Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domluvená svatba

Mám známého, který se jmenuje Omid. Milý dvacetišestiletý Iráčan. Ze své země se odstěhoval před pár lety a troufám si říci, že se zcela ztotožnil s jiným životním stylem, než je zvykem v jeho rodné zemi.

Scházeli jsme se občas díky společné kamarádce. Vždy výborný společník se smyslem pro humor, zkrátka skvělý parťák pro zábavu. Jednou jsme si dali dostaveníčko na zahrádce místní hospůdky, vyjímečně nepršelo a my si užívali letního dne. Kamarád muslim, kamarádka křesťanka a já ateistka věřící v Osud. To je mi mimochodem milé z Islámu. Víra v Osud (ať už dobrý či špatný) a víra v Anděly. Zabrousili jsme na různá témata a ve finále jsme si díky rozdílným názorům málem vyškubali vlasy. Ale Islám přece není jen o Salátu (jak se nazývají denní modlitby s hlavou otočenou k Mekce), o půstu během Ramadánu, o zákazu požívání vepřového masa nebo alkoholu.

Omid velmi rád všechny známé odbdarovává. Možná to má co dělat s jednou z povinností muslimů. Obdarovávat potřebné almužnou. Ať už jdeme do obchodu, vždy si něco od něho odnáším i přesto, že to odmítám. Dělá mu to ohromnou radost. K Islámu je veden odmalička, ale já nemohla pochopit, že jako správný muslim nemůže žít promiskuitním životem, jíst všechny druhy masa, vesele popíjet alkohol a plno dalších věcí. Při zabrousení na téma homosexualita jsem to už nevydržela a po jeho větě, že "s gayem by nešel ani na pivko" jsem debatu směřovala na jiné téma.

Uběhlo několik měsíců a my se opět sešli. Tentokrát na oslavě kamarádčiných narozenin. Přikráčel s čerstvě zastřiženým knírkem a s velkou novinou. "Budu se ženit!" Málem jsem na sebe vyklopila sklenku Chardoney kterou jsou v tu chvíli popíjela. Nadšeně jsem čekala vyprávění, jakou Osudovou ženu potkal. Chyba lávky. Na měsíc odjel domů do Iráku a otec mu hrdě oznámil, že mu našel nevěstu. Z jeho očích bylo patrné, že je smířený s nastálou situací. Jenže pro mne to bylo jako kdybych narazila do vosího hnízda. Chtěla jsem vědět všechny detaily a hlavně, jestli onu iráckou krásku skutečně miluje. "Znám ji z dětství, je to moc milá dívka". Pyšně mi ukazuje fotku nádherné černovlásky v dlouhých barevných šatech. "Je krásná", poznamenám a hned vzápětí dodávám: "Miluješ ji?" Začne probírat, proč onu dívku má rád a jaké jsou její přednosti, nezapomene opominout fakt, že mu ji vybral otec. Jsou to všechno racionální důvody. "Na jednoduchou otázku jednoduchá odpověď", nedám se odbýt. Nedozvím se to. Místo toho začneme sáhodlouze rozebírat, že manželství není jen o tom někoho milovat. Je o respektu, toleranci a úctě. "Jistě tohle vše k jde ruku v ruce s kamarádstvím, které by mělo být základním kamenem každého vztahu společně s láskou. "Přece musíš vědět, jestli ji miluješ?" Opět následuje vyhýbavá odpověď. Milujeme všichni stejně, ať už muslimové, křesťané či židé. To si jen já myslím, že k manželství je zapotřebí lásky? V žádném případě nezlehčuji význam Islámu a respektuji všechny, kteří ho uznávají. Co už vůbec nechci popírat je to, že i rodiči domluvené manželství může být šťastné. Věřím, že ano. Na druhou stranu dobře víme, kolik "manželství z lásky" končí špatně. A na začátku tam bylo tolik, tolik lásky.

"Milý Omide, hodně štěstí!" Upřímně. A sobě tak trochu sobecky přeji, až mě se někdo zeptá, zda-li miluji muže se kterým chci strávit zbytek života..toužím vykřičet do celého světa "Ano, miluji ho!!!"

Autor: Jana Delgado | čtvrtek 9.10.2008 11:40 | karma článku: 22,22 | přečteno: 2829x
  • Další články autora

Jana Delgado

Vezmeš si mě?

Co si budeme ženy namlouvat, která z nás ve skrytu duše nedoufá v onu kouzelnou větu a krásný šperk k tomu? Moje představy o zásnubách byly zmačkané jen do té podoby, že půjdeme na večeři při svíčkách, které většinou hned sfoukávám a číšník je opětovně zapaluje. A snad ve skleničce šampaňského bude plavat kroužek zlata.

16.4.2013 v 12:55 | Karma: 23,50 | Přečteno: 2563x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Linecká slepovaná láska

V životě jsou chvíle, které trvají věčnost. Čekání, které ubíjí, vysilující strach a úzkost z budoucnosti Karolíně svazuje nohy. Srdce buší jako o závod a myšlenky nedovolí utíkat se k těm obyčejným věcem.

12.4.2013 v 12:17 | Karma: 11,92 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jana Delgado

Vzpomínky v krabici

Kdysi jsem se malinko jízlivě usmívala nad některými fotkami z dovolených. Dnes už je chápu.

8.7.2011 v 19:50 | Karma: 14,82 | Přečteno: 1699x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Bloody Sunday

Neděle. S kolegy ji nazýváme "Bloody Sunday". Tradičně narváno. Zkouším projít areálem plným křičících dětí, sebevědomých fanoušků fotbalu (kde obvykle platí pravidlo čím větší skupina, tím drzejší vystupování), milenců, unavených řidičů...

3.6.2011 v 13:44 | Karma: 15,56 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Osobní

Jana Delgado

Láska je když..

se vezmete před Bohem, slíbíte si věrnost v časech dobrých i zlých .. Láska je, když se před Bohem nevezmete, a přesto jste si věrní v časech dobrých i zlých

31.5.2011 v 13:45 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...