Porazili jsme Paroubka. Blahopřeji, bloggeři!

Ukázala se síla internetu. Paroubek dostal na pr..l a ODS utrpěla vítězství, a to díky nám, lidem z internetu. Vajíčková intifáda a Andělský masakr, reálné i virtuální, splnily svůj účel, změnily atmosféru ve společnosti a tak výrazně ovlivnily výsledky voleb. Ať si Paroubek říká, co chce.

To, že internet měl na volby velký vliv, je poměrně snadné odvodit, protože nikde jinde se nic nedělo, vřelo to jen tady mezi nám. Kamenná media (TV, noviny) jen popisovaly to, co se dělo v naší komunitě. Když v březnu Paroubek oslavoval nadcházející vítězství, vládl tady pesimismus, ale dokázali jsme ho změnit. Kupodivu. Wow. Cítíte tu sílu? A ty možnosti? Vlastně je to svým způsobem revoluce. Několik desítek tisíc lidí píše své názory na internet, několik set tisíc si to čte a tak mezi námi vzniká nějaké propojení, nějaké společné vědomí a to změnilo tu situaci venku.

Tu změnu hodně způsobily létající vejce a stovky článků o nich, sice asi jen tím, že ČSSD odradily klíčových 5% voličů a aktivizovaly 5% hlasů pro pravici, ale rozdíl je desetiprocentní a to je velká porážka ČSSD, vždyť si připomeňme, že ještě před pár měsíci mívala 35%. Je fakt, že k tak silnému vlivu nám pomohla nízká volební účast, ale naše nasazení způsobilo, že k volbám šli aspoň lidi, kteří jsou na netu. To bylo rozhodující. V říjnu přijdou i lidi z venku, ale za ty 4 měsíce se opět rozšíří počet lidí mezi námi a mnozí z těch, kteří naší sílu zatím ignorovali, nám začnou naslouchat. Takže máme šanci ovlivnit i podzimní volby. Začíná fungovat efekt sněhové koule.

Oproti mediálně protlačovanému facebooku si myslím, že mnohem větší váhu v téhle internetové revoluci má blog iDnes, chodí sem číst půl milionu lidí, píše tady tisíc bloggerů  a ty stovky článků o politice ČSSD a jejích představitelích přeci jen měly vliv na veřejné mínění, i když se dlouho zdálo, že je to sisyfovská a marná práce, kterou nikdo neoceňuje a čte málokdo. Ale kapka ke kapce a pohár přetekl. To, co jsme tady dlouhé měsíce shromažďovali a tvořili, se najednou přelilo ven a ovlivnilo masy lidí tam venku.

Ještě bych rád připomněl pánům z ODS, že o tohle vítězství se zasloužili opravdu minimálně. My z internetu jsme se je rozhodli podpořit jako menší zlo, ne pro nějaký jejich skvělý program, slušné jednání nebo úžasnou kampaň. A vejce, které teď schytal Paroubek, mohou příště létat na ně, protože celkově vzato mezi nimi zase tak velký rozdíl není.

A co mohou udělat pro to, abychom je podpořili i příště? Naslouchat nám. My nejsme amorfní bezejmenná masa, která papouškuje jejich názory. Máme své vlastní a často o nich píšeme. Čtěte naše názory, pánové, a přizpůsobte nám svou politiku, začněte řešit reálné problémy společnosti, nejen své vlastní, chovejte se k sobě slušně a ohleduplně a s daněmi nakládejte tak, že jsou to naše peníze, ne vaše.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kamil Krbálek | pondělí 8.6.2009 8:59 | karma článku: 47,79 | přečteno: 19186x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96

Kamil Krbálek

Debakl stávky

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15