Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubek a vejce

Jistě, vejce není argument v demokratické politické diskusi. Ale při metání vajec po Paroubkovi a jeho melodyboys nejde o politiku. Podstata je v tom, že jeden chytrolín maje dostatek peněz, času a drzosti, obsadil veřejný prostor a začal nás zahlcovat svými řečmi plnými nenávisti, lží a urážek.

Veřejný prostor je část světa, kde se společně pohybujeme, který sdílíme, kde se setkáváme a kde komunikujeme. Tvoří ho ulice a náměstí našich měst, kavárny, obchody, kina, ale taky média jako jsou televize, rozhlas nebo noviny. A platí v něm pravidla slušného chování. Tahle pravidla neschvaluje demokraticky žádný parlament, vytváříme si je sami tak, aby se nám v tom společném veřejném prostoru dobře žilo. Nebudu tady o těch pravidlech psát (definovat je), ale většina z nás cítí, že jsou založena na věcech, jako je ohleduplnost, laskavost, úcta k druhým, respekt k času a názorům spoluuživatelů toho prostoru atd. Pokud jsou tato pravidla ctěna, může v tom veřejném prostoru jako nadstavba probíhat demokratická politika.

Co se ovšem stalo teď. Jeden neomalený hulvátský drzoun využil pravidlo, že do veřejného prostoru má přístup každý a začal se tam roztahovat a prohlašovat ten prostor za vlastní, vykřikovat tak, že ostatní neslyší vlastního slova, každého na potkání uráží a chce komandovat, vymýšlí si a lže a protože má dost peněz a nějakou tu rádoby moc, někteří (média) snad z touhy po zisku nebo ze strachu těmi jeho řečmi zaneřádili celý ten veřejný prostor tak, že před tou nenávistí a lží téměř není úniku, dokonce ani děti se před nimi neschovají.

Vlastně je to okupace, neproběhla žádná debata o tom, jestli nebo v jaké míře stojíme o to, vidět a slyšet pány Paroubka a Ratha. Teď se k nám cpou x-krát denně z televize nebo z novin, každé volné nároží je olepené jejich oranžovými kecy a celá politika je jeden velký souboj s jejich arogancí a mocichtivostí. A není zde žádný „demokratický" mechanismus, který by umožňoval lháře vykopnout a ty jeho lži vymazat, protože pán má prachy, pán je v parlamentu, pán si může „demokraticky" dělat a do televize říkat co chce. Ale vocaď pocaď.

Ten Paroubkův nenávistný křik prakticky znemožnil demokratickou debatu v tom veřejném prostoru, politika se smrskla na pouhé překřikování bez obsahu, nikdo neslyší racionální argumenty a místo hledání řešení všichni politici jen vymýšlejí jak křičet ještě víc. Dnes je Paroubkovo řvaní až terorizující a citlivým jedincům se z něho dělá špatně a pobyt ve veřejném prostoru je stresující. Těžko co s tím dělat a nějaké rozumné řešení dnes nemají ani ostatní politici. Snad totální porážka ve volbách by Paroubkovi ucpala ústa. Ale co když tím řvaním naopak volby vyhraje?

A tak když mimo chvíle voleb neexistují demokratické mechanismy, jak křiklouna umravnit, nastupují sebezáchovné mechanismy platné v tom veřejném prostoru. Většina přítomných od takového hulváta uteče, ale to není řešení, protože pán si pak myslí, že je vítěz a roztahuje se ještě víc a křičí čím dál hlasitěji, aby ho slyšeli i ti, co utekli. Někteří si ovšem naivně myslí, že ho utiší tím, že mu začnou tleskat, že aspoň přestane křičet na ně a bude řvát na druhé. Druhým řešením je s láskou se modlit, až ten řev přestane a křiklounovi dojde dech a prachy. Třetím pak dát mu před držku, to často ten hysterický záchvat zastaví, ale křiklouni jsou často bojovní, takže z toho pak bývá hospodská rvačka. Žádné řešení není ani dobré ani špatné, jen záleží na nátuře každého z nás, které zvolíme.

Když začal Paroubek před čtyřmi lety se svým řevem, zvolil jsem metody modlení a stažení, ale jak se k němu začali přidávat další (Rath, Filip, Klaus) a řev sílil, začala mě docházet trpělivost. A když to teď vypadá, že bych tohle řvaní měl po jeho vítězství ve volbách poslouchat další čtyři roky, myslím, že přišel čas na ten políček, aspoň symbolický v podobě vaječného bombardování. Snad tak dojde více lidem, že arogantní hulváti se nevolí.

Na tyrany se páchají atentáty, na velké tyrany platí jen velké atentáty. Paroubek je ovšem takový malý český tyránek, který nás terorizuje, když se koukáme na televizi, proto atentát na něj pomocí vajec je přiměřený způsob, jak vyjádřit naše znechucení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | úterý 26.5.2009 9:50 | karma článku: 35,33 | přečteno: 1963x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 293x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.