Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je ekonomie dobrá či zlá, Tomáši Sedláčku?

Ekonomika je v krizi, to nepochybně, vždyť to prohlásili ekonomové, kteří se tím zabývají celý život. A v krizi je i ekonomie jako věda o ekonomice, protože ekonomům se zhroutily jejich modely. Ale Život pokračuje nerušeně dál, lidé se rodí a umírají, slunce vychází a zapadá, jakoby se nechumelilo. Jsou vůbec ekonomika či ekonomie něco reálného nebo to jsou jen umělé konstrukty ekonomů?

Čtu teď knihu ekonoma a filozofa Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla, kde autor hledá odpovědi na otázky jako: Vyplácí se dobro? Je správné konat dobro jen proto, že z toho plyne užitek? A není lepší se raději neptat a jen tiše počítat náklady a zisky? – a prý jsou to pro ekonomy novátorské a netradiční otázky, pak si ovšem kladu otázku já, co tam ti pánové v ekonomických ústavech vlastně dělají. Mají alespoň vyjasněno, co je smyslem jejich práce a co chtějí dávat lidstvu? Na co vůbec ta JEJICH ekonomie je?

Ta kniha je pojata jako exkurse po ekonomických myšlenkách obsažených v dílech jako Epos o Gilgamešovi, Starý a Nový zákon nebo Labyrint světa a ráj srdce, či u autorů jako Platon, Tomáš Akvinský, René Descartes nebo Adam Smith a hledá, jestli má ekonomika také morální a etický rozměr nebo je to čistá empirická matematika. Je zajímavé sledovat, jaké filozofické směry mají vliv na myšlení současných ekonomů a čím vším jsou ovlivněni a také jaké hluboce uložené a široce mezi ekonomy rozšířené omyly, předsudky či pověry se promítají do současné ekonomické krize a do způsobů, jak se jí ekonomové pokoušejí řešit. A můj celkový dojem ze současné ekonomie? Neznám osobně žádného „ekonoma“, ale jestli oni jsou těmi, kdo teď hýbe dějinami, tak svět je v rukách šarlatánů a celá globální ekonomika je postavená na bludech a omylech.

Je povzbuzující, že alespoň jeden ekonom (Tomáš Sedláček) si to aspoň trochu uvědomuje a je deprimující, že další milion ekonomů o tom pravděpodobně nemá ani páru a podle své ekonomické víry, protože „vědeckosti“ tam je co by se za nehet vešlo, řídí tuhle civilizaci a naše osudy. A tihle ekonomové sedí ve vládách, v bankách, jsou prezidenty, radí politickým stranám atd. Co asi? Oč jsou lepší než židovští proroci, římští haruspikové či delfská Pýthie? Velmi pochybuji, že současná ekonomie dokáže být tou integrální silou, za jakou jí na základě víry ve vědu považujeme. Není náš zásadní omyl to, že ekonomické otázky jsou těmi hlavními ve volbách a prvními ve zprávách? A že ekonomické výsledky považujeme za ty nejdůležitější při určování naší společenské úspěšnosti, stupně rozvoje a blahobytu či definování smyslu života?

Pan Sedláček představuje ekonomii jako krásnou vědu, kterou má smysl se zabývat a která lidstvu pomáhá, pokud jí správně používáme. Je to možné, ale k tomu má ekonomie, dle mého názoru hodně daleko, zatím moc nepomáhá ani samotným ekonomům. Ekonomie nám lidem či lidstvu jako celku nedokáže přes veškerou svou snahu dát odpovědi na otázky jako, kým jsme, kam kráčíme či co je smyslem našeho života. Většina lidí to po ekonomii ani nežádá, přesto jí to nebrání nám vzpupně jakési své odpovědi dávat a podle nich řídit běh světa. Prý jsme homo economicus. Kdo? Profesoři živící se ekonomií?

Ekonomie do sebe úspěšně absorbovala matematiku či psychologii, přesto je pouhou tisícinou lidské skutečnosti, kde existuje 999 další aspektů, které ekonomové ignorují. Co cítím, že jí hlavně schází, je spojení s lidskou spiritualitou, s vášní a láskou, které jsou neodmyslitelnou součástí naší zkušenosti. Tomáš Sedláček se pokouší tenhle rozměr ekonomii dodat přes etiku či morálku, ale ty jsou podobnými neživými a nudnými „vědami“ jako sama ekonomie. 

Vím, že ekonomie není ani dobrá ani zlá, stejně tak ekonomové, a ze svého pohledu dělají to nejlepší, co umí, ale současná ekonomie vychází z hlavy, z rozumu a logiky, je to racionální a chladná věda, která ztratila spojení s lidskou podstatou. Teď modeluje jakýsi svůj ekonomický neskutečný svět, pozoruje ho a popisuje a vyvozuje z toho nějaké závěry a ty pak zkusmo aplikuje za Život kolem sebe, na nás živé lidi. Výsledkem je svět plný nerovnováhy, chudoby, násilí, nemocí, válek, rozpadu rodin, nedůvěry, nenávisti, oddělenosti, klimatických změn či ekologického znečištění. Ekonomie není určitě jediný viník, ale svůj podíl na tom má, úměrný vlivu ekonomů na fungování světa. A svůj podíl máme i my, úměrný tomu, jak moc jsme věřili ekonomům. A pokud to chceme změnit, musíme změnit sami sebe, své chápání světa a do té změny zapojit i ekonomy.

A změnit to můžeme třeba tím, že ekonomům dáme jiné zadání toho, co od nich chceme. Prostě my lidé můžeme říct, jaký smysl dáme ekonomii a ekonomice, než abychom trpně čekali, jaký ony dají smysl lidskému životu.

Takže pánové ekonomové: Vytvořte takovou ekonomii, které je v souladu s přírodou a člověkem a se všemi jeho stránkami, nejen s materiální a psychologickou, ale i spirituální, transcendentální i jinými a dokáže nás nadchnout vášní, dodat nám elán a inspiraci, okouzlit nás a podpořit nás v našich životech. A proč? Protože my chceme mít takovou ekonomiku, která nás podporuje v realizaci našich záměrů a snů, která nám dopřeje být laskavými, soucitnými, spolupracujícími na společném rozkvětu, spontánními a plnými radosti. Chceme totiž žít ve světě lásky, míru, zdraví a hojnosti. 

Dokáží současní ekonomové přetvořit současnou ekonomiku, aby právě tohle podporovala? Nebo to musíme udělat sami? 


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Krbálek | sobota 25.7.2009 13:12 | karma článku: 14,21 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Kamil Krbálek

Znalostní revoluce

Nová technologická revoluce právě začala. Je načase dát jí jméno. Informační revoluce končí a umělé inteligence startují další.

24.3.2023 v 9:18 | Karma: 8,90 | Přečteno: 293x | Diskuse| Věda

Kamil Krbálek

Na blbou otázku, blbá odpověď

Statistici si lámou hlavu nad tím, proč 4,77 milionu lidí neodpovědělo na otázku o víře, spekulují o naší lenosti nebo bojkotu nepovinných otázek. Můj názor je, že se hlavně špatně zeptali.

16.12.2011 v 8:07 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Společnost

Kamil Krbálek

Opravdu USA versus teror 100:1?

Článek v dnešní MF Dnes je manipulativní. Pokud lze zmiňovaných 8741 Američanů zabitých 11.září, v Iráku a Afghánistánu připsat na vrub muslimům, rozhodně nelze uvedených 220 tisíc mrtvých muslimů připsat jen na vrub Američanů. V tomhle autor míchá hrušky s jabkama a srovnává nesrovnatelné s jasným záměrem trošku přispět k tomu populárnímu antiamerikanismu.

13.9.2011 v 9:38 | Karma: 11,96 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Debakl stávky

Stávka byla debaklem a jasnou porážkou odborářů, kterou se snaží celý večer ve všech médiích zakecat, ale stačí pár záběrů a zkušenost dnešního dne a je jasné, že je to vaření z vody.

16.6.2011 v 22:17 | Karma: 24,95 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Kamil Krbálek

Jak změnit politiku?

Opět, již po tisící, se vynořil nějaký politický skandál. Politici místo práce zase řeší hovadiny a lidi dole na ně nadávají a chtějí změnu politiků nebo politiky. Ale všichni víme, jak to dopadne – bude to na chlup stejné, jaké je to dnes (nebo ještě horší). Už nám dochází, že tudy cesta nevede? Už jsme u konce s dechem a konečně dáme na rady moudrých?

18.5.2011 v 14:33 | Karma: 8,15 | Přečteno: 778x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 82
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1587x
Zajímá mě svět kolem nás, to jak funguje nebo spíš právě nefunguje a hledám způsoby, jak ho učinit funkčnějším.