Začínám být alergický na větu, že reformy musí být sociálně citlivé

Nepatřím k těm masochistům, kteří se domnívají, že pravděpodobnost dosažení cíle bude tím větší, čím vyšší oběti se pro kýžený cíl přinesou a čím více strastiplná a více bolestivá cesta k cíli bude. Blbost.

Stejně tak účelnost reformy se nepozná podle toho, jak bude bolet, ale podle toho, jaký poskytne konečný výsledek a efekt pro chod celé společnosti. Jenomže dvacet let se o reformách jenom mluví a každá vláda je odkládá.

Nebudu se tu s nikým přít o nutnosti těchto reforem. Každý, kdo umí ovládat kalkulačku, tak si lehce spočítá, že náš stát nabírá vodu jako Titanic všemi možnými děrami, kde je to jen možné:

  • za prvé přes přebujelý stát s přebujelou korupcí,
  • za druhé přes neudržitelný průběžný systém důchodů,
  • za třetí přes socialistické zdravotnictví
  • za čtvrté přes zastaralé komunistické školství
  • za páté přes příliš složitý byrokratický systém daní resp. jiných odvodů státu

A s prominutím ty řeči o tom, kdo na reformě vydělá a anebo kdo na ní prodělá, tak ty jsou ze stejného soudku, jako kdyby si zachránění cestující z Titanicu stěžovali na zhoršení luxusu pobytem na lodi Carparthia, která je zachránila.

Asi nejsem sám, koho ty kecy okolo reforem iritují. Řekněte, co je na tom sociálně necitlivého:

„Páni politici, proveďte už laskavě reformu státního aparátu (tj. zeštíhlete jej a současně odstraňte korupci), proveďte už konečně reformu důchodového systému (třebas i stejně jako v tzv. „socialistickém“ Švédsku, které to má dávno za sebou a které zavedlo tři pilíře důchodového systému s rozumnými pravidly) a proveďte reformu zdravotnictví, školství a daňového systému tak, aby se z naší republiky stala morálně čistá prosperující společnost." A pokud se naše republika takovou společností stane, vydělají na tom všichni slušní a poctiví lidé.

A co ona sociální citlivost? Jednoduché: Zachraňte z této potápějící se lodi invalidy, děti a důchodce ze starého špatně fungujícího důchodového systému. Ostatní, kteří mají dvě ruce a tedy mohou pracovat, tak ti si už poradí sami.

No řekněte, zní to jednoduše, že chceme žít ve slušné morálně čisté prosperující společnosti. A proč to tedy nejde?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ilja Kraval | pátek 21.1.2011 11:30 | karma článku: 29,70 | přečteno: 1717x