Souhlasím, pane ministře Janoto, slušní lidé mají stejný pocit

Cituji Fischera: „ČSSD a komunisté rozbořili úsporný balíček." A k tomu ještě povzdech ministra financí Janoty: "Mám pocit marnosti,". Co k tomu dodat?

My, řádní plátci daní, sociálky a zdravotního pojištění, resp. majitelé firem platících nemalé odvody do státní kasy, my všichni máme úplně stejný pocit, pane ministře.

Paroubek svůj boj o voliče vyhrál další socialistickou lží, kterou mu sežerou snad jenom jeho skalní voliči: Z kapitoly, která je ze zákona povinná (a tedy stejně se musí naplnit tak jak tak) tzv. „odebral peníze" a „přesunul" je do jiných nepovinných kapitol. Že se vlastně jedná o navýšení dluhů, tak to on sám nepřipouští. Jeho stínový ministr financí Sobotka k tomu lakonicky dodává: "V žádném případě v důsledku přijetí těchto návrhů nedojde ke zvýšení státního dluhu, vláda má k dispozici ještě polštář na straně daňových příjmů." Nezdá se vám takový výrok od experta na koupi bytu s použitím poslaneckých náhrad více než arogantní?  

Navíc v době krize, kdy se všeobecně propouští, tj. když se ze zaměstnanců platících daně stávají nezaměstnaní pobírající podpory, když firmám klesají tržby a tedy zisky a odvody, tak v té době hovořit o daňovém polštáři, to je hodno opravdu jen „experta" pana Sobotky z ČSSD. Možná je on sám zvyklý na přímou úměru (která u daní neplatí) ve stylu: „zvedneme poslanecké náhrady = dříve našetřím na byt" a stejně uvažuje u výběru daní.

Ano, pravda, Paroubek vyhrál souboj o rozpočet na plné čáře a podle toho to taky tak vypadá. Kdo však prohrál, byla Česká republika a její občané. Počítejte se mnou:

Každou vteřinou roste veřejný dluh ČR o 6 300 Kč. Denně je to tedy suma sumárum nárůst veřejného dluhu o neuvěřitelných 544 milionů . Každým dnem tedy ponechává tento stát pro příští generaci nový dluh půl miliardy!

Jinak řečeno den za dnem naskakuje veřejný dluh ČR o půl miliardy a z toho dluhu denně žije český stát!

Jako otci mých dětí a řádnému plátci daní je mi z toho smutno. Ale hned dodám: Někomu by však za to mělo být hodně, opravdu hodně stydno!

Tak se ptám, pro koho žijí ta boží hovádka -  voliči Paroubka? Jenom pro svoje potěšení mít dovolenou v Chorvatsku na dluh? Mít poslední model plazmové televize na dluh? Koupit svému dítěti poslední model mobilu na dluh? Mít pastelkovné na dluh? Dostat porodné na dluh?

(Mimochodem, malý test: Co myslíte, ve které politické dílně vznikl tento návrh a jakému voliči se bude líbit: „Porodné 60 000 Kč na první dítě, 90 000 Kč na druhé a 120 000 Kč na třetí. Rodinám pobírajícím dětské přídavky poskytneme příspěvek 7 000 Kč na zakoupení počítače v okamžiku, kdy jejich dítě začne s výukou informatiky na základní škole. Nárok na přídavky budou mít nově rodiny až do pětinásobku životního minima, výše přídavku bude dána pouze věkem dítěte, od 1 000 Kč na dítě do 6 let do 1 500 Kč na studenty ve věku 18-26 let. Zajistíme zákonnou ochranu nájemníků. Výdaje na bydlení včetně služeb přesahující 30 % rodinných příjmů plně kompenzujeme sociálním příspěvkem." Komunisti? Ne, to je volební styl ČSSD!)

Půjčovat je snadné, když je od koho. Při takovémto růstu dluhu to nebude dlouho trvat a investoři prohlásí české dluhopisy za rizikové. Systém „vyražte klín klínem", rozuměj „dluh dluhem", přestane fungovat stejně jako v Maďarsku. A co pak bude, ptám se voliče Paroubka? Kdo vám pak půjčí denně půl miliardy na vaši novou televizi, na vaši dovolenou, na váš benzin do auta, na provoz chaty nebo zahrádky? Nikdo.

Řečeno slovy našeho klasika Cimrmana, nebude to dlouho trvat a přijde jiný mladší Sekáč z MMF, ten se v parlamentu nezakecá jako Fišerova vláda a bude vskutku nemilosrdně a krutě sekat. Už dnes si dovedu představit ten opravdu zoufalý řev dnešních voličů ČSSD, kteří se dnes radují, že Paroubek vyhrál boj o rozpočet na rok 2010.

Takže ano, voliči Paroubka, tuto dnešní bitvu s rozdáváním z rozpočtu jste vyhráli. Ale vězte, lžete si do vlastní kapsy, na toto Pyrrhovo vítězství doplatíte nejvíc vy sami.  

Autor: Ilja Kraval | čtvrtek 10.12.2009 11:20 | karma článku: 44,33 | přečteno: 4502x