Paroubkova tajná schůzka anebo O peníze jde vždy až v první řadě?

Ještě ani neutichla kauza tajného jednání členů české delegace Kavana,  Laštůvky a Opolecké s teroristickou organizací Hamás a už se tu rýsuje další. Jiří Paroubek navštívil koncem června Moskvu a kromě Karasina se tam sešel ještě s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Problém je v tom, že údajně sice „něco na schůzce sliboval", rozuměj jednal o kampani proti radaru a jiných „slibech", ale na jednání nevzal české diplomaty a u jednání byl pouze on a jeho poradce. Po schůzce neposlal Paroubek na české ministerstvo zahraničí žádnou zprávu z jednání a čeští diplomaté tak mají informace pouze a jen z ruských zdrojů. Nakonec Paroubek natolik schůzku utajoval i před českými diplomaty, že velvyslanectví v Moskvě, které vede sociální demokrat Miroslav Kostelka, si muselo  až od Rusů zjistit „tu jejich verzi", o co vlastně na schůzce šlo.

Prostě a jednoduše taková „malá nestandardní tajná schůzka" šéfa opozice se špičkami Ruska, jinak řečeno opravdová „lahůdka pro naše diplomaty a tajnou službu".

„V civilizovaných poměrech by u takového jednání byli diplomaté. Toto může vzbuzovat pochybnosti," reagoval ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Jiří Schneider. Jiný diplomatický zdroj pro HN doplňuje: „To je pro nás velmi nepříjemné, protože pak se taková návštěva stává předmětem hry ruských zpravodajských služeb. Ony pak vysílají zprávy o tom, co kdo na jednání slíbil nebo ne a my nemáme mnoho možností, jak si to ověřit".

Paroubek - jak jinak - celou schůzku bagatelizuje slovy, že o „plánu  ČSSD vést kampaň proti radaru přece každý ví a nemá tedy co Rusům slibovat". Jenomže si tímto tak trochu odporuje: O čem tedy ohledně kampaně proti radaru jednal, když podle jeho slov nebylo ohledně kampaně proti radaru o čem jednat?

Není žádný rozumný pro to, aby schůzka Paroubka s ruskými špičkami byla uzavřená bez přítomnosti kohokoliv z naší diplomacie a že z ní neexistuje zpráva.

Ale nejlepší pikantní perlička celé kauzy přichází nakonec:

Paroubek na otázku HN „Objevují se nějaké spekulace (podle HN údajně od Paroubkových rivalů z ČSSD) o tom, že jste se s Vladimirem Putinem měli bavit o nějaké finanční podpoře kampaně proti americké radarové základně," nejprve odpověděl takto:

„To jsou nesmysly a insinuace a myslím, že podobné nesmysly se objevily také v situaci hnutí Ne základnám. Tak, aby to v podstatě zarazilo ty sponzory, kteří je chtěli sponzorovat nebo je sponzorovali. Je to nechutnost a nezlobte se, ale tyhle otázky ne."

Pak si to rozmyslel a dodatečně po několika hodinách do HN vzkázal, že pokud tuto otázku i s odpovědí otisknou, bude je (jak má Paroubek ve zvyku) žalovat. Takže vedení HN tuto otázku i s jeho odpovědí  (i když původně nechtělo) na protest proti takovému zastrašování natruc otisklo.

Takže HN tímto gratuluji a Paroubkovi blahopřeji za opětovné odhalení jeho filosofie, když chce noviny za redaktorem položenou otázku žalovat (!).

A jinak co se týče podivné a neprůhledné paralelní diplomacie ČSSD, zapálená paní senátorko Gajdůšková, kde jste?

Autor: Ilja Kraval | pátek 10.7.2009 19:30 | karma článku: 39,80 | přečteno: 4424x