Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Současná krize

Proč podle mého názoru došlo k současné krizi, kde má kořeny a jak proti ní bojovat.

Celá západní kultura dnes řeší krizi, která podle většinového názoru začala letos v létě v USA. Můj názor jak na začátek této krize, tak na další vývoj není úplně standardní a věřím, že s ním většina lidí souhlasit nebude.

Začala krize opravdu v roce 2008? První velké propady na finančních a akciových trzích opravdu začaly probíhat až letos, ale faktem zůstává, že na hranici krize balancují USA snad už od nového milénia. Od té doby vláda USA dělá vše proto, aby krize nedorazila (snižování úrokových sazeb). Jaký následek toto snižování úrokových sazeb mělo? Lidé i firmy si půjčovaly víc a víc, když to bylo „tak výhodné". A výsledkem byla hypotéční krize z letošního roku. Proto podle mého názoru není tato krize vyvolána problémy posledního roku nebo posledních dvou let. A čím tedy?

Představme si modelovou situaci: USA a Evropa jsou z hlediska spotřeby jedním uzavřeným trhem. Všichni lidé mají všeho dostatek - trh je nasycený. Výroba je vyvážená přesně na takové úrovni, aby nahrazovala opotřebené statky. Jaký bude v takovéto situaci růst? Velmi pravděpodobně nulový. Co by mohlo vyvolat růst? Prakticky pouze změna nasycenosti trhu. Jak je možné změnit nasycenost trhu? Buď zničením části statků (například válkou) nebo změnou trhu v důsledku inovace vysokého řádu (z historie například vynález (uvedení na běžný trh) PC, zavedení opravdu masové výroby, která radikálně snížila ceny (nejen) automobilů nebo třeba vynález (uvedení na běžný trh) elektrospotřebičů). A nebo trh otevřít jiným, nenasyceným trhům.

Tohle je jenom modelová situace, ale je o tolik odlišná od současné reality v USA a Evropě? USA a Evropa nejsou uzavřeným trhem, ale spíš víc věcí přitéká než odtéká. Trh není nasycený úplně, ale jen z větší části. Výroba + dovozy jsou vyšší, než úroveň, při které se nahrazuje opotřebení.

Pokud se podíváme na velkou hospodářskou krizí, čím byla způsobena? Nasyceným trhem a nahromaděnými zásobami v USA. Jak byla vyřešena? Nejprve New Deal - rozšíření trhu o veřejné práce financované státem, později rozvoj elektrifikace a rozšiřování nových spotřebičů = zavádění inovace vysokého řádu. Potom přišla druhá světová válka, která snížila nasycenost trhu likvidací statků. Jaký byl vývoj po válce? V Americe se rozšiřovaly trhy díky inovacím vyšších řádů a jejich šířením mezi lidi, Evropa se obnovovala. Na konci osmdesátých let se trhy USA a (západní) Evropy rozšířily o postkomunistické státy, v devadesátých letech začal nástup počítačů do domácností... A jak se rozšiřuje trh od začátku nového milénia? OK, šíří se moderní elektronika, vznikly a rozšířily se mobilní telefony a digitální fotoaparáty... A dál? Jaká byla opravdu ZÁSADNÍ inovace?

Podle mého názoru je důvodem krize nasycenost trhů USA a EU. Nejlépe je to vidět na automobilovém průmyslu. Drtivá většina lidí, kteří automobil chtějí, ho má. Proč potom vyrábět další auta v míře větší, než je opotřebení? Pokud by auta srazila ceny níže, trochu (nepatrně) se rozšíří trh o lidi, kteří si dnes nový automobil nedovílí, ale to výslednou krizi jen oddálí.

Co by tedy měly dělat vlády pro zastavení a zvrácení krize? Snížit nasycenost trhů. V praxi mají jen 4 možnosti (nebo jejich kombinace):

  1. Podporovat výzkum a vývoj (ale tam je výsledek nejistý a dlouhodobý, nicméně jedině tato možnost opravdu rozšiřuje trh),
  2. otevřít se novým nenasyceným trhům zemí třetího světa tím, že poskytnou těmto zemím finance a pomoc na jejich cestě k životnímu standartu USA/EU (ale to by bylo setsakra drahé, státy na to nemají prostředky a není k tomu vůle),
  3. financováním výstavby veřejných statků, jako jsou silnice a železnice (výjimečně souhlasím s návrhem KSČM, akorát je problém, že toto pouze pozdrží krizi na omezenou dobu + je to prostor pro korupci + stát jako špatný hospodář získá tyto statky za vysokou cenu),
  4. zničení části statků (= válka).

Co by vlády neměly dělat? Neměly by poskytovat peníze umírajícím firmám vyrábějícím statky, které nemají na trhu uplatnění (např. plán podpory velké trojky v USA). Měly by tedy nechat tyto podniky padnout? Část z nich určitě, druhé podpořit například výkupem části jejich produkce a darováním těchto statků do zemí třetího světa - i když tím by vznikly obrovské příležitosti pro korupci.

A nebo bude válka (kterou můj děda předpovídá už několik let).

Autor: Jan Krauskopf | pátek 12.12.2008 10:21 | karma článku: 15,52 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Jan Krauskopf

Petře, chceš ODS zachránit, nebo zničit?

Petr Nečas vede ODS do prohrané bitvy (blížící se volby komunální a senátní) a dělá vše proto, aby prohrál i válku (o přežití ODS na české politické scéně).

3.9.2010 v 13:48 | Karma: 39,34 | Přečteno: 6671x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Je pokuta trestem nebo cenou za porušení předpisu?

Ministr dopravy přišel s nápadem zavést pokuty v různé výši za stejné dopravní přestupky v závislosti na majetku toho, kdo dopravní přestupek spáchal. Vyvolal emoce. Jaké jsou tedy pro a proti?

1.9.2010 v 15:12 | Karma: 35,79 | Přečteno: 4686x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

List bývalému předsedovi ČSSD ve středním věku

Můj téměř mladý a milý expředsedo ČSSD, ano, Tobě píši. Zní Ti už úvodní věta jako sarkasmus? Přiznávám, je. Ale Ty sis začal.

27.8.2010 v 7:41 | Karma: 47,49 | Přečteno: 13135x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Romeo, Julie a Hluboká nad Vltavou

Mám rád Shakespeara. Mám rád muzikály. Mám rád romantické prostředí. Byl jsem na muzikálu Romeo a Julie na zámku Hluboká nad Vltavou.

26.8.2010 v 9:11 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Ostatní

Jan Krauskopf

Bude z Bárty "bílý lev" nebo "dojná kráva"?

Jmenování Bílého Lva ministrem dopravy ve mně vyvolalo rozporuplný pocit. Jak úspěšný nakonec bude, teprve uvidíme. Ale zatím mě překvapuje pozitivně.

25.8.2010 v 10:07 | Karma: 17,06 | Přečteno: 1410x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1945x
... si udělejte úsudek sami :-)