Třebíčská nemocnice jako oběť systému

I když to vypadá, že okresní zařízení se vzpamatovalo z nedávných afér, soudní dohry budou mít ještě nepříjemnou pachuť. Je to však všechno jen vina zaměstnanců či managementu?

Nemocnice ToebíeNemocnice Toebíe

Nechci se stavět do role obhájce, avšak nelíbí se mi jednoduchý, bohužel mnoha médii zjednodušující pohled ve kterém je ostře vymezena hranice mezi dobrým a špatným.

Nemocnice Třebíč má za sebou 106-ti letou historii a slouží pro spádovou oblast více jak 130 tis. obyvatel. Zaměstnává okolo 955 zaměstnanců, z toho je 138 lékařů. Má 762 lůžek, 18 oddělení, 6 společných složek s laboratoří a 1 lékárnu. 

Za dvaatřicet let co jsem na světě jsem slyšel mnoho negativního. O tom jak na chodbě zemřel účastník dopravní nehody zatímco na operačním sále ležel viník nehody -  lékař, o tom jak lékaři berou hromadně úplatky od farmaceutických firem, o tom jak chodili někteří lékaři do služby opilí, o tom jak by si zde jeden můj známý nenechal vzít ani slepé střevo.. To vše neověřeno, i když se říká "na každém šprochu pravdy trochu".

Zpět k novodobým aférám. Předem chci zdůraznit, že nezpochybňuji nikoho vinu, zvláště v případech, kdy byla prokázána. Dopad na psychiku obětí je zdrcující i když si myslím, že peněžní vyčíslení újmy je vždycky relativní a svým způsobem zvláštní, protože se v konečném důsledku platí z peněz nás všech, protože téměř každá nemocnice je placena z veřejných rozpočtů.

Výměna holčiček při jedné noční službě je prokázaná testem DNA a ukazuje na neprofesionalitu a chybějící kontrolní mechanismy. Ovšem, co to jsou ony "kontrolní mechanismy"? Někteří propuštění pracovníci se hájí tím, že za to může právě nemocnice a její neprůhledné fungování, popřípadě špatné sdělení kompetencí, proškolení atd. Je to ovšem hájení neobhajitelného, zvláště existuje-li důkaz ve formě přepsané zdravotnické dokumentace.  Zdravotní sestru, které dnes Okresní soud potvrdil výpověď jsem zažil osobně a mohu říct, že obětavější osobu jsem na šestinedělí nezažil. Něco však zřejmě nedotáhla do konce a za to se platí. S pravděpodobností hraničící s jistotou musím napsat, že kdyby se provedly testy DNA všech obyvatel ČR nebyla by o překvapení nouze. Procesy, tak jak byly nastaveny v porodnici Nemocnice Třebíč, fungovaly ve většině zařízení v Česku. Až po tomto, promiňte mi ten výraz, průseru, se všichni chytli za nos a začali se jistit.

Došlo i k mediálně propíraným úmrtím. Netroufnu si je ze své pozice hodnotit, jen dle novinových zpráv soudím, že k nim občas dojde i v jiných nemocnicích, jen v těch chvílích bylo prostě na Třebíč o něco víc na očích.

Případ bývalého primaře dr.Kozáka je složitější. Jistě je odpovědný za vedení dětského oddělení které vedl v době záměny Verunky a Nikolky. Nejsem ale už tak úplně přesvědčený o jeho roli v aféře poskytnutí osobních údajů hospitalizovaného chlapečka. Proč se neustále útočilo na jeho osobu a role firmy, od které údajně pocházela plesnivá kaše, se nezmiňovala? Proč by chtěla za peníze údaje o pacientovi a pak (jak jsem slyšel od jedné známé) se spojila s maminkou chlapečka, která chce podávat žalobu (jak se už stalo dobrým zvykem) na nemocnici? Nechci laskavého čtenáře navádět, jen podnítit k přemýšlení. Ať už dr. Kozák "něco" vzal nebo "nevzal", faktem je, že dětské oddělení přišlo o erudovaného dětského kardiologa, který by se na tomto oddělení jistě hodil a která na lékařském trhu práce není.

To, co totiž téměř každé okresní nemocnici chybí, jsou lékaři specialisté. Výše platů vzhledem k odpovědnosti a času, které musí tito lidé vložit do vzdělání je podprůměrná (a to už se vůbec nezmiňuji o platech zdravotních sester). Mladí lékaři jdou zcela logicky za praxí do velkých nemocnic (kde většinou zůstanou) nebo přímo do zahraničí. Co může nabídnout nemocnice s průměrným vybavením a zázemí okresního města? Logika managementu v tomto případě jasně sděluje, že by platy měly být naopak nadprůměrné. Nic se však nemění, a tak naše nemocnice, kterou potřebujeme, neustále hledá dětské lékaře, neurology, chirurgy, internisty, na kardiologii dojíždí specialista až z Prahy. Je nabíledni, že za rohem pak číhají vlci - farmaceutické firmy - číhající na svoji kořist (čímž se trochu oklikou vracím k případu dr. Kozáka). Proto vidím jednu z příčin afér (a to nejen v Nemocnici Třebíč) v podprůměrných platech v celém segmentu okresních nemocnic.

Mám s naší nemocnicí v zásadě dobré zkušenosti. Maminku dvakrát úspěšně odoperovali s kloubem na noze. Mě zase při posledním pobytu na interní JIP mladý lékař upozornil, že bych si měl dávat pozor na hladinu minerálů (což jsem se na dvou vyšetřeních ve fakultní nemocnici nedozvěděl) a od té doby jsem celkem bez problémů, mého druhého syna úspěšně odrodil dr. Uhlíř a sympatická porodní asistentka, jehož jméno si nepamatuji. Bylo to půl roku před vypuknutím aféry se záměnou novorozenců, dostal nesnímatelný plastový náramek, neměl jsem nikdy pochybnost. Na šestinedělí bych pár moušek našel, ale ty jsem dávnou zapomněl :) Kryštůfek se nám začal po 5 dní po porodu horšit a docela rapidně, nevěděli jsme si rady, tak jsme dojeli na dětskou ambulanci, kde se ho okamžitě ujal dr. Matějek, na JIP ho odsáli, stabilizovali a vše dobře dopadlo.

Možná se časem moje mínění zhorší, jen si musíme všichni uvědomit, že každou organizaci tvoří lidé. A lidé, jak už to tak bývá, jsou různí. Je potřeba měřit spravedlivě, umíme to?

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Kratina | úterý 10.3.2009 21:53 | karma článku: 11,76 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85