Na nebi září víc hvězd než je EUR v oběhu

Je lidskou přirozeností podléhat obavám, úzkostem o svoji budoucnost. Z mnoha zpráv o temném konci eurozóny, přicházející hyperinflaci a válce vyčnívá zpráva o hledání částice, která je důležitým stavebním kamenem moderního pohledu na stavbu vesmíru.

Doporučuji proto kašlat na maratón špatných zpráv, které beztak slouží jen k úmyslnému ovlivňování chování občanů a trhů. Najděte si jinou činnost.

Třeba vesmír. Čtu zrovna "Stručnou historii času" od S. Hawkinga. Když v noci zvednu oči k obloze vidím několik stovek hvězd. Ve skutečnosti je jich ale mnohonásobně více.

Naše planeta a vlastně celá sluneční soustava je součástí galaxie se jménem Mléčná dráha. Milióny hvězd obíhá kolem temného středu tohoto uskupení, kterým je pravděpodobně obří černá díra.

Vesmír se podle všeho neustále rozpíná, světlo, které vidíme k nám přichází z hlubin minulosti. Na rádiovém pozadí k nám přichází pravidelné signály - mikrovlnné záření, které je pravděpodobně pozůstatkem velkého třesku. Další "vysílání" zabezpečují jiné zdroje, jako jsou například neutronové hvězdy. 

Světlo, rádiové vlny a samozřejmě neviditelná síla gravitace, čas. To vše je kolem nás, vzrušující otázky, které se řeší od pradávna.

Jak je například možné, že naše prosté pozorování mění charakter zkoumaných částic? Nejsme skutečně jen hříčkou v rukách někoho daleko mocnějšího? Co temná hmota, která prostupuje celý vesmír?

Ani ponoření se do mikrosvěta nepřináší odpovědi, není to tak dávno, co byl atom základním stavebním kamenem a nyní jsou nalézány daleko menší částice.

Jsme malí, zranitelní a smrtelní. Náš život by měl být smysluplný. Určitě stojí se někdy zastavit a zamyslet se nad tím, co bylo přede mnou a co bude po mě. Věci hned dostanou jiný význam.

A aby můj článek nebyl úplně off-topic: Třeba se někdy stane, že z antisvěta (který teoreticky existuje) se na svět dostanou anti-EURA, která s EURY anihilují a problém společné měny bude vyřešen jednou provždy.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Kratina | úterý 13.12.2011 22:05 | karma článku: 8,40 | přečteno: 626x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85