Morava nekončí u Devíti křížů

Ač nejsem moravský nacionalista a dělení na Čechy a Moravu je mi v zásadě jedno, štve mě, jak si úřady a média neví rady s útvarem, který téměř přesně na poloviny rozetnul zemské historické hranice.

Na jednu stranu je to zábavné. Média často referují o tom, že "Moravské kraje preferují domácí potraviny", ale už nenapíší, jestli je Vysočina kraj český nebo moravský. Aby nedošlo k omylu, přiřadila Česká pojišťovna Vysočinu raději kompletně pod region "Jižní Čechy", stejně tak inspektorát bezpečnosti práce. Působnost centrály v Českých Budějovicích tak končí 15 kilometrů od hranic Brna v místě, odkud je bez problémů vidět nevelký ale impozantní masiv Pálavy.

V seriálu reportáží Český poutník, odehrávajících se v jedné skupině českých médií autor při návštěvě Svitavská dokonce píše o regionu na pomezí "Čech, Moravy a Vysočiny". Vskutku šalamounské řešení.

Aby bylo jasno, přesto, že nejsem nacionalista (což by byl docela hloupý postoj v malém státečku uprostřed Evropy), srdcem jsem se vždycky cítil a budu cítit Moravákem. Hluboké údolí řeky Jihlavy, která teče směrem k jihomoravským vinným svahům, časté cesty do moravské metropole Brna, meruňky od pratety z Modřic. V Brně se cítím doma, v Českých Budějovicích, ač se mi toto město líbí a je domovem Budvaru, jsem se vždy cítil spíš jak na exotickém výletě. Vždy cítím pohlazení na duši, když za Strmilovem míjím hraniční kameny, které dokládají pravý stav věcí. 

Kraj Vysočina se stává obětí manipulace, kdy by ho někteří chtěli mít za každou cenu zaškatulkovaný buď v červené, nebo modré barvě. Když už tedy v minulosti proběhla pro mě trochu nešťastná reforma veřejné správy se vznikem nesourodých vyšších územně správních celků, mělo by se alespoň jasně sdělovat, že Vysočina je kraj na pomezí Čech a Moravy nesoucí si to pozitivní z obou historických zemí.

Bohužel se k tomuto proudu občas přidává i samotný Krajský úřad, který nedávno rozhodl, že regionální zpravodajství veřejnoprávní televize bude šířeno z Prahy, ač ještě donedávna bez problémů fungoval systém, kdy občané kraje mohli přijímat prokládané zpravodajství z Brna i Prahy. O Českém rozhlase šířící podivnou mutaci pražského vysílání "Region" ani nemluvě.

Elektromagnetické vlny z Javořice však podle hranic krajů nelajnujete. Naštěstí.

Autor: Aleš Kratina | pondělí 18.4.2011 10:55 | karma článku: 15,05 | přečteno: 1378x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85