Lenost, ekonomika, politika - jak to jde k sobě?

Nedávno jsem vynášel do kontejneru na PET lahve úrodu z naší domácnosti. Přišli byste na to, co se mě přihodilo a k čemu to vedlo?

Při otevírání víka jsem zjistil, že nestojím na pevné zemi, jak jsem byl nakloněný, tak mi podklouzly nohy a já se skácel k zemi. Ještě že byla požehnaná večerní hodina a ctění spoluobčané nebyli pohoršeni mým v podstatě komediálním vystoupením. Když jsem se sbíral zpět nahoru, zjistil jsem, že pod vrstvičkou sněhu je naházeno několik kartonů, které položené na zledovatělém podkladu nemohou přirozeně poskytovat odpovídající přilnavost. 

Napadlo mě kolik by dotyčný, co sem ty kartony položil, vytrpěl, kdyby musel tento odpad odnést o blok níže, kde je kontejner na papír. Jde zhruba o vzdálenost 50 m. Nic jsem si naštěstí nezlomil. Po cestě zpátky jsem si v našem vchodě všimnul, že v krabici na reklamní letáky jsou opět naházeny odpadky. Tyhle by pro změnu musel některý s našich sousedů odnést asi 10 m ven před dům do kontejneru. Jak namáhavé!

Asi si říkáte, proč to všechno píše? Vždyť lenost je přirozená lidská vlastnost a filozofovat o ní je celkem zbytečné. Je pravdou, že určitá míra lenosti je i pozitivní, protože když budu neustále přepracovaný a nebudu umět odpočívat, mohu si způsobit vážné problémy. Přemýšlím však nad tím, jestli by šlo lenost, jako prvek působící na ekonomický faktor práce, kvantifikovat?

Když mi lékař zapomene v těle chirurgický nástroj, protože byl líný to zkontrolovat, mohu žádat náhradu škody. Pokud je dělník líný, pracuje v úkolové mzdě a vyrobí méně výrobků, dostane nižší výplatu. Línému řediteli podřízení rozkradou firmu atd. atd. Potud je to jasné.

Když líný student nepřijde do vyučování, většinou se nestane vůbec nic, pokud je schopný si probíranou látku sehnat od spolužáků, tento případ se tedy do ekonomiky nepromítne vůbec.

Jak je to však v případě politiků? Líný politik většinou prosazuje heslo "nejhorší je to v období voleb, lidi nám ty karty rozdají a pak je to jen na nás jak si to domluvíme". Poté usedne do odpovědné funkce a bere plat. Na výzvy občanů nereaguje, pokud se ho snažíte kontaktovat, je nedostupný, všude se zásadně pohybuje automobilem, aby nemohl být oslovený na ulici. Jestli je takový člověk ultralíný, tak nás všechny stojí jen ten plat, i když žádné hodnoty nevytvoří, moc škody nepáchá. Nejhorší je však varianta "líný s tendencí občas něco dělat". To se potom vymýšlí varianty prodeje svěřeného majetku přes různé prostředníky, vytváření účelových zakázek, nesmyslné přesouvání priorit apod. Takový politik nás nejen stojí mzdové prostředky, ale taky nám přesměrovává společná aktiva na soukromé účty.  Aktivní politik sice občas také tvoří soukromá konta, ale alespoň to částečně  vrací smysluplnou prací pro všechny, což samozřejmě není omluva. A aktivní a poctivý, existuje někdo takový? Kdybych nebyl momentálně líný, tak na někoho určitě přijdu :)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Kratina | čtvrtek 26.2.2009 22:35 | karma článku: 10,53 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85