Je to skutečně tak beznadějné?

Veřejnost nevěří politikům. Zdá se, že Věci veřejné dali dosavadnímu způsobu vládnutí ránu z milosti i když asi ještě mnoho měsíců se bude vláda držet z určité setrvačnosti.

Všeprostupujícím heslem dneška je korupce. I u nás na maloměstě je podle části médií zkorumpován dokonce i výběr služeb telefonního operátora nebo výběr odtahové služby pro blokové čištění  

Ne, skutečně si nemyslím, že korupce je všude. Dokonce si myslím, že většina zakázek, minimálně na úrovni obcí, je čistých, úředníky připravených podle nejlepšího svědomí, politiky neovlivněných.

(To, že neustálé změny zákonů o zadávání veřejných zakázek nutí obce k využívání služeb externích firem, protože bez nich by nebylo možné žádnou zakázku kvůli složitosti včas uzavřít, čímž se veřejná kontrola snižuje, je téma na další článek.)

Na druhou stranu korupce v ČR určitě existuje, v některých částech veřejného života a politiky v míře zvýšené.

Když odmyslíme problematiku financování politických stran a snahu odklonit některé platby, např. na výstavbu silniční infrastruktury "domů", zbývají nám dvě veliká témata, a to dotace a propojení se soukromým sektorem.

Dotace, zvláště evropské, jsou pro někoho požehnáním, pro někoho ďáblovo dílo. Mnoho firem je (prý) postaveno pouze na té přidané hodnotě, že nabízí starostům, zvláště malých obcí, získání dotací za odměnu, buď pro obec nebo pro něj samotného. Ideálním příkladem je odbahňování rybníků, stavění suchých poldrů apod. Mnoho starostů odmítne (viz druhý odstavec), co však ten zbytek? Dotace jednoznačně křiví trh a měly by se zrušit, nebo by měla být radikálně upravena pravidla.

Propojení se soukromým sektorem může být zčásti čisté.  Když se obchodník či majitel snaží vytvářet vztahy se zákazníkem z veřejného sektoru, vysvětlovat, připomínat se, nabízet služby navíc. Hlavním zaklínadlem podnikání je však vytváření zisku a plnění obchodního plánu. Když už některá firma hlásá boj proti korupci a čisté praktiky ve svém podnikání, může dát skutečně ruku do ohně za všechny svoje zaměstnance? A který obchodní ředitel nebyl přinucen alespoň jednou zvažovat získání obchodu, který není úplně podle pravidel? Který obchodní manažer by ohrozil polohu křivky v grafu značící uskutečněný obrat vzhledem k plánu? Pamatujete na jistou bezpečnostní agenturu s rostoucím podílem na trhu hlavně díky veřejným zakázkám? Nebyl náhodou vstup do politiky jen změnou obchodní strategie? V tomto případě je boj proti ovlivňování přidělování zakázek tak trochu bojem s větrnými mlýny. Vím, že se nad tím mnozí pousmějí, ale podle mě by jednou z účinných cest mohl být osobní příklad, nastavení etických pravidel pro lobing a také snižování výše veřejných výdajů k soukromým v ekonomice hlouběji pod 50%.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Aleš Kratina | úterý 10.4.2012 20:44 | karma článku: 6,61 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Aleš Kratina

Nepůjdeme jak ovce na porážku

23.8.2015 v 22:00 | Karma: 25,13

Aleš Kratina

Příčiny a následky - Studénka

26.7.2015 v 15:20 | Karma: 21,00

Aleš Kratina

Ano, selhal systém

24.2.2015 v 17:52 | Karma: 19,89

Aleš Kratina

Ukrajinské slzy

28.1.2015 v 22:37 | Karma: 10,85