Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Už jsme žili na venkově, ve městech a teď budeme žít na internetu."

„Nelepší věc na Zombielandu? Žádné nové statusy na facebooku. "Rob Curtis se připravuje na pátek?" Koho to zajímá?“

Recenzi naleznete také zde

 

Ten fenomén trvá už několik let. Vzpomínám si, když jsem si jej někdy v roce 2008 zakládal. Tenkrát jsem nad ním nějak zvlášť nepřemýšlel, ale jak roky plynou, já stárnu, facebook se vyvíjí a zdá se, že tady ještě pěknou řádku let pobude, začínám se ptát, co že nám vlastně facebook může dát? A nepřevyšují zápory nad klady? Znám lidi, kteří mají tisíce virtuálních přátel a ve skutečnosti z nich znají jen nepatrné procento. Potkávám lidi, kteří facebookem žijí, zdokonalují své farmville, šťouchají se; přátelí se s naprosto cizími lidmi; vstupují do skupin bez rozmyslu; rádi vidí utrpení; rádi komunikují jen pomocí písmenek; neradi se pouštějí do osobní konfrontace, v níž se nemohou odhlásit nebo si zrušit účet či změnit jméno.

Ale tehdy byl facebook o něčem úplně jiném. Social network nám představí zakladatele facebooku, jeho prvotní myšlenku. Nečekejte mravokární film o facebooku, ani životopis jeho zakladatele. Spíše je o světě lidí, kteří se do něj ponořili. O nesnázích, které přináší, o naší odlučitelnosti.

Ve filmu zazní věta: „Už jsme žili na venkově, ve městech a teď budeme žít na internetu.“ Myslím si, že to je úžasná myšlenka, ale dost děsivá. Všichni o vás vlastně vědí všechno. Myšlenky se špatně korigují a zatímco v reálném světě zvažujeme, co z úst vypustit a co v nich ponechat, v internetové komunikaci si otevřeme chatovací okno, něco napíšeme a odešleme. Nač přemýšlet o následcích? Vždyť to je přežitek nebo ne?

Pustil jsem si první pár minut filmu a už jsem jím byl naprosto pohlcen. Hlavně tou stejností, jakou nám ukazoval. Většina uživatelů je Suckerbergovi podobá. Zarazila mne rychlost jeho řeči, titulky to kolikrát ani nestíhaly a tak jeho 5 vět bylo přeloženo jen do dvou ve zkrácené verzi. Rychlost je způsobena hlavně délkou scénáře a maximální povolenou stopáží filmu 2 hodiny. Ale rychlost řeči mi taky výborně zapadala do řeči Harvardu. Vždyť tam dochází studentská elita a k inteligenční škále kolem 120 patří i rychlá mluva.

Výborná je hudba, která podkresluje celkovou atmosféru filmu a celou dobu vám rezonuje v uších.

Hlavní role se ujal Jesse Eisenberg, kterého jsem včera viděl také v nadmíru zábavném Zombielandu. A tam mne dost rozesmála, ale také zesmutněla hláška: „Nelepší věc na Zombielandu? Žádné nové statusy na facebooku. "Rob Curtis se připravuje na pátek?" Koho to zajímá?“ Eisenberg tenkrát nejspíš netušil, že si zahraje ve filmu o facebooku, ale když se na tyhle dva filmy díváte hned den po sobě, zarazí vás ta neskutečná propojenosti.

Na závěr: Vynikající film nejen o internetu (o něm vlastně skoro vůbec), ale hlavně o životě (nejen vysokoškolském), o dni, který může změnit všechno a o nás samotných, kteří jsme jedním z milionů uživatelů té neuvěřitelně komplikované globální sociální síti, která se stává samotným životem = facebook.

100%

Autor: Roman Krása | čtvrtek 30.12.2010 10:31 | karma článku: 5,30 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x