Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro mě je Prezidentem Pan Václav Havel

Proč to píšu? Na internetu je nespočet článků na téma, jak je Klaus neschopný a přidat taky něco do mlýnku, není úplně od věci. Napřed se ale musím přiznat, že jsem „pamětníkem“ pouze dvou prezidentů – našich dvou Václavů.

Pro mě je Prezidentem Pan Havel. V době jeho vlády jsem na něj možná občas zanadával, ale to byly ještě časy nerozumu a dětinskosti, kdy jsem se naivně domníval, že Prezident musí být každý den viděn v televizi. A když tak nečiní, nejspíš lenoší.

            Nyní jsem snad částečně z oné naivity odrostl. Už si nemyslím, že musíme Prezidenta vidět v televizi, byť při oslavách 17. Listopadu by tam viděn být mohl, ale co naděláme. Ale uvědomil jsem si, že člověka lze soudit až z pohledu dějin. Pan Havel pro nás udělal mnohé, za jeho vlády se země alespoň zvedla. Klaus pro nás udělal málo, za jeho vlády reputace země spíše klesla. Když Pan Havel navštívil představitele jiného státu, sršela z něho důstojnost a respekt. Když Klaus navštíví jinou zemi, obvykle se mu podaří náš stát zesměšnit a coby představitel nás mají ostatní státy za příklad nízkosti na žebříčku inteligence.

            Všimněte si záměrného užívání titulu Pan u našeho bývalého Prezidenta. Paní Eliška Hašková Coolidge v jednom rozhovoru uvedla, že cesty by se měly otevírat, ne si bouchat dveřmi před nosem, jako to dělají všichni naši představitelé. Žádný seriózní státník by si nedovolil oslovit prezidenta jenom pane XY, jako se to děje u nás. A dále uvedla, že náš „politický píseček“ se za posledních dvacet let hemží dětmi, které křičí, pokud hned nedostanou, co chtějí.

            Klaus je už poněkud odrostlé dítě, pravděpodobně s nevybouřenou pubertou, což se snaží dohnat v letech pozdějších, tedy těch současných. Nedovedu mu říkat „Pane“. Ani jeho funkci prezidenta psát s velkým „P“. Pokud se touží zapsat do historie, pak věřím, že se mu to již povedlo.

            Pan Havel pro mě byl prezidentem voleným lidem. Přestože nedošlo k přímě volbě prezidenta, můžeme o tom polemizovat, protože lid tehdejší doby ho navrhl. A tak se právě On, stejně jako dříve Pan Masaryk, stal symbolem doby.

Symbolem míru a naděje. Naděje, že snad bude lépe. Jednou snad ano. Svého rozjetého koně předal Klausovi, který není příliš dobrý jezdec a který se dokázal přerazit o první překážku a pěkně se pochroumat. Je mi líto, že na něho mnoho z nás nahlíží spíše s despektem, nechtěl bych být v jeho kůži – zajisté bych lehce mohl dopadnout obdobně. Ale jestliže to neumí, může z koně slézt, abdikovat a předat otěže někomu jinému, schopnějšímu. Otázkou však je, je – li v tomhle státě někdo, kdo by dokázal rozjetý vlak do pekel zastavit.

Je mi jasné, že i Pan Havel má své mouchy, a že jich má dost. A také, že Prezident nevládne, vládne vláda, zajisté a pokud mám soudit Klause musím h otaké svým způsobem pochválit, že v tehdejší době vládu tvořil. Prezident je jakýmsi reprezentantem, i tak bych ho mohl nazvat. A chci tak pouze říci, že tohoto úkolu se Pan Havel ujal se vší ctí a já mu vzdávám hold.

            Verdikt: Symbolem Naší republiky je pro mě Pan Václav Havel, muž z lidu, který ví, jak těžké je dosáhnout vytyčených cílů. Ale on to dokázal a svým způsobem dal vzniknout jakémusi Havlismu, který se dnes, více než kdykoli dříve v průběhu dvaceti let, dostává ke slovu z úst nespokojených občanů. Hlášku „Havla na Hrad!“ už nejspíš neuslyšíme, ale na dlouhou dobu pro mne tenhle Člověk zůstane Symbolem Lidskosti. Důkazem, že Pravda Zvítězí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Krása | úterý 17.11.2009 11:00 | karma článku: 15,66 | přečteno: 830x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Eurovize ukázala, že Izrael má v Evropě i nadále podporu, říká Fingerland

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

U izraelské ambasády ve Stockholmu se ozývala střelba, policie uzavřela okolí

17. května 2024  9:18

Policejní hlídka ve Stockholmu v noci na pátek kolem 02:00 slyšela nedaleko izraelské ambasády...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x