Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Galerie poprvé

Návštěvníky galerie umění jsem často považoval za spíše intelektuálně orientované jedince, kteří sobotní večery tráví na různých výstavách a hodiny obcházejí jeden a tentýž obraz. Dnes se mi poštěstilo, abych se podobně intelektuálně smýšlejícím jedincem stál také já sám.

Galerii umění v Karlových Varech jsme navštívili dnes se školou a zkušenost to pro mne byla vskutku veliká. Vlastně v jediné galerii, v níž jsem kdy byl, byla galerie v Londýně, kde umění znamenala i pouhá stavební tvárnice uprostřed místnosti. Nezlobte se na mne, vážený umělče, ale tomuhle říkáte umění? Ne, děkuji. Ale dne musím uznat, že mne návštěva Karlovarské galerie čímsi obohatila. Jakýmsi novým vjemem. Ten klid, který v takové galerii panuje, mne pohltil. Ona samota a zároveň možnost seznamování. Zůstáváte zde sami se svými myšlenkami, žádná hudba ani ruch velkoměsta vás neotravuje v rozjímání. A zároveň zde můžete potkat mnoho zajímavých lidí. Jde o místo setkávání, vzdělávání a hlubšího poznávání a poprvé ve svém životě, jsem i já měl pocit, že tohoto světa v galerii patřím. Do světa božského klidu a rozmluv se sebou samotným.

Dlouhou dobu jsem obcházel a studoval převážně jeden a týž obraz. Jednalo se o obraz Petry Orieškové „Schodiště“ z roku 1983. Ten v celé galerii tak nějak vyčníval. Všiml jsem si ho ihned po vstupu do místnosti, přestože stál na stěně až na druhé straně místnosti. Na rozdíl od většiny zdejších obrazů byl totiž světlý, prosvětlen zářivou barvou. Ale tahle barva byla také čímsi naléhavá. Obraz namalovaný roku 1983 a malířka již v té době dala obrazu jakousi nadčasovost a hi – tech tvář. Čímsi mne ale také znepokojoval. Možná oním tmavým mračnem, jasně kontrastujícím s lehce namodralým okolím.  Vlastně celý obraz byl bílý a také pes s vyceněnými tesáky a smutnýma očima byl bílý. A schodiště se stáčelo kamsi do výše. Když jste se na obraz dívali, měli jste smíšené pocity. Vidíte na něm onu osamělost člověka nejen doby socialistické, ale také té dnešní. Kráčím po těch schodech, které vlastně nikde nekončí. Já nevím, zda ta temnota znamená jejich konec. Netuším, kam mne odnesou. Je to jako osud. Stále stoupáte, netušíte kam. Jako byste stáli před nějakým rozhodnutím a nevíte, kudy se vydat. Zda setrvat pod schodištěm nebo pomalu stoupat výše a doufat – držet se naděje a snít.

            Vím, že se do galerie ještě vrátím. Přinejmenším proto, abych se znovu podíval na onen obraz. Abych u něho zapřemýšlel, zauvažoval, inspiroval se, uklidnil. A alespoň na chvíli tak utekl od celoživotního spěchu, který je stále zbrklejší. Zastavil se a žil, pozoroval a vdechoval onu krásu.

Někdy to je totiž nutné. Zpomalit a nechat čas a starosti jen tak plynout svým vlastním tempem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Roman Krása | úterý 17.11.2009 8:00 | karma článku: 5,02 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Roman Krása

Tohle je ráj?

Ne-ne-ne, prosím takhle ne. Tohle je ráj! Tohle je ráj má být komedie, která si světovou premiéru odbyla už někdy před rokem. K nám přišla až letos v březnu, přesto na ní ale na internetu moc recenzí nenajdete. Ne na moviezone, ani v externích recenzích na csfd.cz.

21.8.2012 v 20:49 | Karma: 4,71 | Přečteno: 581x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Kinozážitek, když Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

20.8.2012 v 12:00 | Karma: 6,51 | Přečteno: 686x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Ghost rider a jeho pekelné řádění na filmovém plátně

Pokud jste si stejně jako já mysleli, že se Nicolas Cage dokáže objevit v dobrém filmu, prosím, nedívejte se na nového Ghost Ridera. Buď má v posledních letech tak špatných čich na filmy nebo si už skutečně myslí, že hraje v dobrých filmech. Na jeho obranu třeba říct: býval to fajn herec.

19.8.2012 v 10:03 | Karma: 6,46 | Přečteno: 637x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

007:Quantum of Solace

Série agenta 007 slibuje sázku na jistotu. Jen málokdy se člověk zklame tím, co v ni vidí. A 22. díl není výjimkou. Je pravda, že Daniela Craiga jsem si v bondovské sérii moc představit nedokázal a po Casinu royal mé přesvědčení ještě vzrostlo, ale vyplatilo se mu dát ještě jednu šanci, protože poté přišlo Quantum of Solace a zcela změnilo koncepci podání agenta s povolením zabíjet.

18.8.2012 v 14:11 | Karma: 5,27 | Přečteno: 719x | Diskuse| Kultura

Roman Krása

Temný rytíř povstal

Jsou tomu čtyři roky, co nás Nolan oslnil “Temným rytířem“. Mezitím nás pohltil Počátkem a naše, má, očekávání při čekání na dalšího, tentokrát již závěrečného Batmana se neúměrně zvyšovala. Když pak vtrhl do kin, s každou novou recenzí jsem zvažoval pro a proti. Mám si zničit zážitek z trilogie století? Obcházel jsem kolem kina, díval se na obsazení kinosálu a už už si říkal, že nikam nepůjdu. Touha ale nakonec vyhrála, sbalil jsem se a vyrazil do kina na zážitek roku.

17.8.2012 v 11:05 | Karma: 5,24 | Přečteno: 738x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Český rozhlas slaví 101. narozeniny a zve na Den otevřených dveří

17. května 2024

V sobotu 18. května slaví Český rozhlas (ČRo) 101 let od zahájení pravidelného vysílání Dnem...

Byl milý, říkají sousedé o atentátníkovi. Jeho byt s ním prohledalo komando

17. května 2024  11:41

Sousedé atentátníka, jenž postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se shodují, že Juraj C. byl...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 980x