Rok 2011 – konec softwaru v Čechách

Nevěříte? Podívejte se kolem sebe! Co používáte ve svém počítači? E-mail? Blog? Zprávy z internetu? Facebook? Google? Office? Hry?

salesforce.com

Jistě, teď namítnete, že přeci software v počítači využíváte denně a neumíte si představit, že by tam nebyl nainstalován. Ovšem ruku na srdce, dokázalo by si mnoho z Vás ještě před pár lety představit, že místo novin si budete číst články na počítači? Dokázali byste si představit, že budou stovky miliónů lidí komunikovat o nějaké sociální síti Facebook? Dokázali jste si představit, že se budete dívat na stovky hodin videa na webových stránkách?

Ano, svět se mění a to, co nám před pár lety ještě připadalo, že to tak je běžné – už teď není pravda. Stejně jako e-mail odvál do zapomnění dopisy, telegrafy a faxy pro běžnou komunikaci, stejně tak se změní to, čemu dnes říkáme osobní počítač. Jistě, že bude existovat mnoho lidí, kteří budou dál provozovat software a řešit instalace programů, které budou jinak a v lepší kvalitě a hlavně bez údržby k dispozici na internetu!

 

Revoluce ve světě již začala…
A roku 2011 přijde zpožděně k nám. Náznaky jsou vidět podle neustále narůstajícího počatu uživatelů sociálních sítí, ale například webových kancelářských aplikací Google Apps. Sice to vše zní jako vzdálená pohádka, ale příští rok začne víc a víc lidem docházet, že software prostě nepotřebují! Jistě bude vždy potřeba něco, na čem počítač poběží – ať už budeme mít tvar klasického PC, placatého IPadu, či chytrého mobilního telefonu. Jenže tam už nepůjde o to, abyste museli řešit nějaké instalace a pak starání se o software, jako teď musíte u běžných aplikací. Věci se mění a místo software budete mít jen ikony, které budou sloužit jako zkratky na online služby.

Nevěříte?
Dobrá, tak si pojďme porovnat rok 2000 a 2010.
2000

  • Počítač je standardní šedivá krabice s krabicovým monitorem s klávesnicí a myší. Většinou jej pohání Microsoft Windows 98, ME nebo 2000.
  • Mobilní telefon má většinou monochromatický displej a průměrná nejvyspělejší aplikace se jmenuje Had o prohlížení webových stránek se nedá mluvit. Vrcholem je tzv. WAP, textové služby s interaktivními prvky, které se ovšem díky rychlosti 9,6 kbit/s stahují dlouhé minuty.
  • Na internet se dominantně přistupuje pomocí tzv., dial-up vytáčeným připojením přes telefonní linku (když jste připojeni, nikdo se vám však nedovolá) a rychlost se pohybuje od 14,4 kbit/s ž 33,3 kbit/s. Běžné rychlé připojení rychlostmi 128-256 kbit/s se nazývá pevná linka a stojí několik tisíc měsíčně, proto je dostupné většinou ve školách a firmách. Pár vyvolených má více, jak několik Mbit/s.  Takové spojení je však velice drahé.
  • Práci s počítačem dominují aplikace instalované z CD. Stáhnutí programů z internetu větších, jak několik desítek Megabytů je pro většinu populace pomocí vytáčených linek jen snem.
  • Dominantní komunikační počítačový prostředek je e-mail a ICQ, které běží i na pomalých linkách obstojně rychle. Běda však, jak někomu na vytáčenou linku pošlete několik fotek ve větší kvalitě.
  • Dominantní způsob použití telefonu je volání a sms. O posílání e-mailů si může většina populace z mobilu nechat zdát, o propojení na web také.
  • Vrcholem techniky té doby jsou barevné kapesní počítače PDA a Palm, které stojí desítky tisíc a většinou kromě toho, že je to chytřejší ukládání kontaktů a organizace časů, do nichž jde instalovat i nějaký rozšiřující software, co vám například umožní stáhnout Sms z mobilu zas tak moc neumí.

2010

  • Počítač se kromě klasických PC, které se zmenšily, monitory zploštěly, notebooku zeštíhlily a vydřží mnoho hodin bez nabíjení, tak obsaženy v telefonech a různých chytrých zařízeních typu IPadu, co osobní počítač nahrazují.
  • Jako operační systém dominují sice stále Microsoft Windows XP, Vista a 7, ale spousta zařízení například mobilní telefony. Ty běží kromě Windows Mobile i na zcela na Microsoftu nezávislých systémech Google Android, Apple iOS, Symbian, Blackberry OS.
  • Mobilní telefony se změnily. Standardem je rychlý internet pomocí EDGE a připojení na WiFi, které umožňuje přijímat a odesílat e-maily, prohlížet si webové stránky, ale klidně i posílat fotky vyrobené fotoaparátem zabudovaným v mobilu.
  • Internet je nyní skoro v každé domácnosti. Připojení se běžně pohybuje kolem 4 Mbit/s a není výjimkou, sehnat za příplatek pár set Kč měsíčně 20 Mbit/s. Rychlé připojení k WiFi je na každém rohu a mnoho kaváren a restaurací ji navíc poskytuje zcela zdarma.
  • Soukromé práci s počítačem dominují webové e-maily a webové stránky. Ty navíc poskytují mnoho služeb zdarma. Pokud například v roce 2000 mnoho lidí muselo několikrát měsíčně promazávat svůj e-mail, protože velikost jejich schránky byla 50 MB, pokud jste chtěli víc, tvrdě jste platili. Nyní jsou schránky neomezené například Google nabízí na Gmail 7 GB a to zcela zdarma.
  • Naprosto běžnou součástí komunikace se stávají sociální sítě jako Facebook, přes ně začalo ke konci roku 2009 téct víc vzkazů, než bylo odesláno e-mailů. Další běžnou součástí jsou videa přes internet kromě YouTube  můžete sledovat k televizní kvalitě i Českou televizi.

 

Myslíte si, že software přežije?
Proč by měl!? Budete jej snad potřebovat? Potřebujete e-mailového klienta, když se stačí nalogovat na gmail a máte tam vše, co umí každý e-mail klient? Proč si myslíte, že budete kupovat papírové krabice s cédéčky, která již v den koupě jsou zastaralá a první co software udělá, že vám na několik dlouhých minut zpomalí počítač, protože bude stahovat stovky mega aktualizací? Proč to potřebujete?

Proč je software odsouzen k zániku
Protože uživatel nepotřebuje software vlastnit! Protože software má omezenou dobu trvanlivosti a po čase se musí vyměnit. Nevěříte? Ok, kolik z Vás stále aktivně používá MS Works 3.0, Corel Draw 4.0 nebo Windows 3.11? To není blbá otázka! Uvědomte si, že jste si ty aplikace koupili. Často za několik desítek tisíc. A pojďme dál, kolik firem má ještě stále aktivní Novell Netware 3.0? Co jste udělali s modemy Compaq Deskporte 56k, kterými jste se před prá roky propojovali mezi pobočkami? Kde skončily nadupané servery IBM s 233 Mhz Pentium procesory?
Už chápete?
Software skončí, protože nebude potřeba! Protože nemá žadný smysl, abyste si stále museli kupovat nové a nové verze. Stále kupovat nový a nový hardware, jen kvůli tomu, že nová verze software chce nový hardware.

Tahle hra končí! Software je nyní služba, pronajmete si, a pokud se rozhodnete přestat ji používat, nezbudou vám servery, licence a spousta utopených nákladů. Prostě jen to přestanete využívat. Data si jednoduše převedete jinam.

Myslíte, že je to fikce? Nikoliv. Vítejte v době Cloud Computingu!

Autor: Jiří Krám | pátek 20.8.2010 10:00 | karma článku: 29,75 | přečteno: 8124x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11