Paradoxy historie

Jedna z věcí, která poměrně dobře ilustruje, jakými paradoxy prošla Anglie je socha Olivera Cromwella před Wesminsterem. Čekali byste totiž, že v zemi, kde dodnes vládne monarchie, bude před budovou parlamentu stát socha týpka, který nechal krále popravit?  A jenž byl 3 roky po své smrti, na příkaz navrátivšího se krále, vyhrabán z hrobu a oběšen?

Popravte krále a máte sochu před parlamentem...vítejte ve Spojeném království

Přesto to tak je, socha Olivera Cromwella stojí před parlamentem a dívá se Westminsterské opatsví, které slouží jako místo korunovace panovníků. Takových rozporů je v Bristké historii víc.
Taková oslava 5 listopadu, zvaná Bonfire Night , nebo také někdy Guy Fawkes Night vypadá na první pohled jako nevinný ohňostroj a postava Guy Fawkese je spíš taková dětská pohádka. Jenže není.
Vše se skutečně stalo. A ta historie je docela vtipná (ovšem po britském způsobu – tedy černě). On totiž milý Guy Fawkes v roce 1605 (mimochodem jen pár let před Cromwellem) se poměrně hodně trápil tím, že Anglie se odkláněla od katolické církve svaté, kterou v té době vyznával zbytek Evropy zejména pak Francie a Španělsko. A naopak tady dominovala protestantská víra.
Takže se pár pravověrných katolíků rozhodlo, že je třeba zničit tento směr a přiklonit se znovu ke katolicismu. Tudíž naverbovali tzv. gang 13, který měl provést poměrně vtipnou věc – vyhodit do povětří parlament. Jenž byl považován za hlavní jádro de-katolizace Anglie. No, protože v 17 století byl oblíbeným prostředkem střelný prach, tak se borci rozhodli, že narvou sudy se střelným prachem a ukryjou je do sklepa a tím vyhodí parlament do vzduchu.
Jenže jeden z týpků co akci připravovali, měl mezi členy parlamentu kámoše. A když si uvědomil, že by borec umřel taky (což je logický, když ti pod prdelí bouchne několik sudů střelnýho prachu), tak nelenil a napsal dopis s obsahem, že by bylo dobrý, aby borec pátýho nechodil do práce. A samozřejmě, že ho prosil, aby to nevyžvanil králi, že jako hodlaj s kámošema províst takovu menší párty a vyhodit do vzduchu parlament.
No jenže týpek to králi vyžvanil. A ten nelenil a nechal to celý prošetřit a prohledat celej parlament od shora dolů. A milej Guy Fawkes měl poměrně slušnou smůlu, pač ho našli, když tam rychtoval ty sudy se střelným prachem. Takže konspirace byla překažena a gang byl postupně pochytán a samozřejmě, jak už to tak bývalo v těch dobách zvykem. Zavřen do Toweru, mučen, pak oběšen, vláčen koněm, rozčtvrcen, aby nakonec – dle dobových zvyklostí skončila hlava napíchnuta na kůl a vystavena na věži.
No a od té doby se drží svátek 5 listopadu, kterej provází obří ohňostroje, ohně a všelijaké zábavy. Včetně dětských her jako procesí s maskami Guy Fawkese vystřihovanými z papíru. Prostě pohoda, něco jako oslavovat upálení Mistra Jana Husa tím, že byste pořádali táborák.  
A tak v týhle zemi před parlamentem stojí týpek, kterej nechal popravit krále a o pár let později, jehož zas jinej král nechal vytáhnout z hrobu a oběsit – no a samozřejmě – ostatky vystavit na věž.
Jo a tohle vše se dělo v zemi, která má parlament a hymnu God Save the Queen…Bůh ochraňuj královnu…
Už chápete, proč zrovna v týhle zemi vznikly Sex Pistols?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Krám | čtvrtek 9.12.2010 10:00 | karma článku: 13,67 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11