Oranžová, nikoli modrá republika

Bývaly časy, kdy se říkalo, že v Praze by vyhrála volby i tenisová raketa Václava Klause. Zdá se však, že toto klišé přestává platit. Naopak v Praze, a nejen tam, vyhrál pozornost voliců pan Dalík, Tluchoř, Kocourek, Janoušek, Bém a další hrdinové Modré doby. Nepomohlo strašení Komunisty, Socialisty, Řeckem, dluhy, EU, klimatem, žárovkami...a dalšími oblíbenými hity.

idnes.cz

Voliči ODS tentokrát udělali to, co už mnoho z nich plánovalo dávno. Volby vypustili. Výsledek 12,29% ukazuje, že tento druh cirkusu už přestal lidi bavit. ODS podcenila, že jejím voličům jsou nechutnosti a zákulisní tahanice, ukazujicí, že mnoho politiků má nikým nevoleného „šéfa“, jehož zájmy hají, odporné. Díky tomu ODS ztratila své core voliče. Korupce totiž možná není téma pro pana Topolánka, ale jak se zdá, pro voliče ODS ano. Ti se nyní začínají zajímat o to, proč díky jejich hlasům někdo rozkrádá republiku.
Volby jasně ukazují, že klasické kavárenské pravicové strašení dluhy od těch, co sami kryjí krádeže už netáhne. V Česku se stalo to, co v mnoha jiných zemích. Lidem došla trpělivost s korupcí a kampaněmi o ničem. Pravice v Česku prohrála, protože se nezajímala o reálné problémy lidí. Naopak neustále vytvářela nové zastírací kauzy, které znemožňovaly řešit to, co lidi skutečně trápí. Je hezké, že 1,48% si udělalo veselý sport z plivání na EU a na Havla, je však vidět, že tohle opravdu netáhne. Většinoví voliči řeší témata, o nichž se s nimi bavila levice a jimž se zásadně pravice vyhýbá. Proto volby nejsou překvapením, ale spíš potvrzením nastoupeného trendu, ukazujícího odklon lidí od pravice a nechání prostoru těm druhým. 
Je jen na panu Sobotkovi, zda se do dějin jako Gross číslo dvě, a jediné, co po něm zbyde bude pachuť a smrad korupce, nebo se naopak stane prvním, kdo pochopil, že stát není bezedná pokladna určená k rozkradení. Lákadla korupce však budou nepochybně velice silná. Zda jim pan Sobotka podlehne, nebo ne, ukáže až čas. 

-----

p.s. : Tenhle obrázek jsem sem musel dát, protože přesně ilustruje stav dnešní ODS. Totální nepochopení, proč ji její kmenoví voliči tentokrát nepřišli volit. Odpověď je pánové a dámo velice snadná. A zní: Bém, Janoušek, Dalík, Novák, Kocourek, Vondra, Tluchoř, Drobil....atd. Dojde vám to tyto volby, nebo až ty příští, kdy budete mít pod 10%?

Autor: Jiří Krám | neděle 14.10.2012 10:00 | karma článku: 32,36 | přečteno: 1776x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11