Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odejít

Když už vás tedy potká, že se ocitnete někde dlouhodobě za hranicemi, další věc si musíte sám se sebou vyřešit je zdánlivě triviální otázka – jak chci žít. Dokud jste v Čechách, tak zas tak to neřešíte. Prostě chodíte do práce, a když je to zlý, tak si prostě zajdete pokecat s kámošema, nebo odjedete do rodného města.

tohle bude asi levny, ale...

Jenže tady tenhle přepych nemáte. První věc co si rychle uvědomíte, že – This Time – jste v tom úplně sami. Žádný kámoši, žádná rodina, navíc jste TADY cizinec (tečka)
Když jste totiž doma, jste aktivní součástí toho všeho okolo vás, zajímá vás politika, rozčilujete se, když zas nějakej vykuk něco o „ivánkoval“, jako třeba volby v Praze. A máte potřebu to řešit, vyjadřovat se k tomu, to samý je místo kde žijete, chcete být aktivně při tom. Jste součástí toho, co se děje. Jenže tady, ne.
Jeden facebookový kámoš mě stále bombarduje dotazy, co říkám na ty studentské nepokoje, které tu jsou. A je velmi překvapen, když mu říkám, že nejen o ničem nevím, ale fakt jsem nic neviděl, protože to prostě bylo v části města kde se nevyskytuju. Ano, už to sice došlo až ke mně, protož jsem si v Evening Standard, noviny co se dávají zadarmo v metru, přečetl článek o tom, co se tam dělo a jaké byly nepokoje. Ovšem na rozdíl od českých nepokojů se nějak necítím být součástí toho, nemám, ani názor zda mají studenti pravdu, ani nebudu obhajovat britskou vládu a její zvýšení školného. Netýká se mě to, nevím, zda tu budu za x let, když by to moje děti, které mohu, nebo nemusím jednou mít, potřebovali. Nevím, jde to okolo mě. Ano víc mě fakt zajímá, zda pojede v sobotu DLR (Docklands Light Railway) a já nebudu muset cestovat nějakou náhradní dopravou , ale ty místní věci o politice atd. mě zatím míjí. Možná se to změní, až tu budu déle, ale teď je to tak.
Víte ono to přemístění je o tom, že když jste TADY, tak se primárně musíte starat o sebe. Ne řešit problémy někoho jiného, protože tady jste sami a vy se musíte rozhodnout, a věřte mi, že to není jednoduché, co vlastně chcete.
Nedávno jsem to popisoval jedné kamarádce a vysvětloval jsem ji, že vlastně existují jen dvě možnosti. Buď jste tady JEN dočasně s tím, že si budete dále udržovat vše v ČR a tady se bude uskromňovat a žít kdekoliv, jen abyste si našetřili peníze na lepší život v ČR. To ovšem znamená, že jste zde jen kvůli práci a svůj soukromý život hodíte –on hold – a budete žít pro okamžik návratu. Jenže takhle to asi může dělat někdo komu je 20, mě je 35 a dát svůj život – on hold? Do kolika 36? 37? 40? …víc?
První otázka co vás totiž v týhle situaci napadne je PROČ!? To tu mám snad žít tak, že to bude jako taková čekárna na to, až si dost našeřím a nabažím se toho tady a hajdy zpět. Jo takhle to jde někdy ve dvaceti, ale já už nejsem mladej pepík co se sem přišel naučit anglicky a vydělat si. Ono totiž přijmout tu první cestu znamená jít poměrně hodně pod životní úroveň v ČR, jasně, že to nemusí být tak zlý, ale kdo si umí představit, jak vypadá takový klasický sídliště, kde nic není nalevo napravo, kde jsou ty nejlevnější byty, nebo kdo si umí představit co je to Shared flat (sdílený byt) s někým, tak asi ví, že tyhle možnosti jsou o určitém hodně velkém kompromisu.
Jasně, dá se někde začínat a myslet na to, že vám, možná jednou přidají, možná se vám to bude líbit, možná vám to dojíždění nebude vadit, možná vám nebude vadit bydlet někde kde nic zajímavého není, možná to nějak zvládnete…
Jo, jenže, kde vlastně je v tu chvíli váš život? Je super, že jste ušetřili, ale kde a kdy žijete? Má to vůbec cenu?
Já jsem tohle dilema vyřešil razantně a asi za dané situace jedině možně, že prostě jsem si řekl, že budu žít tady. Nevím, jak dlouho, ale když už jsem tady, tak si to chci užít a ne přežít. Proto jsem si poctivě objel Londýn a udělal si velmi jasnou představu, kde chci a nechci žít. Ze začátku jsem měl takovou naivní představu, že si budu držet dva byty, jeden v Londýně a druhej v Praze. Jenže to prostě nejde. Londýn je, co se týká nájmu jedno z nejdražších míst na světě a bohužel za kvalitu se tu platí. Zároveň, ale to neznamená, že by nižší standard byl nějak výrazně výhodnější. To bohužel není, naopak. Cokoliv, co je jakžtakž dopravně dostupné z Londýna a není to úplná troska barák, nebo je to sice troska, ale v jinak „dobrý“ čtvrti (to znamená, že je to třeba v zóně 2-3 někde kousek u metra), tak je to furt drahý.
Dokonce existují i různé přespávány pro Londýn, které prostě žijí z toho, že to je blízko do Londýna. Jistě dá se na tom pár set liber ušetřit, otázka je za jakou cenu. A další věc je, že to co vypadá relativně „dobře“ na obrázku bude v pohodě, když tam fakt máte bydlet. Problém Londýna je, že je starý a mnohé baráky prostě jsou v šíleném stavu, nebo jsou v sousedství něčeho, kde prostě bydlet nechcete. Mimo Londýn je to podobný, nedělejte si iluze o romantické Anglii, často si vzpomenu na název filmu – Špína Londýna.
On Londýn je, ostatně jako každé velkoměsto na různých místech opravdu špinavý. A to myslím, jak doslovně, tak obrazně. Uvědomte si, že je tu přes 7 miliónů lidí a tudíž vše, co s tím takovým souvisí. A nemyslete si, že je to jen podle barvy pleti a náboženství, mnoho rodilých Angličanů jsou opravdu strašný křupani. Tahle země je o třídních rozdílech a ty jsou tady tak velké, že by proti některým lidem, mnohý věčně nespokojený komunisty volící český důchodce, který si stále stěžuje, jak se má špatně, vypadal jako Rothschild.
Zapomeňte na romantické představy z filmů. Takhle REAL LIFE nefunguje. V Londýně jste na každém kroku konfrontování s realitou, která často je, jak anglické počasí studená, nevlídná, hnusná, špinavá a protivná. Na druhou stranu je to metropole a bývalé centrum největšího světového impéria (a to je tu na každém kroku také vidět, ale o tom až někdy jindy). Tím pádem vše co se tu například děje v byznysu je úplně jiná liga, než to co se dá zažít v ČR. Londýn byl po mnoho let centrem světa, protože briské impérium bylo nejdéle existujícím impériem moderní doby vůbec. Jenže ta koloniální minulost sebou přinesla i to vše čím Londýn, stejně jako jiná velká města Paříž, trpí. Je to obrovský kotel plný lidí. Díky tomu zde platí trochu jiná pravidla, než v takovém malém roztomilém městě jako je Praha…
Pokud tedy v Londýně chcete žít, nejen přežít, musíte akceptovat jeho pravidla. Ta jsou za prvé velmi drahá. Ovšem jejich nedodržení zas má vliv na kvalitu života, je to tedy trade-off na téma, co jsou mé priority a jak chci žít. Je to velká zkouška, kterou si, nepochybuji o tom, musel projít každý, kdo z ČR odešel.
Je to zkušenost nepřenosná, nesdělitelná a asi nevysvětlitelná.
Mnozí čtenáři, kteří čtou tyto řádky, se asi sami sebe ptají, proč sakra teda ten autor odešel, když se mu tam nelíbí? Tak, to není. Tenhle blog není o tom, abych si zde stěžoval, jen jsem se prostě rozhodl psát nezkreslenou pravdu o tom, jaké to je v pětatřiceti se vydat takové dobrodružství. A i když tady nepíšu oslavné ódy na to, jaké je to v Londýně boží a jak je to mnohem lepší, než v Praze, protože je tu lepší doprava, víc obchodů, levnější a mnohem kvalitnější potraviny…apod., tak to není tom, že bych si stěžoval, jen to o tom, že život není černobílý a to ani za hranicemi...

Autor: Jiří Krám | pondělí 29.11.2010 10:00 | karma článku: 14,98 | přečteno: 1264x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

Tak tohle moudro, jsem si přečetl nedávno na jednom znaku. A ten ve mě, stejně jako ten, kde bylo napsáno, Na množství nehleďte, nebo ten s nápisem We fight to rebuild, anebo ten s nápisem, Non multi sed multa, vyvolal pocit hrdosti. Takový zvláštní hrdosti, kterou ve vás vyvolá ten pocit kontinuity. Šel jsem okolo toho památníku dole za Embankment a dotkl se rukou těch jmen...

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16 | Přečteno: 1209x | Společnost

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

Tak se tomuto jevu říká v angličtině. Ani vlastně nevím proč, protože tomu vystoupení předchází jakési zvláštní období neklidu. U mě probíhalo několik měsíců, kdy jsem si čím dál víc uvědomoval, že i když se mám vlastně skvěle, něco mi chybí.

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20 | Přečteno: 1021x | Společnost

Jiří Krám

Proč nejlepší české mozky roznáší pivo?

Už se mi to stalo zase. Sedím někde v restauraci a najednou zaslechnu takovou tu měkou angličtinu, bez přízvuku, který je tady typický. Zkontroluji pohledem, zda by to mohla být Češka. Vypadá na to, oproti zmalované tlusté Angličance, která typickým ječákem zas něco "vysvětluje" svému druhovi, který vypadá jako klasická troska z Trainspotingu v teplávkovce, kterých jsou plné ulice, tahle slečna tak nějak po česku hezká.

7.5.2013 v 11:52 | Karma: 29,56 | Přečteno: 2934x | Společnost

Jiří Krám

O čase minulém, přítomném a budoucím

Občas stávají takové divné náhody. Třeba tuhle, probíral jsem se svou "minulostí", tak jak ji v sobě obsahují naše novodobé sběrny digitálních dat. Dnes už pavažujeme za naprosto běžné posílat si přes internet gigabyty dat do virtuálních schránek typu Dropbox, Google Drive, nebo Microsoft Sky Drive. Považujeme za normální nemazat emaily a nechávat všechno, co nám přijde v Gmail schránce.

23.4.2013 v 10:00 | Karma: 19,83 | Přečteno: 2806x | Společnost

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

BBC mě naučila dívat se na svět jinak. Nejsem zrovna žádný umělec, ale BBC umí ty věci podat tak zajímavě, že u toho to skoro řvu radostí, jak mě to inspiruje. Minulý rok jsem podlehl několika lákavým ukázkám z pořadu - A History of Art in Three Colours. Viděl jsem všechny tři díly GOLD, BLUE, WHITE. A musím říct, že ta zkušenost byla life changing. Proč? Protože se od té doby dívám na svět úplně jinýma očima. A příroda jako by mi přesně tyhle tři barvy stavěla do cesty. Pamatuju si, že GOLD je, jak Egypťané věřili slzy slunečního boha. Modrá je všude okolo nás, ale vždy tak nějak "out of reach". Bílá pak není tak čístá, jak si ji představujeme.

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11 | Přečteno: 362x | Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 66
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 24403x
Bylo nebylo. Nebo vlastně bylo. Jednou jsem začal psát. Pak jsem se do toho zažral, ale pak mě to přestalo bavit. Publikoval jsem všechno možný. Teď vlastně je úplně jedno, co sem napíšu. Jelikož ten, kdo mě zná, ten už ví, že ode mě jdou čekat různý věci. Ale stejně si to píšu hlavně asi tak nějak sám pro sebe. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy