O pohádkách a realitě

Jestli si myslíte, že Ankh-Morpork neexistuje a svět Harryho Pottera je vymyšlený, tak to se šeredně mýlíte. Přestože se mi zatím nepodařilo lokalizovat Neviditelnou univerzitu, už jsem našel vše, včetně Chrámu Malých Bohů.

Stačí zahnout za roh a svět Harryho Pottera je, jak na dlani...

On totiž Pratchett stejně jako Rowlingová moc dobře věděli, o čem píšou, protože na těch místech sami stáli. Jen je občas zalidnili (no dobře zapostavovali), tak aby to šlo k jejich příběhu, ale rozhodně to nebylo o tom, že by si to celé museli vymyslet. Ten svět totiž existuje a často na něj narazíte, když jen tak procházíte kolem…

Třeba takhle jdu z práce a najednou… „no to si snad…co, to….vždyť, to znám….to je přeci!!“ Jo, to je z Harry Pottera! Tady přesně to bylo. Vzpomenete si na atmosféru nějakého mrazivého večera, kdy jste hltali v klidu a teple domova fantastické příběhy s neopakovatelnou atmosférou, která….však existuje.

Jasně, trochu to celé "kazí", že tu jezdí auta a když tím projdete nastoupíte na DLRko, nebo metro a posunete se dál. Jenže, důležitý je, že TO existuje. A nepochybuji o tom, že tento pocit budu zažívat na víc místech například, když jsem si plánoval výlet do Oxfordu, nemohla mě minout New College…tady se přece natáčela Narnia.

Ty věci opravdu vypadají z blízka tak zajímavě, jako ve filmu. Víš, rázem se octneš v nějaké jiné realitě , i když tam postávají třeba borci chlemtající pivo s cigárem před hospodou (nemylte se, v UK se nesmí kouřit v hospodě, takže tam je často víc lidí, než uvnitř)…pořád je to však TO místo. A všechna TA místa mají úžasnou atmosféru.

Těžko se to popisuje, ale v Londýně je někdy procházet po ulici jako výlet do jiných realit, stačí si na chvíli představit – JAK DLOUHO – už ten barák tady stojí, co vše viděl, co se okolo něj dělo…. A pak vlezete do muzea a postavíte se před nějaké obrazy ze 16, 17, 18, 19 století...a najednou… ...najednou...si TO uvědomíte.

Vidíte to, chápete to místo, chápete souvislosti. Ano, proto je to tam takový zvláštně divný a takový až překvapivý, nečekaný, ale zas někdy úplně obyčejný… Víte o tom, že na Westminsteru byla pláž? Umíte si představit, jak vypadal svět nízkých domů osvětlených jen loučemi, jak vypadal svět bez kanalizace, bez vody, kde ŘEKA byla to hlavní, kde po ulici běhalo tolik divných lidí, že….rozdíl mezi lidmi byl TAK propastný.

Vídíte Ankh-Morpork ….?

Myslíte si, že hospoda U prokopnutého bubnu neexistuje? Já potkal už asi pět takových.

A je stoprocentní, že některé budovy, třeba ta s těma hodinama kousek od Embankment musela být místem kde se děly různé věci, kde pokud jste okolo ní šli….věděli jste TO, že TOHLE je nějak důležitý….

Vše je nějak logicky propojeno s realitou, ta se však v Londýně míchá s příběhy…,ty nejsou vymyšlené, i když často mají ti hrdinové jiná jména, jinak se jmenují, tu občas autor ubral – přidal věžičku…..ale…. ….vše existuje.

A když budete chodit s očima otevřenýma, budete jako Dvoukvítek pozorovat a …..nebudete zklamáni. A pokud hledáte světy Harryho Pottera, Sherlocka Holmese, Hercule Poirota….nebojte, stačí vystoupit na správné stanici. Když jsme u Sherlocka, pokud vystoupíte na Baker Street, kromě dopravy a semaforů se nic nezměnilo….

Vítejte ve světě pohádek, který existuje. Vítejte v Londýně.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Krám | pondělí 20.12.2010 10:00 | karma článku: 11,74 | přečteno: 1033x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11