Český olympijský dům v Londýně autobus, medaile, holky a pivo

Tak teda jo. Šel jsem takhle z Holbornu a řekl si, že dojdu mrknout do Islingtonu na ten Českej dům a taky na černýho červenej klikující autobus. Tenhle blog je o tom, co jsem tam včera zažil...

Začnu tím, co vás čeká před vchodem. Jdete takhle po Islingtonský Highstreet a kousek od metra Angel, což je pro ty kdo by se sem chystali Notrhern line (černá), vás čeká něco, co prostě nepřehlétnete. V celým to mega chaosu londýnský klasický super rušný ulice, kde se hrnou davy ze všech stran a na silnici je změt aut a červenejch autobusů, vás najednou něco flákne to obličeje....
A pak se začnete smát, nebo, jako mnnoho kolemjdoucích na to jen fascinovaně koukat. Ozve se „aaaeeeeerrrrr“ a červený svalovec se vzepře. Mezitím se lidi zastavují smějí se a samozřejmě fotí, natáčejí, házejí na twitter, facebook, instagram, you tube no prostě klasika 21 století. Z červenýho autobusu je hit. A někteří na to umí čekat – jelikož si mezi klikování dává, za oddechování pauzu, i několik minut. Hashtag #londonbooster, jak se tohle černýho dílko jmenuje, na instagramu docela frčí.
Kdyby to bylo jen taková samoúčelná sranda, tak by to moc nepomohlo, jenže tohle je náhodou vymyšlený naprosto geniálně. Jelikož ten autobus klikuje vedle báráku, kde je obrovská česká vlajka a velkej název CZECH HOUSE. A tak, se opravdu černýmu daří nalákat davy do našeho baráku. Fakt si myslím, že nebejt tohole, na co se lidi z celýho Londýna jezděj mrknout, že by český dům tak plnej  nebyl. Jelikož to co mě překvapilo nejvíc je, že lidi tam jdou, i když vstup stojí 5 liber.
Jo a kdyby jen Češi. Českej dům je kromě Čechů doslova narvanej Britama, Polákama, Maďarama, Slovákama...apod. Celý je to asi o tom, že českej dům je fakt výborně udělanej a černýho červenej autobus má jednu velkou výhodu. Jakmile se u něj někdo zastaví, což je furt, hned k němu přiběhne někdo rozdávající létaky na českej dům a přesvědčí ho, že tam má cenu jít. No a fakt to funguje. I když teda samotnýho mě pár věcí překvapilo.
Tak prvně absence český kuchyně. Sice je ve druhým patře nějaká naprosto prázdná česká restaurace, kde není ani obsluha, jen prázdný stoly. Takže jediný český jídlo, co jsem si dal hned vedle, byl řízek s bramborem a okurkou. Ten tam mají Číňani, který tam jednou normální britskej fast food s jediným českým jídlem - řízek. Když jsem pak rozmlouval s osazenstvem domu, zjistil jsem důvod, proč je česká hospoda prázdná. Nějakej blázen, co v životě asi nebyl v Londýně, nastavil ceny jídla na jednotnou cenu 17 liber. Což je vtipný, protože v normální restauraci jídla, co Britové znají stojí jídlo maximálně 10 liber. Za 17 liber se chodí papat do super luxusní restaurace. Takže guláš za tuhle cenu, to je jak prodávat párek v rohlíku v Praze za sedm stovek.

Druhá věc byla cena piva. 4 libry – mazec. Jenže, tohle narozdíl od jídla funguje. Jelikož cena je posazená sice prémiově, ale rozumě. Pivko v City, kde je to víceméně nejdražší, stojí 3 – 3,50 libry, takže 4 libry je ok. Navíc český pivo Britové znají ze stag night v Praze. Dobrá taktika a funkční, jelikož co tomu dává tu správnou atmosféru, je ten hospodksej styl. Prostě tentokrát to nějakej vědátor moc neřešil a fakt pochopil, co znamená Česko. Takže, pivo, hezký holky a zábava. A tak se vlastně celý to patro tváří jako obrovskej klub, kde je všechno, velkej dlouhej bar, chillout od ČEZu (díky v těch polštářích se fakt dobře leží), pódium, kde se objevují hvězdy Olympiády, hrají kapely, plážový lehátka, kulečník, xboxy, fotbálek (no nekecám, to byste koukali, jak to Britové hnedka pochopili, co s tím) a televizní studio.
Je to výborně řešenej prostor, kterej fakt dobře funguje a perfektně propaguje republiku. Britové se sice přišli mrknout, jak hraje Murray, ale pijou u toho český pivo, všude slyšej češtinu a viděj český vlajky.....jo jo moc dobře věděj, na návštěvě baráku, který země to jsou. A to byl cíl. A ten se naprosto super podařil.

Jo a mimochodem, když navštívíte obchod olympijskýho týmu, jedna věc je naprosto vyprodaná. Hádejte co to je? No jasně, holínky! Takže, když vám zas bude nějakej kašpar tady na blogu vysvětlovat, jaká jsou holínky ostuda, tak asi nemá, narozdíl od Britů a Čechů tady v Londýně, co tuhle modu vzali útokem, smysl pro humor. Ten naštěstí v českým domě nechybí vůbec. Pán s klouboukem v barvě český vlajky a nápisem Liptákov to jen potvrzuje...

A já už přestanu povídat a nabídnu vám pár fotek. A kdybyste náhodou někoho nepoznali, tak to jsou prosím pěkně, veslařky Jitka a Lenka Antošovy, střelec Martin Podhráský, finálové tenistky Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková a samozřejmě, že stříbrnou medaili nám přišel ukázat i Ondra Synek, ten pán ve studiu, to je Václav Chalupa, taky stříbrný jen o 20 let dříve.

Autor: Jiří Krám | sobota 4.8.2012 10:00 | karma článku: 29,26 | přečteno: 2451x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11