Česko není ropný emirát, aby sponzorovalo měny jiných zemí

Solidarita má své meze. Ty končí tam, kdy se solidarita stává rizikem pro svého poskytovatele. Půjčit 10% devízových rezerv ČNB takovým rizikem je.

europa.eu

Pojďme si přeložit do obecné řeči co vlastně těch 90 miliard Kč, nebo také 3,5 miliardy EUR, znamená. Předně je třeba si uvědomit, že pokud je 3,5 miliardy EUR rovno 10% devízových rezerv ČNB, je tedy 100% těch rezerv částka v řádu 35 miliardy EUR.
Uvědomují si ti, kdo navrhují půjčit těch 10%, na jak extrémně slabých základech v tom případě stojí česká měna?
35 miliard EUR je tedy 100% devízových rezerv ČNB. Vyjádřeno v korunách zní to číslo masivně 900 miliard korun. Jenže, tohle číslo zároveň vyvolává otázku, jak silná vlastně je česká koruna, když 35 miliard EUR je munice, kterou by se mohla ČNB bránit, kdyby došlo k útoku na měnu?
Ano, bránit. Jelikož ty devízy slouží jako ochranný val České republiky a zbytku světa, který bude použit ve chvíli, kdy se stane něco nepředvídatelného na trhu (což se momentálně děje každý den).
Jak jsem mnohokrát uváděl, dnešní měna, žádného státu NENÍ postavena na zlatě a ve skutečnosti jsou to jen papírky vyjadřující důvěru v to, jak stabilní ekonomika dané země je. Ano, ČNB má jistě nějaké zlaté rezervy a další prostředky uložené v nelikvidních aktivech typu bezpečných AAA produktů – jako státní dluhopisy stabilních zemí. Tyto jsou nyní velmi silně ohroženy.
Co tedy tvoří českou korunu? Respektive co je pod ní, tak silného, když si podle některých „můžeme“ dovolit vzít 10% devízových rezerv země, jimiž se v případě krize mimo jiné platí věci jako ropa, plyn...apod. Vše, co nemůžeme koupit za koruny.
Myslíte, že 35 miliard EUR je dostatečné?
Ok, tak se pojďme podívat na svět čísel.

Víte kolik je české HDP?
Odpověď: 3,627 billonu Českých korun, to znamená 190 miliard dolarů.

Víte co je 35 miliard EUR?
Odpověď: Nedávný bankrot (31.10.2011) amerického investičního fondu MF Global, který česká média nechal naprosto chladným, přestože to byl „jen“ 41,1 miliardy dolarů.

Víte, jak vypadal největší bankrot historie USA?
Odpověď: (15.9.2008) investiční banka Lehman Brothers, 691 miliard dolarů.

Víte, kolik je nyní díky Euro ohroženo peněz v bankách pojišťovnách, fondech...apod.?
Odpověď: To nikdo neví. Celý problém spočívá v tom, že je ohroženo, nikoliv rizikové chování (nákup nekvalitních úvěrů) – jako v případě Lehman Brothers, ale sám základ finančního systému. Jeho nejbezpečnější část, která sloužila přes 150 let k sekuritizaci jiných forem rizika – státní dluhopis. Díky tomu byl tento nástroj použit, a) jako investice států, kam se odlila část nelikvidních rezerv, b) forma uložení peněz penzijních fondů a pojišťoven, c) zde je uložena část nelikvidních rezerv bank. Pokud tato bublina praskne, dojde k řetězovému kolapsu finančních institucí po celém světě. Odhadovaná škoda je někde v řádu 15 bilionů a velmi zřejmě mnohem víc.

Víte, proč je riziko tak vysoké?
Odpověď: Největším rizikem jsou sekuritzované „hříchy“ minulých krizí. Od osmdesátých let minulého století rostl trh s takzvanými deriváty. Speciálními produkty, které například, umožní změnit určitou položku v účetnictví banky ze ztráty na majetek. Věci typu CDO (Collateralized Debt Obligation) jsou používané k eliminaci účetních rizik. Kdy je formou zabalení rizikových dluhů (např. špatné hypotéky) a dobrých dluhů (např. státní dluhopis Francie), změněna v účetnictví banky ztráta na majetek. Ten se vezme a jako nový investiční produkt, po té co „balíček“ je oznámkován ratingem se pustí na trh, kde jej začnou zkupovat například firmy typu MF Global, o níž jsme si psali. Důvodem je to, že je to určitá forma finanční spekulace, kdy je prokázáno, že jen určitý počet dluhů se nikdy nesplatí, za to ten zbytek díky riziku vydělá majiteli vysokou prémii. Firmy specializující se na vysoce rizikové operace jako Hedgeové Fondy kupují přesně tenhle typ vysoce rizikových aktiv, které opět předprodají dál a nebo si je formou CDS (Credit Default Swap) nechají pojistit proti krachu. (Respektive pojistka zní, pokud krach nastane dostanete za něj peníze). Jelikož po roce 2008 po krachu Lehman Brothers, záchrany firem Jako Fannie Mae, AIG...apod. vznikl obří balík nesplatitelných úvěrů (tzv. toxická aktiva), výsledkem bylo vytvoření nového typu derivátu, který se nazývá SPV (Special Purpose Vehicle), do něj se opět „odlil“ ten nejhorší bordel a sekuritizoval se. Hádejte čím? Správně! Dluhopisy zemí jako Německo, USA, Švýcarsko...apod. Díky tomu je v systému několik billionů různých skrytých lahůdek, které nikdo neví jakou mají hodnotu, ani kdo je drží.

Víte, jak vysoké je riziko?
Odpověď: Obchod s deriváty v roce 2006 tvořil 500 bilionů dolarů. Pro porovnání roční HDP nejbohatší země světa USA je 14,119 bilionu. Druhé Japonsko má 5,069 bilionu, třetí Čína 4,985 bilionu. První evropská země, na čtvrtém místě, Německo má 3,330 bilionu.

 

=======
Má ještě stále někdo pocit, že ve světě, kde je ohroženo několik desítek a bilionů, kde se krachuje za stovky miliard, si země jejíž objem devízových rezerv je na úrovni středně velké investiční banky, může dovolit půjčit jiným zemím 10% svých devízových rezerv?

=======

Proto, Martine Procházko a spol., je moje stanovisko je stále stejné:
ČR nemůže investovat 10% svých devízových prostředků do záchrany měny jiných států. ČR je členem EU, nikoliv EMU (Evropské měnové unie). Euro není česká měna, proto ji nemůže zachraňovat. Stejně jako nebude zachraňovat Dolar, nebo Zlotý. Slovensko je členem EMU, proto bylo správné, aby do záchranného fondu své vlastní měny přispělo. Česko má Českou korunu, nikoliv Euro.

Autor: Jiří Krám | čtvrtek 15.12.2011 10:00 | karma článku: 35,51 | přečteno: 4514x
  • Další články autora

Jiří Krám

Jeden jestřáb mnoho vran rozhání

24.5.2013 v 10:00 | Karma: 24,16

Jiří Krám

Vystoupit z komfortní zóny

22.5.2013 v 10:00 | Karma: 15,20

Jiří Krám

Historie umění ve třech barvách

16.4.2013 v 10:00 | Karma: 10,11