- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pampeliška lékařská (Taraxacum offcinale)
Kvete od dubna do června. Jedná se o vytrvalou, až 30 cm vysokou rostlinu s dužnatým, vřetenovitým kořenem. Její kracovité listy rostou v přízemní růžici. Stvol je dutý a obsahuje mléčnou šťávu, která je hořká a po zaschnutí zanechá tmavé skvrny na kůži. Na konci stvolu jsou zářivě žluté květní úbory, které jsou tvořeny až z 200 jazykových květů. Plodem jsou ochmýřené nažky uspořádány do kulovitého tvaru. Semena se díky větru velmi často šíří na velkou vzdálenost.
Sbírá se kořen před samotným rozkvětem tedy v období března a dubna, listy od května do září a samotná nať i s kořenem od března do dubna. Vypěstujte si své vlastní bylinky.
Pampeliška patří mezi významné včelařské rostliny.
Způsob užití:
Čaj - celou pampelišku povaříme asi 1 minutu a poté necháme louhovat alespoň 10 minut. Doporučená denní dávka je 2-4 šálky denně.
Z čerstvé natě získáte šťávu, která se pije 3x denně po 20 ml.
Z kořene lze připravit tinkturu.
Odvar se používá k zevnímu užití.
Z rozkvetlých květů lze připravit pampeliškové víno či med.
Jarní salát vhodný k detoxikaci těla:
Mladé listy nakrájíme nadrobno a přidáme jemně nakrájenou cibuli, špetku soli a cukru, trochu octu a olivového oleje a dolijeme vodou.
Léčivé účinky:
Další články autora |
Velenovského, Praha 10 - Záběhlice, okres Praha
4 990 000 Kč