kOmický blog CDLII.

Hektický život je buď současný standard, nebo jej děti - s výjimkou nejmladšího - okoukaly od rodičů.

Syn neuvěřitelně kombinuje jízdy v autoškole s rybáškými výpravami, čas doma dělí mezi studium a hru na kytaru. A k tomu všemu zařazuje brigády, z nichž získané prostředky ukládá na účelově zřízené spořící účty.

Po vzoru otce do svých plánů obratně zatahuje i rodinné příslušníky, například při vyzvedávání z velkoměsta (nejede-li vhodný spoj) či při přepravě na rybářské výpravy, kde objem zavazadel dopravu hromadnými prostředky vylučuje. Pevně doufám, že řidičské oprávnění v brzké době tyto akce minimalizuje.

Dcera skromněji koordinuje studium s návštěvou gymu, jízdami na koních, venčením čtyřnožce a nově též - inspirována bratrem - s brigádnickou činností. Nutno říci, že pozdní večerní návraty drobné blondýnky snáším hůře, než když nočním autobusem jede vousatý synáček.

Po večerech doma louská ořechy, neb příjem z jejich prodeje je příjemným vylepšením jejího rozpočtu a matka zajišťující odbyt dosud nezavedla provizní systém.

Kupodivu potomkům organizace docela jde, pouze jednou drobnou nesrovnalost odnesly synkovi jízdy. A nepřekvapivě u nich panuje jistá nevole zařazovat do osobního programu nepopulární činnosti související s úklidem domácnosti či přípravou jídla.

Nejmladší dítě má dosud rozvrh dne poměrně nenáročný; mimo dvou pohybových kroužků ve škole (naordinovaných rodiči) se věnuje především vysedávání u počítače a tvorbě videí velmi variabilní kvality i délky. Příležitostně se ale od displeje odlepí, pokud mu kdokoli nabídne alternativní zábavu. Naposledy nečekaně ochotně sázel česnek, čemuž předcházela úprava záhonu. K matčině údivu se s rýčem oháněl zručně a vytrvale.

Největším organizačním géniem je ale jednoznačně manžel. Dokáže manažersky koordinovat akce v zaměstnání, vymýšlet a plánovat rodinné dovolené i organizovat stavební dělníky při zvelebování rodinného sídla (a to jak pracovníky externí, tak z vlastních rodinných řad).

Vrcholné číslo koordinace předvedl nedávno při odjedzu na dovolenou s dcerou. Na odletu v úterý by nebylo nic špatného, pokud by se den předtím nekonal koncert se záčátkem ve 22,00; pokud by neodlétali z Mnichova, kam se přemisťovali autem... a pokud by odletový čas nebyl po deváté hodině ranní.

Den před dovolenou byl v zaměstnání nepochybně hektický, drahý choť vypadal poměrně unaveně již když mě vyzvedával. Doma chvíli odpočíval vedle sbaleného zavazadla, později se z koncertu se snažil odejít co nejdříve. Před odjezdem přemístil svačinu a vodu do zavazadla a čile popoháněl dceru, která po právě skončené brigádnické směně proběhla sprchou a navlékla cestovní tepláky.

Pevně věřím, že jejich dovolená bude mít méně dramatický průběh. Po dobu jejich nepřítomnosti se skromně pokusím zajistit nezbytnou koordinaci domácích procesů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Kozubíková | neděle 19.11.2023 10:00 | karma článku: 12,51 | přečteno: 262x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 4,76

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,09

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCI.

9.5.2024 v 0:00 | Karma: 12,93

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXIX.

7.5.2024 v 20:00 | Karma: 13,55

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXC.

6.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,43