kOmický blog CCLXVIII.

Po aktivní dovolené je třeba si trochu odpočinout; neplánovaný návrat o víkendu nám umožnil krátkou domácí aklimatizaci před návratem do pracovního procesu.

Turistiku jsme ukončili důstojně výšlapem k Lärchkaralm, kde jsme stylově ochutnali regionální potraviny (včetně tekutých); k čemuž nám přítomní výletníci zahráli na harmoniku a zazpívali. Pro náhlou intenzivní nepřízeň počasí jsme základnu opustili již následující den; vyzbrojeni právě zakoupenou lahví Zirbenschnapsu.

Doma nás radostně přivítal Maxi-pes a vlažně potomek. Úvodní dobrý dojem z relativně uklizeného domu postupně vystřídalo drobné rozčarování. Vyhodila jsem plesnivějící chléb a nepoživatelnou rýži. Suchá šalvěj v samozavlažovacím truhlíku, který měla být dávno přesazena do zahrady, žalovala za veškerou postiženou flóru. Fauna na tom byla o něco lépe - morče, kočky i pes nejevili známky strádání. Skomíraly pouze akvarijní rybky - neonky ztratily barvu a zájem o potravu. Synek nejprve obvinil svoji sestru, později akvarijní topení. Naštěstí po jeho včasném zásahu přežilo osazenstvo nádrže beze ztrát.

Výlet do zahrady poskytl celkem jasný přehled o konání (respektive nekonání) potomků v této končině. Suchá půda, přezrálý hrášek, popadaná letní jablka, rybíz vybízející k otrhání, bujně rostoucí plevel místy zcela překrývající vysázené plodiny... Dva dny trvalo navrátit záhonky do přijatelného stavu, přičemž jsme navíc sklidili česnek a vytrhali zbytky vykvetlých dřevnatých ředkviček.

Během plení (dosti komplikovaného dlouhodobě zatuhlou bederní páteří) se mi v hlavě zrodil nápad v příštím roce hospodařit na menší pěstební ploše. Podělila jsem se o něj se synkem - zahradníkem, který ochotně souhlasil a prakticky poznamenal, že bude třeba zakoupit travní semena.

Manžel zedničil v koupelně, v neděli večer byla kokmpletně hotova celá příprava na dvojumyvalo. Bohužel po přiložení řádně natřené horní desky byla zjištěna mírná odchylka, kterou bude ještě třeba vyřešit. Každopádně je objednané zrcadlo a dokončení se (po neuvěřitelně dlouhé době) rýsuje poměrně zřetelně.

Vana, kterou manžel pod vlivem rostoucích cen zakoupil do druhé koupelny, ležela dva týdny zabalena v zádveří, jakkoli zde poněkud komplikovala provoz. Po zralé úvaze drahý choť rozhodl, že je třeba ji přemístit. Výběr vhodné skladovací plochy nebyl snadný, vyhrálo moderní umístění v ložnici. Vana není funkční, vzhledem k absenci dveří a volnému výhledu do průběžné chodby to ale není škoda.

Opravdový odpočinek zažil možná starší synek v sobotu na rybách. Mých dvacet minut odpoledního klidu na lehátku (v pravidelných intervalech přerušovaného požadavky nejmladšího dítěte) přineslo pouze opálení dvou pruhů na bílém břiše. A manžel usínající v ložnici byl nemilosrdně probuzen neodbytným telefonátem.

Žijeme rychle a intenzivně. Ale když jsou za námi vidět výsledky, cítím se relativně spokojeně.

Autor: Jana Kozubíková | středa 21.7.2021 5:50 | karma článku: 14,51 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCIII.

17.5.2024 v 6:00 | Karma: 11,02

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCII.

15.5.2024 v 6:00 | Karma: 10,18

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXCI.

9.5.2024 v 0:00 | Karma: 12,95

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXIX.

7.5.2024 v 20:00 | Karma: 13,57

Jana Kozubíková

kOmický blog CDXC.

6.5.2024 v 6:00 | Karma: 12,45