Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První úspěch

Již v předešlých článcích jsem psala, že moje kuchařské umění není na úrovni mého věku. Svou leností jsem se dostala do stádia, kde teorie mnohonásobně převyšuje praxi. Leč v pracovním nasazení jsem se dostala do fáze, že nebyla jiná cesta než uvařit. Výběr padl na guláš, knedlík koupím, to už by bylo nad mé síly a guláš je prostě jednoduchost sama.

Abych se vyhla případným potížím, zavolala jsem mamince pro radu, ta mi jen odkývala co chci dělat ještě doporučila pár "tríčků" a já se mohla pustit do díla. Maso, které bylo k dispozici  bylo vepřové koleno. Nejprve jsem tedy celou věc vykostila, tedy spíše snažila, zdatný řezník by z mých zbytků dokázal vykouzlit ještě řízky pro dvě rodiny, ale vznikla mi celkem slušná hromádka masa. Začala jsem být na sebe trochu pyšná, přeci jen jsem dokázala z pěti kilového kolene vyšťourat kilo čisté flákoty.

Oloupat a nakrájet cibuli už byl "brnkačka", sádlo do kastrolu nebo to byl hrnec? Těžko říct, nevyznám se v rozdílu těchto nádob, tak že nádoba na plotně, zapnout hořák a jedem. Po rozehřátí sádla jsem přidala cibulku, snažíc se vytvořit tu zlatavou jak říkala maminka. Pak přidat maso a orestovat, už to vypaá že je "zatáhlé" a tak jsem přidala papriku. Po vysypání cca dvou polévkových lžic jsem zjistila, že paprika je jak si ostrá. No nic to třeba potom naředím víc vodou a bude to fajn. Ještě sůl a pepř zalít vodou a dusíme. 

Po nějakém 15 kouknutí pod puklici se začala linout celkem příjemná vůně. První zkouška masa neprošla, ale trochu mi začli slzet oči, té papriky tam je vážně dost. Přilila jsem pro jistotu ještě litr vody a dusila dál. Za další časové údobí jsem prodělala další zkoušku masa, už bylo jako dort. Teď zbývalo ještě trochu doladit tu chuť a zahustit. Dosolit, já nesolím skoro nic, to byl tedy největší problém, ta papriky se trochu ztratila, ale utěšovala jsem se tím, že to vařím pro chlapy. Tak a teď zahustit, polohrubá mouka není, hrubá je myslím moc, tak že hladká. Vytvořila jsem v hrníčku požadovanou polokaši a nalila do pokrmu. Nijak zvlášť mě konzistence neuchvátila, ale říkala jsem si, že do druhého dne se to rozlěží a bude to fajn.

Druhý den před podáváním, jsem odlila objednané porce, ale musela jsem přeci jen ještě dohustit. Chlapi už usedávali a tak přišel okamžik pravdy. Ještě jsem se stačila předem omluvit, jak si ta paprika stále převyšovala chuť všeho ostatního, ale prý mají rádi pálivé. Knedlíky na talíř, nalít guláš a ještě dozdobit cibulkou. Nervozně jsem vykukovala z kuchyně, očekávajíc lítání talířu směr já. Ale opak byl pravdou, moc chutná a na to že je to můj první guláš, veliká poklona. Takový "šutrák" skály co mě spadl, bylo slyšet až v Bratislavě.

K ničemu tedy opravdu nejsem, při troše snahy bych ani hladem nepošla, jak říká moje maminka, chce to jen trénovat a nelenit.

Díky mami jsi nejlepší maminka a přítel na telefonu

Autor: Ivana Kožnarová | úterý 3.6.2014 11:54 | karma článku: 4,78 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Ivana Kožnarová

Kurýrka

Nikdy jsem si nemyslela, že budu tohle zaměstnání kdy vykonávat. Jen představa ježdění celý den v autě, za každého počasí, ve městě které vůbec neznám, ve mě vyvolávalo pocit, že skončím ještě před zkušební dobou......

10.9.2016 v 19:06 | Karma: 15,79 | Přečteno: 695x | Diskuse| Plzeň

Ivana Kožnarová

Motorest Lesní Zátiší

Stále hledám místa, kde se člověk může chutně najíst. Navštívila jsem, po doporučení, motorest Lesní Zátíší, který byl v prvních dílech pořadu Ano šéfe! Změna majitelky je vidět při prvním příchodu do provozovny. Domácké prostředí

5.11.2015 v 17:45 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1418x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Nouze naučila Dalibora housti

To je přesně můj případ. Ne, že bych byla úplné kuchařské střevo, ale práce kolem plotny mě nijak neláká a příliš ani nebaví. Při výrobě pokrmů se spoustu věcí zašpiní, v mém případě někdy i rozbije a následný úklid kuchyňského prostředí je pro mě za trest. Sporák připomíná bitevní pole po útoku "Al-Káidy" a odstranění všech nedostatků mi zabere zbytek dne. Jen že jíst pořád dokola to co nabízí gastronomie v Čechách prostě jednou sebere člověku chuť si něco koupit a raději se bude lopotit u plotny.

24.3.2015 v 17:18 | Karma: 9,19 | Přečteno: 407x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Pozvání na večeři

Stane se to snad každému, že přijme pozvání a těší se na skvěle strávený večer, ve výborné společnosti s něčím moc chutným. Přijala jsem i já pozvání tak trochu na "blind", a říkala si, když nic tak se alespoň najím. Kamarádka mi dohodila číslo na jednoho moc hodného a pracovitého chlapce, nijak zvlášť mě nezarazilo, že dotyčný se věnuje zemědělství, já jako ostřílená "krmička slepic a králíků", přece vím o čem je řeč.

31.10.2014 v 10:31 | Karma: 12,86 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Ivana Kožnarová

Nová práce

Děje se to každému, na stálé pracovní pozici častá nespokojenost donutí jednoho najít si něco jiného. Být zase natěšený na nové spolupracovníky, klienty a nové okamžiky, kterými se bavíme ve chvílích volna. To kouzlo prvního pracovního dne je nezapomenutelné.

14.10.2014 v 23:11 | Karma: 5,13 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 793x
Přebarvená blondýna

Seznam rubrik