Americký sen (41)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Čechách, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Trochu kapitalistického kýče. Boston, 26. červenec 1984.

Ahoj Ingrid, včera nám přišel dopis o těch bouřkách a že nic nechodí, jejka poslala jsem dva dopisy a nebo jeden určitě, tak zase čísluju a píšu zmatky mezi obědem, všecko klokotá a Destiny spí venku. Pracuju ve foto laboratoři, dělám barevné fotky. Určitě nahrajeme pásek, ruka se mi klepe.

Pracuju teď od 5:30 ráno do půl dvanácté. Václav vodí děcka na deset k paní, takže jsou z domu jen dvě a půl hodiny. Zůstáváme pro tento rok, do června, na stejné adrese, takže trochu zařizuju. Natírám a koupila jsem dva koberce, jeden pěkný vlněný a druhý jen tak. Dnes chci koupit velikou čínskou papírovou kouli - lustr do druhé části pokoje. Alena mi půjčila foťák, tak posílám fotky testovací, které mají tu výhodu, že je nemusím v laboratoři platit, což je fajn. Doma nemám moc času, sem tam chodíme plavat (1x týdně), ale chtěla bych chodit každý večer k jednomu jezeru asi čtvrt hodiny jízdy. Vypadá to tam jako ve filmu “Poklad na Stříbrném jezeře”. Musel by sem chodit ještě NĚKDO, abychom se střídali v hlídání dorostu. Před týdnem jsem potkala paní z Arizony, která má taky tři macíny a tak jí asi zavolám. V autě se mi jezdí dobře, je to úplně jinačí život. Děcka mají nová kola, to je taky fajn. Celkem se nám teď daří dobře, je poznat, že vydělávám a taky jsem osobně mnohem spokojenější a taky mi dělá moc dobře, že můžu KONEČNĚ po tolika letech zařizovat aspoň trochu útulno doma. Teď se sem tam těším domů, až zase budu pokračovat a dívám se spokojeně, jak se věci mění k lepšímu.

Po koupi auta jsme byli měsíc úplně zruinovaní, jak jsem začala pracovat, byla Sodoma Gomora z těch změn, než se vše ustálilo, ale teď jsem ráda, vyplatilo se to vydržet. Půjdu zas po práci, nebo se mi zamotají ruce a nohy do sebe, až se Destiny probudí, a dopíšu večer.

Neděle večer. Dnes jsme byli na pláži v Lynnu, Václav vylezl z auta, rozhlédl se a řekl “Sakra, tady to vypadá jako v kapitalismu”. Opravdu to bylo pěkné, na malém poloostrovu vilky až ke kamenitému pobřeží a pěkný čistý záliv s ostrovem na obzoru a asi padesát lidí na rozlehlé pláži a voda průzračná. Pak jsme navštívili přátele v jejich novém lynnském bytě, paní namlsaná Destiny, čeká dítě v únoru. Jsou tady taky rok. Líbil se mi ten byt, skromný, nenáročný, s tichou nepěstěnou zahradou s tyčkovým plotem a trávou a dvěma košatými javory, jinak nic. Zavonělo mi to něčím hodně dávným a známým. Zpátky jsme jeli v podvečer, začínalo se fialovou na světlerůžovém pozadí, jasném jako z obrazů “Ukřižování”, kdekoli jsem je viděla. Jízda autem patří k mým velkým požitkům, ráno v pět zase některá světla už zhasínají a na dálnici č. 93 asi v 5:05 vyjde slunce, jestli jsi chodila do kostela jako děcko s ještě neotrlým vnímáním, tak si vzpomeň na obřad zvaný “Pozdvihování”, kdy se za cinkotu zvonečků pomalu pozvedá hostie v knězově ruce. Jo, lidi jsou učenliví a šecko se naučej. Každé ráno jak vylezu ze dveří a svěží ranní vzduch nezkažený a pročištěný padající rosou mě praští přes nos, naskočí mi husí kůže a chce se mi zakokrhat, musím si dávat pozor na hormóny (proč ne kokodák!?). Nevím ale, jestli jedenkráte ráno nezabočím z Interstate 93 doprava na Maple street a nepofičím dále, ani mi to nebude divné, každý týden zpomaluju a zapínám pravý blinkr o kousek dál.

Ale práce mě baví: ne tak, že bych chtěla už u ní zůstat, ale dává mi dobrý pocit. To ale musí Jawelle dělat dobré korekce, aby nebyla marná. Václav studuje inzeráty a já mu podstrčím dopis, chce Ti něco připsat.

Viki

U moře jsme byli několikrát a teprve dnes poprvé Viki plavala. Vypadala jako labuť. Hlavu měla vysoko vystrčenou z vody na tenkém krku. Moře v okolí není moc na plavání, protože voda je studená a kde je teplá, tam je plno planktonu, který připomíná sr.... Obvykle plankton hnije na pláži a asi tak do pasu hloubky vody je voda plná planktonu. Připomíná to trochu procházku žumpou. Od Bostonu na sever až po Nové Skotsko je velrybářský kraj - asi je tu hodně velryb.

Václav

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohdan Koverdynský | sobota 26.11.2016 12:59 | karma článku: 14,94 | přečteno: 314x
  • Další články autora

Bohdan Koverdynský

Americký sen (118)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Kruh se uzavírá. Praha, 21. srpna 2017.

17.10.2017 v 22:07 | Karma: 12,67 | Přečteno: 433x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (117)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Rekapitulace. Javorová Vyhlídka, jaro 2017.

27.8.2017 v 8:03 | Karma: 15,99 | Přečteno: 492x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (116)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Nepřátel se nelekejte a Rosie the Riveter. Javorová Vyhlídka, jaro 2015.

23.8.2017 v 11:08 | Karma: 15,77 | Přečteno: 338x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (115)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Chemická závislost. Javorová Vyhlídka, červenec 2014.

22.8.2017 v 17:44 | Karma: 11,22 | Přečteno: 290x | Diskuse| Poezie a próza

Bohdan Koverdynský

Americký sen (114)

Příběh na pokračování. Autentické životní osudy české emigrantské rodiny v Československu, Rakousku a USA v období od roku 1976 do současnosti. Jak se zbavit odpudivé pijavice. Javorová Vyhlídka, 25. května 2014.

20.8.2017 v 6:58 | Karma: 11,70 | Přečteno: 349x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Tříletý chlapec zemřel pod koly závodního trucku, očekává se verdikt soudu

14. května 2024  9:44,  aktualizováno  13:37

U kladenského soudu dnes patrně padne rozsudek v kauze tragické nehody, která se stala v dubnu 2022...

Ženíšek prošel i u Pavla, prezident ho jmenuje ministrem pro vědu a výzkum

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  13:33

Aktualizujeme Marek Ženíšek se stane ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Prezident Petr Pavel ho jmenuje členem...

EU definitivně potvrdila migrační balíček, Česko se ve všech hlasováních zdrželo

14. května 2024  13:14

Členské státy EU v úterním jednání v Bruselu definitivně potvrdily už dříve odsouhlasený migrační...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 118
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 332x
Bezpečnostní analytik a občasný publicista.

Seznam rubrik