Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

,, ZASE slivovice?!" děl pan prezident

Vyráží-li světaznalý obyvatel moravského Slovácka směrem do vnitrozemí a dále - například kvůli účasti na pracovním školení, nikdy neopomene přibalit do svého příručního zavazadla i lahvinku slivovice. Schválně - pročpak asi? No tak, opravdu se zase někdo ze čtenářů začal potutelně usmívat v domnění, že slivovička bodrým cestovatelům během jejich poutě (z balíkova do civilizace :-)) slouží jako lety prověřený posilňovací prostředek? Nula bodů!

Přibalená slivovice totiž svůj transport  z valné většiny zvládne přečkat v neporušeném stavu a její pravý čas nastává až po příjezdu na místo určení. Stává se tak v okamžiku kdy padne osudová otázka: ,,Á ty jsi ze Slovácka - slivovici máš?"

Zmíněná otázka bývá pokládána v mnoha variantách a po získání kladné odpovědi pak na ni rafinovanější část tazatelů naváže: ,,Mno, chtělo by to něčím zakousnout - nemáš uzené?" Poučenější domorodci proto vozíjá aj klobásky -  né teda, že byzme moseli, ale nejzme přeca lakomí a fšeci  to už o nás víjů. To enom na okraj - omlúvám sa, že píšu po našém, hneď sa opravím.

Jako dospívající slečna jsem image rázovitého bodrého lidu prezentovanou v podobě stařeček Pagáč a spol. snášela docela těžce. Zvláště, když k nám do blízkých kasáren narukovali švarní chlapci z Čech a líčili nám své nefalšované zklamání z toho, že tady po ulicích nechodíme v krojích, nevyzpěvujeme si do kroku lidové písničky a ani s naším slibně se jevícím temperamentem to prý v reálu není zas tak slavné...

No, vrátím se ještě k pověstné slivovici, někdy to s ní asi fakt přeháníme. Ale nemyslím tím pití, protože věřte či nevěřte - nepije ji u nás každý (a ti co ji pijí rádi zase třeba nemají pro samou práci kdy...)

Historek spojených se slivovicí a průběhem předávání této drahocenné léčivé tekutiny se však u nás vypráví věru dost -  ,,Tož povím vám třeba tú o panu prezidentovi":

V jedné folklórními slavnostmi proslulé obci našeho regionu se obecní zastupitelé dlouho radili jak co nejstylověji uctít pana prezidenta při jeho plánované návštěvě a nakonec se rozhodli na jeho počest slavnostně vykopat desítky let odpočívající láhev slivovice.

Pan prezident  pak prý předávanou drahocennost přijímal s typickým (udiveno ušklíblým?) výrazem, pokyvoval přitom lehce hlavou  zleva doprava a velmi pomalou dikcí  avšak s důrazným akcentem pronesl památečnou větu: ,,Hmm, hmm, hmm - zase slivovice." Na jeho obhajobu dlužno dodat, že inkriminovaná navštívená obec byla již jeho několikátou zastávkou na okružní cestě po Slovácku...

 

Autor: Květa Kovaříková | čtvrtek 28.5.2009 18:25 | karma článku: 14,75 | přečteno: 1285x
  • Další články autora

Květa Kovaříková

Vánoční blog - Od Ježíška si zasloužím jen prvotřídní diamanty...

vánoční povídka: ,,Děkuji Ti Ježíšku", zašeptaly sladce mé svůdně nalíčené rty. Diamantová brož za 37 700,- Kč zasluhuje věru vroucí poděkování! Zvláště jedná-li se o něžný starosvětsky vyvedený kvíteček fialky s umně vsazeným blyštivým briliantem. Kvality VVS ! Horlivý prodavač ta tři písmena papouškoval snad stokrát. Jako by mě to nějak zvlášť oslovovalo... Jako by nás dobře neznal! ,,Zajímám se jen o prvotřídní zboží", deklaruje přece můj muž pokaždé a s patřičným důrazem již ve dveřích dotyčného starožitnického krámku. A dosytosti si přitom užívá upoutané pozornosti ostatních přítomných nakupujících (či spíše jen ,,zúčastněné bandy čumilů" jak je spolu trefně nazýváme...)

18.12.2011 v 7:00 | Karma: 7,47 | Přečteno: 963x | Diskuse| Ostatní

Květa Kovaříková

Skandovat "Kdo za to může" nám lepší zítřky nevymůže...

Taktéž se vám stále častěji svírá pěst nad vládnoucími poměry v naší zemi? Všeobecné burcování proti politickému zřízení se plíživě stalo trendem letošního podzimu. Znepokojivě přitom bobtnají zejména řady příznivců Jánošíkovy metody ... Viníci krize jsou odhaleni, tak tedy HRR NA NĚ!? Kéž by jen byl svět tak černobílý jak je nám servírován levicovým viděním...

19.10.2011 v 7:52 | Karma: 11,94 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Květa Kovaříková

Obejdete se někdo bez šťouchání?

Kajícně přiznávám, že já ne. Vydržím maximálně dva dny. Libozvučně znějící ,,šťouchání" si velmi ráda užívala i jedna milá starší dáma. Začala se mu naplno věnovat záhy po svém odchodu do zasloužené penze.

10.3.2011 v 14:23 | Karma: 9,07 | Přečteno: 1176x | Diskuse| Společnost

Květa Kovaříková

Zhloupli za dvacet let lékaři nebo diváci?

Reálné postavy lékařů patří na smetiště dějin! Nebo jste si toho snad neráčili všimnout? Tak to patrně nedbale sledujete aktuální televizní produkci! Zapomeňte na kauzu lékařské odbory versus stát. Vymažte laskavě z hlavy všechny dosud navštívené obvoďáky, ušaře, očaře či ,,pindology". Byli to jistě samí nudní patroni, viďte? Zapněte si raději telku a nalaďte nějaký seriálek z lékařského prostředí. Domácí provenience samozřejmě!

1.3.2011 v 13:36 | Karma: 19,14 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Společnost

Květa Kovaříková

Nohy čouhající z popelnice aneb nepřál si nic okázalého

Promodralé chlupaté nohy stále ještě vyčuhovaly zpod víka popelnice, ačkoliv se kreslená paní fakt snažila nasoukat nebožtíka dovnitř se vším všudy. ,,Nepřál si nic okázalého“, vysvětlovala s úsměvem vyjeveným kolemjdoucím. Celá naše pubertální partička se tomu vtípku chechtala snad půl dne v kuse. Tak absurdní situace! Vzešli jsme totiž z úzkostně spořádaného venkovského prostředí kde se parádní funus doma strojil i zesnulému křečkovi či andulákovi. Každý z nás v sobě nesl vzpomínky na přípravy posledního rozloučení s někým blízkým...

16.8.2010 v 17:30 | Karma: 13,99 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3332x
Herečka na jevišti svět...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky