Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Eutanázie právo na důstojnou smrt nebo legalizovaná vražda???

Eutanázie.Divná představa ležícího člověka, s potem na čele a s posledních sil podepisující svůj ortel,. Nad jeho lůžkem muž v bílém plášti zkontroluje podpis, kývne na sestřicku a pustí do krve umírajícího jed. Mírné mrazení neznámé tekutiny, která se s živelnou silou míchá s krví umírajícího chudáka. Poslední záškleb na tváři, poslední cuknutí svalů, poslední výdech. Smrt. Život sis nedal a nemáš právo si jej vzít. Smrt nebolí, ale umírání ano. Žij a nech žít. Eutanazie ano či ne??????





Eutanazie není novým výplodkem lidské malichernosti a nedokonalosti, ale naopak provází nás lidi od dob dávno minulých. Řecký termín eutanázie (řecky eu - dobře, thanasos - smrt) se objevil nejen ve Spartě,( shazováním nemocných a deformovaných novorozeňat ze skály do propasti!), ale třeba i známé podávání jedu nemocným ve starověkém Řecku. Nebo v Římě, městě největšího rozkvětu ( nebo úpadku) lidské společnosti ,Seneca děkoval přírodě, že nám dala tisícero cest, jak ze světa odejít. Naopak antická lékařská kultůra spolupůsobení lékaře na ukončení útrap umírajícího odmítala, což nejkrásněji je vyjádřeno textem Hippokratovy přísahy ("Lékař nechť se zabývá plným odstraňováním bolesti nemocných a zmírňováním síly bolesti. Nechť se však neodvažuje na ty, kteří jsou nemocí již udoláni. Ani prosbami se nedám pohnout k podání smrtícího léku, ani já sám na to nikdy nedám podnět.").

A jak se dokážeme dnes vypořádat my, lidi dokonalí a technikou zhýčkání se smrtí????


Ačkoliv provedení eutanázie český zákon zakazuje, je veřejným tajemstvím, že už byla několikrát vyzkoušena a provedena i u nás!!.A není to až tak složité a komplikované, jak se na první pohled může zdát, stačí jen podat na smrt nemocnému člověku ke zmírnění bolestí větší dávku opia a může nastat zástava srdce!!

Ale jsme opravdu připravení na diskusi o „ dobré smrti“ nebo máme raději mluvit o selhání společnosti????

Nejlépe se naše lidská ješitnost ukazuje na usmrcení nemocných zvířat, s odůvodněním vyhnutí se zbytečnému trápení a týrání!! Ale, zeptám se Vás, není to jen z důvodů společenských!( pudy máme ze Sparty) a ekonomických?? Vy si opravdu myslíte, že například kůň, který spadne při dostizích a zlomí si nohu, by nerad pajdal po rozkvětlé louce?? ( ale, komu by potom přinášel užitek ?)

Ale nejde tady pouze o zvířata, ale o nás!

Svolení k eutanázii, by měla učinit osoba ve své svobodné vůli a při plném vědomí! Ale jaká bude svobodná vůle člověka umírajícího, denně pod silným stavem léků, jejichž síla tlumí nejen bolest,ale i rozum!! Uznal by soud, závěť tohoto člověka, kdyby jí napsal v takovém duševním stavu????? Myslím si, že ne!! Ale přeci rozhodnutí o eutanázii je právní úkon dokonce závažnější, než právní úkon závěti!!! Není umírající člověk trpící silnými bolestmi lehce ovlivnitelný a zmanipulovatelný, a to i v případech že se může jednat o jeho vlastní smrt??? Co když existujev době rozhodování o vlastním konci eventualní léčba, která by nezajišťovala uzdravení, ale třeba jen šanci se uzdravit ???Co když pokračující lečba( třeba i s minimální šanci na zlepšení zdravotního stavu pacienta,ale s možností žít) by se mohla jevit jako ekonomicky rizikový kapitál???
A co eutanázie u osob mladších 18 let????? Oni sami o sobě sami nemohou rozhodovat, kdo by o nich za ně rozhodl???????

Můj názor na eutanázii je silně subjektivní, jsem proti a to zásadně! Je subjektivní, protože jsem mladý a nemám žádné bolesti, natož bolesti při kterých bych sem si přál umřít, ale možná v budoucnu změním názor, možná až jednou bez léků nebudu vědět o světě, až nepoznám své příbuzné a až si budu kvůli bolestem a lidskému ponížení přát umřít, možná změním názor, ale dneska si říkám dokud žiji tak bojuji!!!




Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Koutný | pondělí 18.6.2007 7:15 | karma článku: 11,60 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Petr Koutný

Bankovní účet u České spořitelny bez poplatků

2x Platební karta (mezinárodní embosovaná Visa)- Neomezený počet výběrů z bankomatů ČS zdarma- Platby v rámci ČS zdarma (nulové účetní položky v rámci ČS)- Internetové a telefonní bankovnictví SERVIS 24 - Kontokorent (finanční rezerva na Vašem účtu) Vše zadarmo - nevěříte?

16.7.2012 v 8:45 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2539x | Diskuse| Ekonomika

Petr Koutný

Ta naše Česká demokracie

Hlava mi to nebere a tak prosím o pomoc. Poradíte mi? Vysvětlí te mi proč jednoho ministra vyhodí pan Nečas " na hodinu" a důvodem bylo " nesrozumitelné" a "těžko pochopitelné" vysvětlení, které mělou spoustu slov a málo pochopení u lidí a na druhé straně pan ministr financí ( pokud je to pravda) hrubě překročí své pravomoce a ovlivňuje vyšetřování. Prosím, můžete mi tohle vysvětlit jak je toto vůbec možné?

13.7.2012 v 10:13 | Karma: 24,73 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Politika

Petr Koutný

Důchodové peklo, počítejte se mnou.

Pracujeme, platíme daně, postupně stárneme a platíme víc a víc. Důchod se odkládá a tak se těším na přestárlé řidiče autobusů, zedníky kterým se budou třepat nejenom ruce a prostě těším se na nás na všechny, kteří budeme mít to štěstí a dožijeme se důchodu. Ale jak říkají chytří rádci naší doby, aby nebylo zle, musíme si šetřit a když si budeme šetřit budeme se mít líp. Opravdu se budeme mít líp ?

2.7.2012 v 11:59 | Karma: 34,83 | Přečteno: 2875x | Diskuse| Ekonomika

Petr Koutný

Kalousek a letouny CASA, tato země si Vás nezaslouží.

Váženy pane Kalousku. Nepochybuji, že je vše dle zákona, když jste si zákony odsouhlasily, nepochybuji, že znalecký posudek nemusel být, protože takto Vám to vyhovuje líp a nepochybují o tom, že jste politik, kterému záleží na sobě a na našem státu už ne.

29.6.2012 v 12:24 | Karma: 24,15 | Přečteno: 1077x | Diskuse| Politika

Petr Koutný

Milé ODS, můj hlas už nedostanete

je to jako vystřízlivět po bouřlivém večírku, je to jako otevřít oči a čekat jestli bolest hlavy už tady je a nebo pomaličku přichází, je to jako marná snaha přemýšlet nad tím, co se stalo včera, je to všechno jako zlý sen. Je to jako probuzení z iluzí . Z iluzí o ODS a těch ostatních.

28.6.2012 v 11:52 | Karma: 36,45 | Přečteno: 1973x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2055x
hm, to kdybych věděl...