Volba rektora ČVUT

Profesor Havlíček stojí v čele naší univerzity od roku 2006. Na začátku příštího roku mu vyprší druhé a poslední funkční období, je tedy potřeba vybrat jeho nástupce. Akademický senát proto v červnu vyhlásil volbu osoby navržené na rektora (oficiálně totiž rektora jmenuje prezident a, inu, v dnešních poměrech se v této souvislosti asi může stát ještě ledacos). Já jsem byl pověřen medializací celé volby.

Od vyhlášení volby do uzávěrky přihlášek uběhly více než tři měsíce. Zájemci tak měli dostatek času si kandidaturu rozmyslet a obstarat si podporu pro nominaci. Na tu bylo potřeba získat padesát podpisů členů akademické obce ČVUT nebo souhlasné vyjádření některého z akademických senátů jednotlivých fakult.

Myslím si, že by ČVUT určitě neuškodila trocha vnějšího vlivu, a proto jsem v souvislosti s volbou kontaktoval několik lidí ze soukromé i veřejné sféry, zkrátka mimo ČVUT. Bývalé i současné majitele či ředitele průmyslových podniků, finančníky ale například i Petra Nečase (který teď má vlastně volno). V některých případech už byla kandidatura na spadnutí, ale nakonec se ukázalo, že zájemci jsou jenom dva, oba z ČVUT. Prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., dlouholetý předseda Akademického senátu ČVUT a vedoucí katedry Experimentální centrum na Fakultě stavební a doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc., prorektor pro vědu a výzkum, vedoucí zaměření Experimentální jaderná fyzika na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské a člen mnoha nejen vědeckých organizací. Oba získali hned několik nominací. Doc. Petráčka na rektora navrhují senáty FJFI, FBMI, FEL a FS a navíc 166 členů akademické obce, prof. Konvalinku potom navrhuje hned šest fakultních senátů – FJFI, FBMI, FEL, FS, FSv a FD. Oba kandidáti mají také podporu AS FIT.

Volitelem rektora je Akademický senát ČVUT. Pro úspěšné zvolení je potřeba získat nadpoloviční většinu všech senátorů, tedy nejméně 23 hlasů. První kolo volby proběhne 23. října od 13:30 v kongresovém sále Masarykovy koleje. V případě, že ani jeden z kandidátů potřebnou podporu nezíská, bude volba pokračovat dalším kolem.

Pokud se o dění na největší a nejstarší české technické univerzitě zajímáte víc, můžete se přijít podívat na veřejné představení kandidátů před akademickou obcí následované diskuzí s oběma, které se uskuteční 21.10. od 13:30 v kongresovém sále Masarykovy koleje. Více informací o této problematice se dozvíte na stránkách školy nebo na Facebooku.

Autor: Tomáš Kouřim | sobota 12.10.2013 21:48 | karma článku: 8,20 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Tomáš Kouřim

Koho nevolit

29.9.2013 v 18:43 | Karma: 16,84

Tomáš Kouřim

Dalekohled

1.3.2013 v 23:36 | Karma: 5,34

Tomáš Kouřim

Prezidentské podpisy

8.1.2013 v 22:52 | Karma: 16,33