Fanynka férové hry

Hrajeme poctivě? Všichni a všude? Jak na golfovém hřišti, tak v osobním životě? Zápisník golfistky, díl 17.

Dostala jsem urgentní zprávu od kamarádky Markétky, že se potřebuje sejít. Nejlépe zajít někam do vinárny na skleničku a hlavně hned. Tušila jsem, že nebude mít dobré zprávy. Koukala z toho nepříjemnost, co bude vyžadovat patřičnou pozornost a citlivý přístup.
Sešly jsme se v centru hned na druhý den a ona začala se slzami v očích detailně popisovat situaci. Dalo se čekat, že to bude nevěra jejího záletného manžela. Z toho, co jsem od ní slyšela už prvně, se to nějak nabízelo. Vylíčila mi, za jakých okolností na to přišla, jak to celé prasklo, a jak to u nich doma vypadá teď. Nechtěla bych to zažít. Není to nic hezkého. Odborníci říkají, že je to jev starý jak civilizace sama, v podstatě přirozený proces výběru. Píše se o tom všude. Podle množství informací a názorů, protože na to má názor každý, a rád ho se všemi sdílí, jde téměř o nemoc rozlezlou jako rakovina. Jsem toho názoru, že podvod je jednou podvod v jakékoli době a nevěra do toho spadá také. 
Uběhlo pár dnů  a účastnila jsem se turnaje pořádaného známou investiční skupinou. V průběhu hry nastala situace, kdy spoluhráči skončil míček na holině, na vysušeném fleku hlíny bez trávy. Dle místních pravidel měl nárok na beztrestnou úlevu. Asi je nečetl, protože vyhlásil, že hraje fér, pravidla neporušuje a míček odehrál tak jak ležel. Chyba. Zahrál špatně, ale to jen na okraj. Důležité, co jsem si z toho vzala, bylo jedno. A to rozdílný přístup. Hned mě totiž napadla moje podvedená kamarádka. 
Pravidla golfu jsou hodně rozsáhlá, je to velmi propracovaný elaborát. Malá pravidla golfu by dokonce měl mít v bagu každý hráč, aby se dokázal vypořádat i s nevšední herní situací. Všichni se hrdě hlásí k gentlemantské hře a taky se rádi chlubí, že hrají poctivě a podle pravidel. Když někdo podvádí, tak si mezi spoluhráči utrhne ostudu a nese se to s ním léta. Diskvalifikace ředitelem turnaje nebo disciplinární komisí mohou následovat. Pozoruhodné však je, jak rozdílně mají někteří poctivci nastavené vnímání férovosti. Co je svaté na golfu, jakoby v životě vůbec neplatilo. Neudělají žádný přestupek proti pravidlům, zato manželku podvedou bez zábran. Všechna férovost zůstane na hřišti a domů se vrátí najednou někdo jiný. 
Markétka nikdy golf nehrála. Je to kavárenský typ, nemá blízko k žádnému sportu. O golfu něco tuší jenom díky naším holčičím dýchánkům, a i navzdory tomu ji s čistým svědomím můžu přiradit titul fanynka férové hry.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martina Kotúčová | pondělí 16.5.2022 13:26 | karma článku: 5,85 | přečteno: 105x
  • Další články autora

Martina Kotúčová

Asi se to muselo stát

7.6.2022 v 9:28 | Karma: 7,29

Martina Kotúčová

Volání po rovnosti!

2.5.2022 v 12:08 | Karma: 8,45

Martina Kotúčová

Americké sebevědomí

25.4.2022 v 12:46 | Karma: 12,65

Martina Kotúčová

Proč dcera nehraje

28.2.2022 v 8:37 | Karma: 6,99

Martina Kotúčová

Nechtěné zbytečnosti

9.2.2022 v 11:34 | Karma: 5,10