Štěstí ve hře

Je libo vyhrát miliony? Vánoce se blíží, určitě by si řada z nás ráda vylepšila osobní rozpočet. Loterie, kasína, sázky, stírací losy. Možností jsou spousty. Vyhrajete? Ne. Nebo tomu opravdu věříte?

Je s podivem, kolik lidí se každý den obrací k hazardu jako možnému způsobu, jak se dostat ze začarovaného kruhu dluhů, mrzkých výdělků a nižšího životního standardu. I když jsem tomu nevěřil, tak skutečně platí přímá úměra, že čím méně lidé mají peněz, tím větší riziko jsou ochotni podstoupit, aby se jejich situace zlepšila. Takový člověk je ideální zavánějící mršinou pro početnou skupinu supů, kteří nad ním krouží a sprostě těží z jeho pocitu bezmoci. Ať už jde o supy nabízející zaručeně výhodné půjčky bez zajištění a doložení výše příjmů, debetních karet, provozovatele kasín a loterijních her, nebo jiných, kteří zdánlivě nabízejí pomocnou ruku. Jak to nakonec končí víme všichni.

Samotné loterie už svojí podstatou těží z odvěké otázky, kterou si pokládají lidé na celém světě – jak vydělat peníze? Nejlépe co nejsnadněji, ideálně bez práce. Vyhrát a splnit si sny. A to je přesně ten způsob myšlení, který nás žene za zbytečným vkládáním nadějí tam, kde se návratnost konat prostě nebude. Stačí se podívat na pravděpodobnost. Například výhra ve Sportce je pravděpodobností (myslím výhru v řádu miliónů) rovna zásahu bleskem. Pokud tedy zrovna nestojíme v nejsilnější letní bouřce na holé pláni s kovovou tyčí v ruce a nekřičíme „tak už práskni“, pak je tahle šance prakticky nulová. Respektive je tak malá, že si ani nezaslouží označení „šance“. Přesto jsou částky, které ročně utopíme v hazardu v řádech miliard korun. Miliardy, které následně v našich kapsách chybějí.

Nebudu kázat nějaká moudra, sám se snažím a využívám jednotlivé šance, hledám cestu a neustále pokouším osud. Mám své sny a chci je realizovat. A tak mi osud přihrál do cesty člověka, kterému se podařila jeho cesta „from zero to hero“ (tedy z nuly hrdinou). Řekl mi jednu podstatnou věc, podle které se řídil při své cestě za úspěchem – „Neptej se, jak a kde vydělat peníze. To nikam nevede a budeš se jen trápit. Otoč si to a zeptej se jinak – Co můžu nabídnout a umím to lépe, než ostatní? Toho se drž. Tam je ta podstatná změna i přes to, že se to může zdát jako klišé.“

A protože se blíží pomalu, ale jistě, konec roku, příští rok rozhodně neslibuje, že bude oplývat hojností, tak je každá rada dobrá. Nevěřme na výhru v loterii, věřme ve své vlastní schopnosti a dovednosti. Hodně štěstí nám všem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kotlín | pátek 25.11.2011 13:51 | karma článku: 13,82 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38