Prezidentem třeba šašek

Změnu ústavy umožňující přímou volbu prezidenta podpořilo sto padesát devět poslanců, novela teď míří do Senátu a vše nasvědčuje tomu, že v záplavě negativních zpráv posledních dní máme jednu, která nám alespoň trochu zlepší náladu. Vždyť to vlastně chtěla většina z nás. Máme v rukou moc ovlivnit, která figura nás bude vítat v Novoročním projevu a reprezentovat na zahraničních summitech brát nabízená pera. Ne, ironii stranou, post prezidenta neznevažuji a věřím v jeho užitečnost.

Prezident by měl být zejména reprezentant daného státu, hovořit jménem „svých občanů“, sjednávat a ratifikovat mezinárodní smlouvy, jmenovat soudce, být vrchním velitelem ozbrojených sil. Proč opakuji to, co všichni moc dobře víme? Abychom si uvědomili, jak šílená je představa, že poslední průzkumy mezi voliči a další ankety jsou možná skutečným odrazem názoru národa. No, jestli je to pravda, pak potěš koště.

Otázkou zůstává, zda skupinu kandidátů, které lze označit jako „absolutně mimo mísu“ sestavoval člověk mdlé mysli a respondenti je označovali z pouhé recese, nebo mnoho lidí z vybraného vzorku skutečně odpovídalo popravdě. A já bych se dovolil takto troufale napřímo této skupiny lidí zeptat – nezbláznili jste se? Opravdu si myslíte, že když už je celá tahle doba taková šaškárna, že potřebujeme i klauna na Hrad? Pro vás, kteří jste anketu nesledovali, bych vypíchnul pár jmen.

Vladimír Remek – držitel titulu hrdina Sovětského svazu, vyznamenán Leninovým řádem vyráží do boje se svými znalostmi z Vojenské akademie Generálního štábu v Moskvě a sedmidenního kroužení okolo Země. Člen Evropského parlamentu, jednou bolševik, vždycky bolševik.

Tomio Okamura – nadšené výkřiky „Tomio na Hrad“ jsem dříve přecházel s úsměvem. Ano, Tomio je schopný manažer, podnikatel, prodavač popkornu, který se dle svých slov vypracoval od píky… to bez pochyby. Ale pokud jsme bouřlivě odmítali Jana Švejnara v kandidatuře proti Václavu Klausovi kvůli tomu, že je „čecho-američan“, jak můžeme najednou uvažovat o tom, že v čele České republiky stane člověk česko-japonsko-korejského původu, s exotickým jménem i vzhledem? V tom případě může dělat Japonského císaře Pepa Novák z Bříství? Asi těžko.

Karel Gott – no to je vážně fór. Mnohonásobný zlatý slavík, protagonista reklamy na ledový čaj, má dokonce svoji iniciativu Karel Gott-prezident. Předpoklady pro výkon funkce nemá žádné, ale devizou je jeho schopnost upevnit vztahy s Německem. Pokud se převlékne za včelku Máju.

Věřím v náš zdravý rozum, že až nastane čas voleb, tak se oprostíme od naší malosti, nebudeme zbytečně plýtvat hlasy pro kandidáty jako jsou Iveta Bartošová, Maxipes Fík, nebo Daniel Nekonečný. Ale těch patnáct tisíc rytířů Jedi u nás žijících nás snad ochrání před tím, abychom si udělali světovou ostudu. A jestli totální zvrácenost, tak hlasuji pro Járu Cimrmana. Alespoň ušetříme a předpoklady pro výkon funkce má prvotřídní.

Autor: Jan Kotlín | středa 21.12.2011 12:36 | karma článku: 14,12 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38