Pojistný podvod, který nevyšel

Nejen lidé v nouzi vymýšlí, jak přijít jednoduše k penězům. Osvědčený návod skutečně neexistuje, ať už procházíme internet od Asie po Brunej, nebo počítáme s tužkou v ruce jak obereme stát na daních. Najde se i pár takových, kteří se rozhodnou použít jeden z postupů nejklasičtějších – pojistný podvod. Povím vám příběh, který mi včera vyprávěla jedna z kolegyň pracující v pojišťovnictví a který krásně popisuje, jak takový podvůdek může skončit. Možná ho někteří z vás znají.

Ve městě Charlotte, v Severní Karolíně žil muž… milovník doutníků. Jednoho dne se dostal k nabídce koupě krabice velmi vzácných doutníků. Jako uvědomělý člověk se bál, že se s doutníky něco stane (nebo možná už v té době myslel na podvod) a krabici doutníků si nechal pojistit, kromě jiného i proti požáru. Chuť na doutníky však byla silnější, než jeho sběratelská vášeň a tak do měsíce všechny doutníky vykouřil. Možná v rámci pravidla „líná huba, holé neštěstí“ sebral nedopalky a žádal svoji pojišťovnu, aby mu za „zničené“ doutníky vyplatila plnění. Pojišťovna samozřejmě odmítla.

Muž se však nezastavil a rozhodl se, že bude pojišťovnu (tak jak je v USA dobrým zvykem) žalovat. Celý případ skončil u soudu, kde muž zcela bez skrupulí vypověděl, že doutníky vykouřila  ty tedy byly zničeny ohněm. Jelikož smluvní podmínky přesně nespecifikovaly, na jaký druh ohně se pojistka vztahuje, muž soudní spor vyhrál. Soudce argumentoval tím, že daný spor sice není eticky korektní, nicméně doutníky byly skutečně zničeny ohněm a pojišťovna je tedy nucena plnění vyplatit. Muž dostal 15000 dolarů.

Pojišťovna se však nebyla ochotná tak jednoduše vzdát a obratem podala na muže trestní oznámení za podezření ze žhářství na základě kterého byl muž vzat do vazby. Při soudním stání ji stačila, jako důkazní materiál, mužova předchozí výpověď. Vzhledem k tomu, že muž vědomě svůj pojištěný majetek vystavil otevřenému ohni, dopustil se žhářství a byl odsouzen k trestu dvou let nepodmíněně a pokutě 24000 dolarů.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kotlín | středa 19.10.2011 14:54 | karma článku: 18,89 | přečteno: 1617x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38