Podvod protlačený silou

Naše vláda nám stále dokazuje, že má (občas) i smysl pro humor. Kabinet premiéra Petra Nečase se pokusil oblažit národ vtipem o třech slovech – Malá důchodová reforma. Ano, příliš se nepovedl a působí trochu suše, ale mnoho z nás dokázal spolehlivě vzbudit i ze současné hokejové euforie.

Vtip. Jinak snad tento chabý plán na zotavení penzijního systému vnímat nelze. V jednom ze svých minulých článků jsem “hospodaření“ našeho státu přirovnal k velkému letadlu. Nyní máme jedinečnou možnost sledovat ho ve svém letu. V plném souladu s Ponziho schématem přijdou ve výsledku níže postavení členové velké pyramidy o pár stokorun měsíčně na to, aby výše postavení dostali o nějakou tisícikorunu více. Protože je takový systém ve své podstatě logicky nestabilní (jak si vyzkoušelo již několik jiných východoevropských států, kteří od něho později upustily, nebo upouštějí), musí být dotován z jiných zdrojů tak, aby jeho chatrné základy vydržely nápor, který na nich stojí. V našem případě se využije prostředků získaných změnou sazby DPH, snížením mateřské, přídavků na děti, podpory v nezaměstnanosti atd. Ze strany vlády jde tedy o klasický podvod, který se snaží jinak potírat. Ke všemu posvěcený ústavním soudem. To je kapitola sama pro sebe.

Penzijní reforma není sprint, spíše běh na dlouhou trať. Výsledky budou patrné až ve značně dlouhodobém horizontu a tak bych čekal, že bude k celému problému adekvátně přistupováno. Mělo by být samozřejmostí, že opozice bude na tvorbě systému spolupracovat a následně bude z její strany i podpořen. V opačném, respektive stávajícím stavu nelze než očekávat, že po příštích volbách může být jedním z bodů na programu změn i opětovná důchodová reforma. Opět nákladná, opět vyvolávající emoce. Nechápu snahu prosadit nový systém za každou cenu a silou. Vždyť všichni víme, nebo tušíme, že to takhle beztak fungovat nebude. Ruku v ruce s dalšími negativy jde tedy i vytočení voličů, kteří mohou svoji nespokojenost projevit při příštích volbách. Nabízí se otázka, co se tímto divadlem sleduje a zda si vůbec všichni zúčastnění uvědomují jednotlivé následky. Doufejme, že naše letadlo se po tomto střemhlavém letu nezapíchne čumákem do země a posádka, které nám nezbývá než věřit, let zvládne.

A tak to nakonec vypadá, že si zaslouženě odpočineme až v hrobě. Až z nás stát sedře kůži.

Co si o malé důchodové reformě myslíte vy?

 

Kniha "S andělem do pekel" je k objednání za 150Kč vč poštovného na : kniha-objednavka@seznam.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kotlín | čtvrtek 12.5.2011 13:45 | karma článku: 20,09 | přečteno: 1538x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38