Je manželství přežitek?

Když jsem se před více než půl rokem setkal se svojí kamarádkou, která mi se slovy: „Hádej co je nového,“ zamávala teatrálně před očima rukou s blýskajícím se prstenem připadal jsem si na okamžik jako v Sexu ve městě. A na chvilku ji podezříval, že je přiopilá a tohle je jeden z jejích fórků. Nebyl.

Možná se vám bude zdát začátek cynický, ale trochu vám Katku představím. Za těch šestadvacet let, co se mnoho lidí těší z její přízně dokázala, že život umí prožívat naplno, volnomyšlenkářsky. Nikdy si s ničím moc hlavu nelámala, přitom ale měla vždy svůj pevný názor. Ne jinak tomu bylo v pohledu na manželství. Zdálo se ale, že ho ve svých životních plánech nemá. Když při pohledu na svatebčany na výletu na jih Čech pár let zpět prohlásila: „Kdy už lidi dostanou rozum, přece nepotřebuju nějakej papír na to, abych s někým mohla žít až do smrti,“ říkal jsem si, že jestli se tahle holka někdy vdá, tak to bude opravdu z té nejhlubší lásky.

8.5.2011, v poledne, ve svatebních šatech na schodech kostela vypadala, jako by se vznášela. Zářila a sálala z ní neskutečně pozitivní energie. Slzící a jásající svatebčané, venku nádherné počasí a ještě krásnější pár u oltáře. „Prohlašuji vás za muže a ženu,“ protáhlo se ztichlou lodí a mně potěšením zacukaly koutky. Martin to dokázal.

S Katkou jsem měl možnost prohodit pár slov až později odpoledne, přitočila se ke mně na zahradní párty, zrovna když jsem se skleničkou sektu v ruce zápasil druhou rukou s kusem pečeného selátka a snažil se potom nevypadat jako papír, ve kterém někdo celý den nosil v kapse bramboráky.

„Tak kdy mi přijde pozvánka na tvoji svatbu,“ malinko si rýpla.

„Neříkej, že tě ještě žádná kočka tolik neuchvátila abys…“ zahýbala na ruce prstem snubním prstenem a zazubila se thymolinovým úsměvem.

„Přece nepotřebuji nějaký papír na to, abych mohl s někým žít až do smrti,“ kontroval jsem s úsměvem a věděl, že se stejně těším na to, až nadejde můj velký den.

Je manželství přežitek? Myslím si, že (i když statistiky hovoří jinak) pokud oba z páru pochopí, že oddací list nerovná se potvrzení o vlastnictví, dokud je sňatek z pravé lásky lidí, kteří se milují, pak nikdy nevyjde z módy. A je to dobře.

Kačenko a Martine, přeji vám hodně štěstí, ať vás nikdy neopustí humor a nadhled. A i když se nejednalo o židovskou svatbu, tak Mazal Tov!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kotlín | pondělí 9.5.2011 20:30 | karma článku: 0 | přečteno: 54x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38