Hladová Afrika

Jak to říci slušně? Naštvalo mě, že si pan Jan Bárta z organizace ADRA a herečka Jitka Schneiderová posteskli, že na pomoc Africe se prozatím vybralo JEN 250.000 Kč. Jsme to ale národ sobců... Pěkná hloupost.

Doba je zlá, klišé, které se omílá neustále dokola. Možná proto, že za posledních několik let se stále výrazněji rýsuje několik vážných problémů, které si sami v ČR musíme vyřešit a na které vydáváme kvůli chybám stále více peněz z vlastních peněženek. Ne, nefňukám si tu do kapsy, jen jsem jedním z těch, kteří se “díky“ tomu dvakrát rozmyslí, než své děngy do něčeho vloží.

Zeptal jsem se desetiletého syna jedné známé, proč si myslí, že mají v Africe hlad. Byl jsem vcelku překvapen, když mi s jistým pohledem ve tváři neodpověděl, že je to proto, že nemají jídlo (ano, trochu jsem čekal takhle jednoduchou odpověď), ale protože „je jich tam moc“. Afrika a porodnost. Mocná dvojkombinace jitřící více než jen vztahy diskutérů na internetu. Jak to s ní vlastně je? Podívejme se třeba na Somálsko.

Kolem roku 1960 se pohybovala průměrná porodnost nejen v Subsaharské Africe na hodnotě zhruba 6,5 dítěte na jednu ženu. Předpokládalo se, že s pestrou pomocí zvenčí se hodnota postupně přiblíží hodnotám 3 kolem roku 2000. To se dokonce v případě Severní Afriky  stalo. Subsaharská Afrika však, bohužel, zůstala bez efektu. V případě Somálska je odhad z roku 2008 dokonce 6,6 dítěte na jednu ženu.

Nemyslím si, že jsou tamní obyvatelé zaostalí. Jsem přesvědčen o jejich bazální inteligenci. Proč se tedy nemohu zbavit dojmu, že skoro drze přehlíží několik základních životních vzorců? Plodný muž + plodná žena + sex bez ochrany = velká pravděpodobnost početí. Z početí je dítě. A dítě potřebuje jíst... hodně a často. Když nemám přístup k potravě, přece si nedovolím plodit další potomky, když je tím sám předem vědomě odsuzuji k hladovění. A že je sex baví? Když dojde na lámání chleba, tak holt přicházíme o to, co nám dělalo dobře, nedá se svítit. Mnoho druhů z říše zvířat to praktikuje v praxi běžně, lidé by přece měli také, nebo se pletu?

Proto bych rád touto cestou vzkázal panu Bártovi ze společnosti ADRA a Jitce Schneiderové, ať se nezlobí, ale v minulosti jsem na Afriku několikráte přispěl, dokonce jsme v jedné z firem na dálku sponzorovali vzdělání několika dětí. V posledních letech však raději přispívám lokálně. Protože když tak mlčky sleduji kam naše republika směřuje, tak můžeme za chvíli potřebovat pomoc sami.

Dodatek - Ať už budete tento článek vnímat jakkoliv věřte, že nejsem rasista. Situace v Africe mě mrzí, avšak jsem přesvědčen, že řešení neexistuje a matka příroda ve výsledku rozhodne, jak to nakonec dopadne. S naší pomocí, nebo bez ní. Naše pomoc jen vyhrocení problému oddálí. A nic nezáleží na tom, jestli chceme, nebo ne. Omlouvám se všem slušným diskutujícím, ale diskuzi pod tímto článkem jsem nezaktivnil právě na ochranu nás všech slušných před výlevy těch, jejíchž napadání ostatních kryjí plechová záda internetu. JK

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Kotlín | pondělí 1.8.2011 16:12 | karma článku: 29,14 | přečteno: 2141x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Chováme v bytovém domě zvíře

26.5.2015 v 8:59 | Karma: 11,68

Jan Kotlín

Houpání přece nezabíjí

23.8.2014 v 10:31 | Karma: 13,88

Jan Kotlín

Lupeny na MS v hokeji 2015

20.8.2014 v 13:55 | Karma: 13,09

Jan Kotlín

Dovolená po Česku - 4.díl

10.8.2014 v 14:23 | Karma: 14,38