Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Deus ex Machina

„Tak teď už je ta správná doba?“ je otázka, která mě jako první napadla při seznámení se s deseti kroky, kterými ministerští úředníci pod praporem Miroslava Kalouska balancují na tenkém ledu bytí a nebytí. Zdá se dokonce, jako by se nám opět snažili připomenout, že v jejich zájmu je pouze zaplnění státní kasy a to jakýmikoliv prostředky. Rozumějte ne jakýmikoliv, ale takovými, které nebudou kolidovat s právy skupin a jednotlivců aktivních v politické sféře nahrabat si co nejvíce do své vlastní soukromé kasičky. Občane, otřes se a plať.

A tak i přes plané sliby, že daňová zátěž se nebude zvyšovat, že se OSVČ a podnikatelé dočkají smysluplné podpory malého a středního podnikání, že situace ve zdravotnictví se stabilizuje, se opět necháváme přesvědčit o tom, že věřit již není v módě. A opět tu máme předpotopní návrhy na zvýšení daní z příjmu, daní z přidané hodnoty, daně z převodu nemovitostí, u kterých se Arthur Laffer musí za břicho popadat. My víme, že je to dlouhodobě neudržitelné. Oni vědí, že je to dlouhodobě neudržitelné. Oni dokonce vědí, že my víme, že je to dlouhodobě neudržitelné. Nic to na situaci nemění.

Tisíckrát jsme mluvili o tom, že vláda by v prvé řadě měla začít u sebe. Je zbytečné se rozčilovat? Ani v nejmenším! V moderní společnosti přece musí platit základní principy solidarity, principy, díky nimž my občané budeme cítit, že v našem čele stojí lidé, kteří stojí pevně za námi v dobrém i zlém. Nejsme jejich chovná zvěř zavřená v elektrickém ohradníku a produkující jen příspěvky do státní kasy. My jsme si volili je. A tak troufalost, se kterou nám bez skrupulí tolikrát mezi řádky do očí říkají „na vás vůbec nezáleží, co s tím jako uděláte?“ je doslova žaludek zvedající. Jako zaměstnanec, podnikatel, občan a volič se ptám – kde jsou příklady, že pouze nekážete vodu a nepijete víno? Kde je snižování nákladů na chod jednotlivých resortů, snižování platů vás a úředníků? Proč jsou slova vláda, korupce a mafie prakticky synonyma? Proč do dnešního dne stojí polévka v parlamentní kantýně pět korun? Vím, že kantýnu řešit nemusíme, ale jde o princip.

A tak jsem rád za Holešovskou výzvu, za každý náznak toho, že si to jako občané nenecháme líbit. Že není oslyšen hlas nás, kteří máme snahu všemi demokratickými i právními prostředky situaci změnit ku prospěchu všech, nikoliv jen jednotlivců, kteří tady nechceme nechat rozkradenou a zbídačenou zemi svým potomkům, kteří máme dost nečinného pozorování rádoby odborníků, jak nám pochrápávají a tloustnou před očima za naše peníze. Když už se tedy milostivě dostaví alespoň na hlasování, abychom jim nekřivdili úplně. Hledáme moderní deus ex machina a musíme ho bezpodmínečně v dohledné době najít. Protože na hodinách už dávno není za pět minut dvanáct, ale dávno po dvanácté. A otáčení ručiček se až nepříjemně zrychluje.    

Autor: Jan Kotlín | čtvrtek 5.1.2012 13:04 | karma článku: 27,27 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Jan Kotlín

Šokující vepřové

Kaufland. Oddělení masa, vepřového, dvě vymazlená selátka zatavená ve fólii čekají na svého budoucího majitele. Nikde žádný řev, žádné protesty, klid. Nikdo v křečích nezvrací do boxu s mraženými kachnami, nikdo se nekřižuje a nevzývá všechny bohy, stejně tak i transparenty zůstaly doma. Tak o co vlastně v tom Polsku a Německu jde?

17.10.2013 v 13:07 | Karma: 48,32 | Přečteno: 77316x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Apel na iDnes

Dnešní příspěvek bude velmi krátký, rád bych takto veřejně vznesl dotaz na redakci iDnes. Zvykli jsme si a je pochopitelné, že bez reklamy dnes žádný internetový portál, který chce být úspěšný, prostě nemůže přežít. Kde je ale pověstná hranice "zajištění cashflow" a "úcty, respektu" vůči druhým?

26.7.2013 v 12:32 | Karma: 26,06 | Přečteno: 886x | Společnost

Jan Kotlín

Vinkulace na půl dne

Sjednání hypotečního úvěru je běh na dlouhou trať a vyžaduje si pevné nervy. Kdo zažil, potvrdí. Podruhé v životě by to mělo jít jako po másle. Jaké bylo ale moje překvapení, když jsem nakonec málem doběhl na minoritě - vinkulaci pojistného.

17.6.2013 v 16:36 | Karma: 22,28 | Přečteno: 1022x | Ostatní

Jan Kotlín

Oko za oko a život za život?

Smrt jakéhokoliv člověka je vždy situací, která zasáhne velké množství lidí. Jeho rodinu, přátele, kolegy ze zaměstnání, spolužáky. Někdy je smrt politickým gestem, které vyjadřuje postoj mnoha. Jindy něčí smrt otevře lidem oči, přinese mnoho otázek a nadzvedne ze židle i takové, které jen tak něco nerozhází. Tak jako vražda patnáctileté Petry z Jihlavy.

29.3.2013 v 14:10 | Karma: 36,46 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

Jan Kotlín

Přichází to samo

Nemám ještě ani stromek. Vlastně nemám ani ozdoby, které bych na něj navěsil. Nemám cukroví. To co jsem dostal darem jsem předaroval hladovému pracovnímu kolektivu. Pořád se někam ženu, září, listopad, devatenáctého prosince. Během okamžiku. Mrknutím oka.

19.12.2012 v 15:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 889x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...