Lákáme investory, ale co naše firmy?

Zajímavá diskuze probíhá v současné době v sousedním Rakousku. Představy o budoucnosti rakouské, ale i evropské ekonomiky byly a jsou i dnes takovéto: těžký průmysl, který ničí naše životní prostředí, bude prostřednictvím vysokých daní a poplatků a pomocí byrokratických zásahů vystrnaděn z Evropy. Výrobu ať si vezmou na starosti hloupí Američani nebo Číňani. My se v Evropě budeme soustředit na výzkum a vývoj a produkty s vysokou přidanou hodnotou, budeme žít v krásné přírodě, dotovat zelené zdroje a budeme si moci dovolit i platit činnosti, které jsou ekonomicky neudržitelné. Obecně je Rakousko vnímáno jako jedna z ekonomicky nejúspěšnějších a nejvyspělejších zemi. V poslední době ale i tam zaznívají varovné hlasy, které mohou být inspirací a varováním i pro Českou republiku. 

Krásná představa, která vládne nejen v Rakousku či Německu. I my se v České republice chceme soustředit především na činnosti s vysokou přidanou hodnotou více než na těžký výrobní průmysl. To je v zásadě správný směr, ale má jedno velké ALE.

I pro činnosti s vyšší přidanou hodnotou je totiž nutné mít vhodné podmínky. Evropy je chtěla založit především na vysoké kvalifikaci pracovníků, kvalitě školství a života. To se ale rychle může změnit. Ty nejlepší školy dnes kromě Velké Británie a Švýcarska nejsou na území Evropy. Najdete je ve Spojených státech. A navíc ani Čína se nechce spokojit s rolí pouhé montovny a prosadila zásadní vzdělávací ofenzívu, jejímž výsledkem je až osm milionů absolventů vysokých škol ročně. 

A jaký potom budou mít důvod velké firmy k tomu, aby i vývoj svých produktů ponechali v Evropě? Žádný. Pokud zmizí výhoda vysoké kvalifikace, zůstanou jen nevýhody v podobě vysokých nákladů na práci, neefektivní byrokracie a vysoké ceny energií, která je mimo jiné daná vysokými příspěvky na ekologii. Toto už se dnes děje. Konkrétně na rakouském případu je možné ilustrovat trend, kdy některé velké rakouské firmy přesunují svá výzkumná centra i výrobu do Číny či Spojených států.  I v Brně jsme nedávno zažili odmítnutí příchodu společnosti Amazon, kdy jedním z důvodů byla nízká přidaná hodnota činnosti této logistické firmy. Pokud ovšem nedojde k jasné změně priorit, skutečné podpoře vzdělávání a snížení zbytečné byrokratické, ekonomické a ekologické zátěže firem, můžeme být za pár let rádi, že k nám přijdou alespoň firmy typu Amazon. 

Autor: Ladislav Kotík | pondělí 28.4.2014 12:33 | karma článku: 16,28 | přečteno: 693x