Česká republika- země nedokonavých rozhodnutí

Brněnské nádraží, silnice R43,silnice do Vídně, Amazon v Brně nebo nově letiště ve Vodochodech. A další, bojím se říct, desítky případů by mohly následovat. Příslušné orgány něco rozhodnou, ale následně dochází k fázi zpochybňování, protestů, odvolání, které většinou vede ke zrušení celé akce či investice. 

Titulek článku jsem si částečně vypůjčil od Tomáše Sedláčka, který o nás celkem trefně mluví jako o nedokonavých diskutérech. Domnívám se, že tato neschopnost dojít k cíli a k rozhodnutí neplatí jen pro diskuze, ale i pro ostatní činnosti. Zdá se mi, že si přímo libujeme v odkládání rozhodnutí a příslušní rozhodovatelé s tím už v podstatě tak nějak počítají. 

Kde je zakopaný pes? Kde je zdroj naší nedokonavosti? Bohužel mám obavu, že je to na více stranách. Jistou skutečností je to, že rádi nadáváme a rádi protestujeme, hlavně pokud se při tom zas tak nic neriskuje. Na druhou stranu vidím i velké chyby i u daných orgánů, které akce připravují či rozhodují o ní. Někdy mám pocit, že ani oni sami nevěří tomu, že by se to mohlo povést a nějak tak počítají, že se jejich rozhodnutí bude zpochybňovat a realizace prodlužovat. Je to tak někdy pohodlnější. 

V Brně se už desetiletí diskutuje o nádraží a jeho přesunu či nepřesunu. Rozhodnutí je samozřejmě ovlivněno mnoha faktory, mimojiné pochybnými vlastnickými poměry firem, které vlastní pozemky, a současné nádraží zatím chátrá a chátrá. Dnes jsem se znovu při vstupu hlavní vchodem zhrozil, zda opravdu vstupuji na nádraží druhého největšího českého města. A celkově mám ten nepříjemný pocit, že s tak velkou investicí stejně nikdo nepočítá. Rychlostní silnice do Vídně se staví na rakouské straně a v Čechách se dlouze diskutovalo, kudy má vést. V debatě před minulými krajskými volbami zaznělo, že dokud nebudou nové krajské zásady územního rozvoje, nedá se nic dělat, a hlavně tu silnici vlastně až tolik nepotřebujem. Novým příkladem možná bude letiště ve Vodochodech. Prošlo příšným posouzením EIA, které je podmíněno více než 100 podmínkami, přesto přichází nový ministr a musí ještě vše přezkoumat. A navíc se blíží komunální volby. 

A kola se točí dál...

Autor: Ladislav Kotík | pondělí 5.5.2014 21:54 | karma článku: 12,61 | přečteno: 524x