Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vražda US novináře Daniela Pearla (Pák.stopa III)

Původně záminka pro  zatčení a obžalování britského občana Ahmeda Omara Sajída Šejka, ale když se Omarovi rozsudek trestu smrti nelíbil a odvolal se,CIA/ISI vymohla přiznání na KSM, který se , pro nedostatek jiných zatčených prominentů al-Qajdy, stal v US  " 9/11 procesu" "viníkem" číslo jedna ...

Po  teroristickém útoku islámistů  v Kalkatě ředitel FBI Mueller odjel do Indie, která mu poskytla další důkazy o tom, že Ahmed Omar Sajíd Šejk, v rámci Ansariho gangu (únosy, pašování zbraní a drog) financoval Attu ( Independent ze 24.1.02, Daily Telegraph + AFP ze 27.1.02) . 

US a pák. úřady nemohly britského občana Ahmeda Omara Sajída Šejka zatknout ve spojitosti s 9/11 (ve kterém sehrál prominentní úlohu) , proto jej obvinily, že, společně s „proslulým“  indickým muslimským banditou Aftabem Ansarim, zorganizoval únos US novináře z Wall Street Journal ,který jako první US list, na upozornění Pearla, jenž řídil pobočku listu pro jihovýchodní Asii v Bombeji,  přetiskl informaci  indických médií o tom, že Ahmed Omar Sajíd Šejk , pracující pro šéfa ISI, gen. Ahmeda, ale také pro CIA a MI6, byl kontaktním bankéřem únosců 9/11 (dopisovatelem listu  The Wall Street Journal byl i Steve Emmerson, autor Djihad in America, v US zprav. službách velmi neoblíbený) . 

23.1. 02  byl unesen US novinář Daniel Pearl*1963, který přijel do Karáčí z Bombeje , údajně aby pro svůj článek sledoval „pákistánskou stopu“.

Téhož dne Aftab Ansari z pák. pobočky al-Qajdy, odletěl z Pákistánu do Dubaje.  24.1.02 gen.Mušarraf, šéf FBI Mueller a US velvyslanec v Islámábádu Chamberlin konali válečnou poradu na téma  „Kam s Omarem a s Ansarim “ (AP ze 24.1.02) .

Mueller poté odletěl do Dubaje se žádostí, aby byl Ansari zatčen a vydán Pákistánu … Ansari byl v Dubaji zatčen 5.2.02 ( den nato byl Omar veřejně obviněn z únosu Pearla), vydán do Pákistánu, a deportován do Indie, kde „přiznal“ spolupráci s ISI a s Ahmedem Omarem Sajídem Šejkem … 

Prominentní Pearl, snažící se navázat kontakt se šéfy islámistických extrémistů,   byl v době únosu pod dohledem ISI jako každý jiný ,i nedůležitý,západní novinář, tvrdil Guardian z 5.4.02, když ISI prohlásila, že Pearla nesledovala.  

Pearl byl unesen 23.1.02 , když šel na schůzku do hotelové restaurace s někým, kdo se vydával za obskurního duchovního šejka Mubaraka Ali Gilaniho, šéfa ještě obskurnější podsekty Jamaat-ul-Fuqra/Strana chudých (před unesením Pearla o Gilanim a této sektě,vytvořené ISI, údajně neslyšel ani pák. ministra vnitra, třebaže její odnož fungovala již 20 let v Brooklynu, kde rekrutovala AfroAmeričany,  a posílala je do Kašmíru, Čečenska či Bosny …) , jenž údajně  ideologicky „ovlivňoval“  Richarda Reida ,zpola Jamaičana, o němž Pearl, jak někdo po jeho únosu vypustil do médií, psal článek.

Boston Globe ze 6.1.02 napsal jako první  článek o záhadném Gilanim s tím, že jej v Karáčí navštívil Reid , a označil islámistického aktivistu s kontakty na ISI agenta Khalida Khawaja,osobního šoféra UBL, za blízkého přítele Gilaniho, takže média z toho mohla vyvodit, že Pearla zajímala minirybka Reid.

 Jenže Gilani a Khawaja představovali především kontakty na Khaleda Šejka Mohameda/KSM, údajného technického šéfa al-Qajdy, na kterého v souvislosti s Reidem poprvé upozornily Asia Times již 30.10.02 , a poté 30.1.03 CNN … (dnes  z KSM Washington udělal hlavního 9/11 obviněného  ) .

Kontakt na Khawaju, v Pákistánu zatčeného krátce po únosu Pearla, Pearlovi krátce po 11.9.01 v NYC předal významný US obchodník Manzur Ijaz, schůzku s Gilanim mu sjednal „charismatický britský vysokoškolák“  Chaudrey Bašír (alias Ahmed Omar Sajíd  Šejk), jehož bratr a sestra vystudovali Cambridge …

Omar doporučil Pearlovi, aby z bezpečnostních důvodů otázky šejkovi jen emailoval, ale počítal s tím, že ambiciózní Pearl bude chtít osobní setkání . 

Lévy ve své knize vznáší celou řadu otázek, např. jak je možné, že Pearla islámisté unesli z hotelu Akbar v Rawalpindi , když je kontrolovaný, ne-li přímo spravovaný, pákistánskou ISI (v tomto hotelu se totiž scházejí aktivisté kašmírské teroristické skupiny Jaish-Mohamed, ke které patřil i Ahmed Omar Sajíd Šejk , a kterou ISI  sponzoruje)  …

Proto Lévy únos z hotelu Akbar vylučuje, a tvrdí,že Pearl „britskému vysokoškoláku“ Ahmedu Omarovi sedl na lep , a nechal se dobrovolně autem odvézt na farmu třemi najatými Jemenci, kde jej měl Gilani očekávat (kdyby byl Gilani skutečným guru, se západním novinářem by se vůbec nebavil) . 

Známý francouzský intelektuál Bernard-Henri Lévy, sám Žid, který riskantně strávil přes rok sledováním stop v Pákistánu ,v Afghánistánu a v Bosně (kvůli Ahmedu Omarovi Sajídu Šejkovi), ve své knize Qui a tué Daniel Pearl nevěří, že Pearla zabili pro to, že byl Žid.Pearl, podle Lévyho, mohl únoscům, aby získal čas, mj. vyzradit, že toho ví  „příliš“ , že  sledoval nebezpečnější nitky . Gen. Mušarraf v 5/02 prohlásil, že „ se Pearl až příliš zapletl do zpravodajských her „ . . .  

31.12.01 Pearl ve Wall Street Journal tvrdil,že prez. Mušarraf sice formálně  teroristickou skupinu Jaish- e-Mohammad , která mj. provedla útok na indický parlament, a které Washington zmrazil účty v souvislosti s 11.9.01 již v 10/01 , zakázal, ale kancelář jejího ústředí funguje dál, taktéž její bankovní účty nebyly Islámábádem zmrazeny, třebaže byla napojena na Al Rashid Trust,kterému Washington krátce po 11.9.01 rovněž zmrazil bankovní účty, protože financoval atentátníky ….

Takové tvrzení muselo Pearla na radar ISI/CIA dostat zcela „přednostně“ , o to více, že Pearl trefil do černého : 14.12.02 pák. soud propustil z  „kosmetické“ vazby do domácího vězení Maulana  Masooda Azhara, šéfa Jaish-e-Mohamed, zatčeného po útoku na indický parlament, a po 14 dnech mu zrušil i domácí vězení, takže byl ve vazbě přesně 12 měsíců, max. lhůta, kterou pák. zákony umožňují pro zadržování bez vznesení obvinění … (Maulana Azhar a Ahmed Omar Sajíd Šejk byli v 12/99 osvobozeni z indického vězení „talibanci“ , kteří unesli indické civilní letadlo ,a vyměnili cestující za tyto dva teroristy).

Současně Islámábád propustil další islámisty, kteří pro něho bojovali  „per procura“  v Kašmíru …Formálně zakázaná Jaish-e-Mohamed si změnila jméno na al-Furqan, a v pohodě fungovala s tiše přihlížejícím Washingtonem dál …  

Pearl také mohl narazit na „izraelskou stopu“/CIA-Mossad, či sledoval  „historickou“ spolupráci tandemu CIA-ISI  v jejich podpoře džihádistů z celého světa v rámci protisovětského džihádu v 80.letech Afghánistánu (co všechno CIA musela ISI nabídnout za její roli prostředníka), ale hlavně  jejich post9/11 spolupráci s jistými islámistickými extrémisty, a pokračující pomoc ISI/CIA  některým talibancům (Time z 27.9.03) .

Zveřejnění podrobností tohoto druhu vzápětí po 11.9. 01 by Washington jistě neocenil ( i v Alžírsku „islámisté“ podřezávali většinou novináře, kteří kritizovali vojenskou juntu v Alžíru … ). Newsweek ze 4.2.02 tvrdil, že Pearl sbíral informace  o „všemocném“ islámistickém teroristovi, chráněnci ISI, Dawood  Ibrahimovi. 

Novinář Daniel Pearl,jenž měl i izraelské občanství, představoval pro Washington, zejména v citlivém období  krátce po 11.9.01, potížistu a „čmuchala“, jenž si pro své články vybíral nadměrně choulostivá témata  : právě Daniel Pearl zveřejnil, že v Súdánu US letouny omylem rozbombardovaly místo zbrojovky farmaceutickou továrnu, a později napsal článek o tom, jak al-Qajda pere špinavé peníze přes tanzanský trh s drahými kameny. 

Pearl měl rozepsaný článek o prodeji pák. jaderné technologie Severní Koreji (viz Bazar se zbraněmi hromadného ničení , poznámka pod čarou: Severokorejské návraty US diplomacie ), a byl na stopě jednoho pák. jaderného vědce, který jezdil do Sev. Koreje „na dovolenou“  … 

24.12.01 Wall Street Journal uveřejnil Pearlův článek o spolupráci ISI, Mahmooda, a pák. „charitativní“ islámistické organizace Ummah Tameer –e-Nau /UTN  (šéfoval ji formou „čestného“ prezidentství gen. Hamid Gul) s  UBL.

Pearl ve článku tvrdil, že dr. Bashiruddin Mahmood z pák. Komise pro jad. energetiku, přezdívaný Usámův „jaderný tajemník“ ( Mahmood prohlašoval, že  pák. jad. bomba patří celé muslimské ummě/obci) , bývalý šéf dr. Khana, jenž experimentoval s nápadem vypustit nad US velkoměsty horkovzdušné balóny naložené antraxem , byl v 8/01 s generálem Gulem v Kábulu a v Kandaháru, kde se setkali s UBL… 

Toto téma bylo již mediálně propíráno celý říjen a listopad 01,, ale Lévy ve své knize spekuluje, že Pearl se  pravděpodobně chystal sestavit seznam vysokých pák. důstojníků z ISI, kteří byli ochotni nad převodem jad.technologie al-Qajdě „přimhouřit oči“ , anebo mapoval islámistickou  sítˇ al-Qajdy v US … 

Bývalý uznávaný důstojník CIA v terénu 76-97, Robert Baer, přišel  v 4/04 (až po zatčení KSM v 3/03) s tvrzením, že Pearl nepracoval na „amatéru“ Reidovi,,jenž se pokoušel v US letadle nesmyslným způsobem bez roznětky odpálit plastickou trhavinu schovanou v botě, ale na Khalidu Šejku Mohamedovi/KSM, „technickém“  šéfovi al-Qajdy, na jehož stopu Pearla sám Baer uvedl (Baer napsal bestsellery o CIA See No Evil(Ground Soldier in the CIA´a War on Terrorism,1/02), a Sleeping with the Devil(How Washington Sold our Soul for Saudi Crude,7/03, na obou těchto knihách byl založen film Syriana z roku 05 s Georgem Clooney v hlavní roli, filmy The Cult of the Suicide Bomber a Car Bomb , knihu The Devil We Know/Dealing with the New Iranian Superpower 9/08). 

O Khalidovi Šejku Mohamedovi/KSM se Baer poprvé dozvěděl v 12/97 na obědě v Damašku s bývalým policejním ředitelem katarské metropole Doha,svým přítelem, jenž mu tehdy sdělil, že  KSM se chystá,podle zpráv katarské zpravodajské služby, unést nějaká US letadla, a že spisy o něm jsou na katarském velvyslanectví v LON. Baer obratem kontaktoval svého přítele v protiteroristické sekci CIA, který informaci předal svým nadřízeným, kteří však „o informaci neměli zájem“ …… 

Baer z CIA vzápětí na vlastní žádost odešel dělat soukromého bezpečnostního poradce do Bejrútu ( na CIA byl rozezlen již od roku 95,kdy marně na Clintonovu vládu naléhal, aby US podpořily pokus sunnitských iráckých důstojníků o svržení Saddáma Husajna v 3/95).

Proto v roce 98 zkontaktoval Pearla, ale ani ten žádný článek nenapsal.

Teprve 12.9.01 se Pearl ozval sám,a diskutoval s Baerem o možných autorech 11.9.01, a Baer mu znovu vyprávěl o „technickém manažéru „ al-Qajdy, šejku Khalidu Mohamedovi, jenž tuto „funkci“ zastával od roku 97.

Poté začali na kauze KSM společně pracovat, přičemž Baer Pearla přemluvil, aby z Bombeje zajel do Pákistánu, což Pearl učinil nerad, protože s manželkou, francouzskou novinářkou, čekali za tři měsíce narození prvního dítěte …  

Baer Pearlovi také řekl, že KSM kryla katarská vláda, která  má o KSM velmi podrobné informace ( po zavraždění Pearla  Baerův kontakt v Kataru Baerovi  údajně potvrdil, že Pearl telefonoval na ministerstvo zahraničí Kataru, aby mu předalo informace o KSM …) . 

Baerovo tvrzení z 4/04  bylo podpořeno již dřívějším prohlášením dalšího veterána CIA ( United Press International /UPI ze 30.9.02) , jenž uvedl, že také  Baer věří, že Pearla zabili lidé kolem KSM, ne-li Khalid sám.

Potvrdil to i šéf US protiteroristického výboru Kongresu Joseph Bodansky,jenž v 9/02 prohlásil, že „ popravu Pearla sice vykonal alžírský džihádista, ale nařídil ji KSM, jenž si  bezstarostně žije pod ochranou ISI uprostřed Karáčí … „  .

Baer podotkl, že ne všechny Pearlovy kontakty pocházely od  něho, např. kontakt na manhattenského obchodníka Mansúra Ijaze, narozeného a vychovaného v US, s pákistánskými předky a nezvyklými „kamarády“ , poskytla Pearlovi indická rozvědka (která mj. včasnou informací zabránila třetímu pokusu o atentát na býv. prez. Mušarrafa) s tím, že je Mansúr Ijaz napojen na „přední“ světové džihádisty .

Kromě džihádistů se Mansúr Ijaz  „kamarádil“ i s Billem Clintonem a jeho poradcem národní bezpečnosti Samuelem Bergerem …

V 4/97 Ijaz , jako soukromá osoba, tlumočil Washingtonu návrhy Súdánu v oblasti protiteroristického boje, a v 8/00 vystupoval jako US prostředník mezi Indií a Pákistánem, které balancovaly na pokraji války o Kašmír … 

Po nástupu Bushe Juniora se Ijaz stejně vřele kamarádil s Bushem a Condoleezzou Rice.  

Mansúr Ijaz založil a šéfoval společnosti Crescent Investment Management,jejímiž obchodními partnery byli gen. James Abrahamson, bývalý ředitel Reganova projektu Hvězdných válek, viceprezidentem Ijazovy firmy byl R. James Woolsey, za Clintona ředitel CIA …  

Ijaz dal Pearlovi,již lapenému v pavoučí síti islámistických extrémistů a jejich politických a finančních sponzorů, tři kontakty : na šéfredaktora největšího pák. anglického deníku The News, Shaheen Sehbai, na džihádistu, kterého v rozhovoru nechtěl jmenovat (Vanity Fair 8/02), a na bývalého ISI agenta a islámistického extrémistu Khalida Khawaja, osobního pilota Usámy bin Ládina …

O pár týdnů později se Pearl v Islámábádu s Khawajou několikrát setkal .  

K únosu Pearla v Rawalpindi ( popraven v Karáčí) se přihlásila skupina Národní hnutí za obnovu pákistánské suverenity,o které předtím nikdo neslyšel, která za propuštění  US „Žida“ Pearla požadovala propuštění všech pák. džihádistů , odchod US voj. instruktorů z Pákistánu, a znovuobnovení pozastavených dodávek US stíhaček F16 pákistánské vládě  … 

„Praví“ islámističtí extrémisté však bojují proti pák. vládě , takže tyto požadavky potvrzovaly, že  smrt Pearla byla předem naplánovaná a byla vlastním důvodem únosu.

K emailovému požadavku byla připojena fotografie sedícího Pearla s hlavou v dlaních, s kovovými pouty na zápěstích . Hlavu do dlaní mu tlačil jeden džihádista, zatímco svoji druhou rukou mu přiložil ke spánku pistoli … 

O 8 dní později, 31.1., byl Pearl podřezán a dekapitován, když předtím 29.1.02 anonymní „vysoce postavený“  pák. činitel,pravděpodobně z ISI, vypustil do médií, že Pearl je Žid, jakoby se chtěl ujistit, že komando únosců Pearla skutečně zabije ( Ve stejné době ISI unesla dopisovatele čas. Time Magazine, Ghulama Hasnaina, údajně proto, že v investigativním listu NewsLine odhalil v 9/01 zhýralý život v přepychu Daúda Ebrahima … Hasnain však přežil, požádal o polit. azyl v US, ale nakonec se vrátil do Pákistánu) .

Týž samý den UPI přinesla zprávu, že US zpravodajské kruhy věří, že za únosem Pearla je ISI … 

Pearlova poprava byla natočena na kontroverzní video, které bylo zveřejněno 22.2.02 na jedné džihádistické stránce na internetu ( V 5/04 byl v Iráku stejným způsobem dekapitován 26letý US občan Nick Berg, jehož měsíc před popravou zadržovala  ve vazbě v MosuluUS armáda (údajně proto, že propůjčil svůj notebook, a emailovou adresu s heslem  Zakariáši Músávímu),která mu důrazně doporučila, aby s Iráku odjel ...Video se prokázalo být falešné, a analytici tvrdili, že  bylo vyrobeno ve stejné dílně  jako videozáznam s popravou Pearla) .

V první části videozáznamu se Pearl představuje jako US Žid, a opakuje požadavky únosců , ve druhé je obnažen do půli těla, a  zjevně netuší, že pronáší poslední slova „ Otec je Žid,matka je Židovka, já jsem Žid …“, když do popředí náhle vykročí muž s kapucí,strhne mu hlavu dozadu,podřeže mu hrdlo, a setne hlavu,kterou pak před kamerou drží za vlasy … Kamera se však nějak „zadrhla“, protože místo nebylo zacákané krví.

Vyšetřovatelé tvrdili, že na místě popravy muselo být přinejmenším 8-10 lidí.Jeho ohořelé tělo, rozřezané na 10 kusů, bylo nalezeno nedbale zahrabáno na chudinském předměstí Karáčí až 16.5.02, kdy již za zavřenými dveřmi probíhal „proces“ s Ahmedem Omarem … 

Pák. policie (vyšetřování vedl detektiv Mir Zubair Mahmood a tři CIA  experti, kteří „vystopovali“ počítačovou adresu únosců) 6.2.02 veřejně označila Ahmeda Omara a skupinu Jaish-e-Mohammad za vykonavatele Pearlova únosu a vraždy, Ahmeda Omara a další tři údajné arabské spolupachatele z Jemenu a Alžírska „dopadla“ 12.2.02.

Odpůrci teze, že únos byl v režii ISI tvrdí, že ISI by si nenajala na jeho popravu Araby, a mohla Pearla z Pákistánu  „vyhostit“, tak jak to s příliš dotěrnými novináři dělala, také Lévy již nesmí do Pákistánu (poté, co nazval Pákistán „aktuální apokalypsou“ ,čímž ze sebe učinil „agenta“ Indie)  …

Většina analytiků však považuje za zcela nemožné,aby se Ahmed Omar současně angažoval ve dvou skupinách ,Jaish-e-Mohamad a v al-Qajdě, přičemž nejméně 12 článků ve světových médiích v této době Ahmeda Omara spojovalo s financováním 11.9.01 , mj. NYC Daily News a Boston Globe ze 7.2.02, AP z 9.2.02 +24.2.02, Guardian z 9.2.02,Los Angeles Times z 15.3.02,Independent,  z 10.2.02, …a 16 článků jej spojovalo s ISI (mj. Observer + Daily Telegraph ze 24.2.02,Newsweek + NYC Times z 25.2.02, Newsweek z 11.3.02, Guardian z 5.4.02) .

Po Omarově obvinění z únosu a zavraždění Pearla, US média přestala zmiňovat jeho napojení na al-Qajdu a ISI, a Omar dokonce ani nevypovídal před Komisí 11.9. ,třebaže Indie poskytla šéfovi FBI Muellerovi důkazy o  tom, že posílal finance Attovi … 

Poté, co ISI opožděně vydala Ahmeda Omara pák. policii ,pák. policie  krátce „zkřížila s ISI meče“ , když  předala některé choulostivé informace z výslechů Ahmeda Omara pák. listu The News, Islamabad, který 18.2.02 v článku o Ahmedu Omarovi uvedl, že Omar policii potvrdil, že spolupracoval s ISI při organizování útoku na indický parlament v Kašmíru a Dilli , a že ISI akci financovala  … (Washington Post z 9.3.02 + LON Times z 21.4.02).

ISI okamžitě „nařídila“ šéfredaktorovi, aby vyhodil čtyři novináře, kteří se pod článkem podepsali, a od šéfredaktora požadovala , aby se jí veřejně omluvil .Ten místo omluvy uprchl ze země …  

ISI přišel na pomoc tehdejší ministr zahraničí gen. Colin Powell, jenž „vyloučil jakékoliv spojení mezi ISI a protiindickými terorist. útoky“.

Britský list The Guardian z 5.4.02 + LON Times Powellovo prohlášení nazvaly „šokující“, protože důkazů o spojení Ahmeda Omara s ISI  „je jako máku“, a navíc ministr obrany Rumsfeld týden před prohlášením Powella nevyloučil, že „ že Ahmed Omar byl agentem ISI …“.

List The Guardian dodal, že „Omar byl agentem ISI, a to ne jen tak nějakým. Jeho kontakty sahaly do nejvyšších špiček pák. armády …“

 Prez. Mušarraf veřejně prohlásil, že „ si přeje vidět, jak bude Ahmed Omar viset, a že do US vydán nebude, souzen bude v Pákistánu …“ , a soukromě prý dodal :“ Raději bych ho pověsil sám, než bych jej vydal … „ (The Guardian z 15.3.02, Washington Post z 5.3.02). Také v 4/02 Mušarraf často na veřejnosti prohlašoval, že „ doufá, že Omar bude viset…“ , což vytáčelo Omarovy obhájce s tím, že Mušarraf soudcům naznačuje, jaký mají vyhlásit rozsudek .

Washington Post z 10.3.02 dokonce napsal, že policie „ani  nestačila na přání vyšších míst vyrábět a zahlazovat důkazy „ … 

14.3.02 US vznesly proti Ahmedu Omarovi druhou žalobu, tentokrát pro únos a zavraždění Pearla. Žaloba se o jeho teroristické minulosti zmiňuje jen povšechně s tím, že po svém propuštění z vězení pro únos v roce 99, byl napojen na „jednu“ islámistickou militantní skupinu , a  US gen. prokurátor Ashcroft,mistr v zahlazování stop kolem 9/11 ,také v této žalobě lže, když uvádí, že v 10/01 a v 11/01 Omar bojoval po boku talibanců v Afghánistánu …

Také Ashcroft financování Atty ze strany Omara nezmínil, a žádný US novinář se neoptal, proč toto obvinění chybí … 

17.3.02 byl islámistickými extrémisty v Islámábádu  napaden křestˇanský kostel v blízkosti US ambasády, když během nedělní mše  útočníci do kostela vhodili šest ručních granátů ,z pěti mrtvých lidí, byli dva příbuzní US velvyslance, 41 zraněných. K útoku se přihlásila neznámá skupina pojmenovaná po Omarovi. 

Proces s Ahmedem Omarem začal tajně a nezvykle rychle již  počátkem dubna 02, byl očekáván rozsudek smrti pro všechny čtyři obviněné přes zjevný naprostý nedostatek usvědčujících důkazů.

Omara s kápí přes hlavu na proces vozilo elitní policejní komando, pák. protiterorističtí soudci byli pro proces osobně vybráni Mušarrafem.

Mnozí lidé v pák. vládě a armádě byli nervózní z toho, co by Omar mohl při procesu prohlásit, ale LON Times z 21.4.02  výstižně napsaly, že „ o pravdě proces rozhodně nebude „ …

8.5.02 bomba zdemolovala Sheraton Hotel v Karáčí, extrémisté napadli autobus s francouzskými inženýry a zabili sedm z nich, včetně tři Pákistánce .Pák. úřady z útoku obvinily Lashkar-e-Omar, skupinu pojmenovanou po Omarovi, složenou  ze stejných lidí, kteří se podíleli na únosu Pearla.14.6.02 explodovala bomba v zaparkovaném autě před US konzulátem v Karáčí, zabila 12 Pákistánců, zranila 45, sám konzulát byl „nedobytným hradem“ …Policie zatkla několik z podezřelých, mezi nimi i jednoho vojáka.

Stejná bomba měla údajně v 4/02 zabít i prez. Mušarrafa, ale neexplodovala, útok měl,podle tvrzení CIA, naplánovat Omar ze své cely. 

Omar při procesu v Hyderabadu nejprve sebevědomě přiznal, že Pearla ,US sionistu, podřezal a dekapitoval.

Byl odsouzen k trestu smrti oběšením (tři malé rybky,které únos údajně provedly, dostaly 25 let), avšak když 15.7.02 padl rozsudek smrti, odvolal se s tím, že pomohl Pearla unést, ale že jej nezabil (podle Newsweek z 11.3.02 si byl Omar jistý, že si v Pákistánu odsedí max. 4 roky, a nebude Američanům nikdy vydán, aby CIA neprozradil některé „nepřístojnosti“ ISI, o kterých nevěděla ani CIA …).

Dále uvedl, že  „nebyl zatčen, ale přihlásil se ISI sám „ … (Omarovi se podařilo médiím propašovat zprávu, že "bude-li zavražděn, dostanou jeho "Paměti" ) .

Poté, co mu ISI vzkázala, že jinak to odnese desítka jeho nejbližších příbuzných, které již zadržovala, objevil se v domě svého ISI styčného důstojníka, budoucího vraha Benazir Bhuttové, bývalého šéfa zpravodajské sekce ISI generála Ijaze Šáha, t.č. ve funkci ministra vnitra páňdžábské provincie , šéfa její ochranky, a osobního chráněnce Mušarrafa, kterého Bhuttová 2 dny před svoji smrtí veřejněla obvinila, že spolu s Ijazem Šahem , a generálem ISI v polodůchodu Hamid Gulem, připravuje její vraždu …

Gen. Ijaz Šáh pro gen. Mušarrafa vykonával špinavé práce, mj. „umlčoval“ obětˇ znásilnění Muchtar Mai (New York Times ze 4.4.06) . 

ISI jej poté týden tajně držela ve vazbě, aniž by to oznámila policii, a dodnes nikdo neví, co během tohoto týdnu s Omarem „probírala“ . Omar odmítl o své týdenní vazbě v ISI cokoli vypovídat s tím, že nechce, aby byla vyvražděna jeho rodina, a popřel, že by s ISI udržoval kontakty (Newsweek z 11.3.02). 

Lévy poukazuje na to, že pák. policie oznámila „zatčení“ Omara (jeho převzetí od ISI) přesně v den, kdy gen. Mušarraf přijel na návštěvu do Washingtonu (dostal od Bushe finanční výpomoc, ale nikoliv požadované stíhačky F16) ,tj. až týden poté, co se Omar sám přihlásil u svého ISI kontaktu (1.2. 02).

Podle Lévyho mytoman Ahmed Omar s popravou Pearla nepočítal, protože 5.2.02 v zašifrovaném emailu ze své vazební cely v ISI žádal, aby „ pacienta odeslali k doktorovi,“ ale dostal zprávu, že „otec již zemřel“ . (ISI není monolitním útvarem, soupeří v ní nejrůznější kliky podporující či nepodporující prezidenta či vládu v Islámábádu ).

Jiné zdroje naopak spekulují, že jej ISI držela ve vazbě právě proto, aby měla jistotu, že Pearl bude zavražděn …

V 4/06 HBO uvedla dokumentární film The Journalist (Pearl) and the Jihadi (Ahmed Omar Sajíd Šejk) se závěrem, že zemřel, protože měl důkaz o spolupráci jisté frakce ISI s al-Kajdou. Po vyhlášení rozsudku pák. islámističtí extrémisté ve třech sebevražedných útocích zabili přes 30 lidí, a US média již nezmiňovala Omara v souvislosti s 11.9.01 , jen Washington Post z 15.7.02 a  16.7.02  vznesl pochybnosti o tom, že by vrahem Pearla byl Ahmed Omar ….  Zato britská média do jednoho rozsudek zpochybnila (britská vláda však ,spolu s americkou , rozsudek „odkývla“ ) .

Podivné bylo, že a) FBI, která provedla DNA testy ohořelého těla Pearla, nalezeného 16.5.02, výsledky během Omarova procesu nezveřejnila, protože oficiální potvrzení výsledků by znamenalo nový proces  , takže Islámábád a FBI se zveřejněním výsledků DNA testu čekali až na konec procesu …

b)  pák. policie během procesu v 5/02 tajně zatkla tři muže, kteří popravě Pearla asistovali (a označili místo Pearlových ostatků), ale přesto proces s Omarem,dle nařízení shora, nezastavila, a tyto tři důvodně podezřelé z ničeho neobvinila  …  (Guardian z 18.7.02, TV MSNBC 17.9. 02 tvrdila, že dva ze tří dodatečně zatčených spolupachatelů únosu již za Omarova procesu uvedli, že hrdlo nepodřízl Pearlovi Omar, ale Khalid Šejk Mohamed ) …

c)      po skončení procesu pák. úřady přiznaly, že svědectví kardinálního svědka , taxikáře, je bezcenné, protože z taxikáře se vyklubal policejní strážmistr …

d)     z jednoho spolupachatele se vyklubal příslušník tajných služeb …(Independent z 21.7.02) e)     podle pák. zákonů musí být proces skončen do jednoho týdne, s Omarem trval tři měsíce, a předsedající soudce byl 3x vyměněn, soud se konal v opevněném podzemním bunkru pod věznicí, bez přítomnosti novinářů   

f)         sedm hlavních podezřelých s kontakty na ISI, zůstalo na svobodě g)     indické listy a Independent ze 16.7.02 se náramně divily, proč US neprojevily zájem o další výslech Omara ohledně jeho financování Atty , kterého FBI vyslechla jen krátce v 2/02 poté, co jej ISI vydala pák. policii, a pak o něj neprojevila zájem, třebaže jí mohl podstatně pomoci v jejím údajném pátrání po buňkách al-Qajdy v Pákistánu  … 

Po roce od skončení procesu nesrovnalostí ještě přibylo : většina podezřelých zemřela  či zmizela, hlavní obvinění, kteří se během procesu přiznali, svoje přiznání odvolali, v základních časových údajích zavládl ještě větší zmatek.

Lze konstatovat, že nikdo z těch, kteří skutečně Pearla popravili, zatčen nebyl, a ti,co dostali 25 let , na místě činu nikdy nebyli …

Observer Research Foundation v Indii ( Guardian z 10.9.05) tvrdí, že Omar byl i za londýnskými atentáty, protože „nepřestal být aktivní ani za mřížemi nejpřísněji střežené pákistánské věznice, a stále udržuje kontakty se sítí pák. extrémisty Maulana Masood Azhara, svého dlouholetého kumpána „ ,kterému dva z londýnských útočníků volali, a byli ve spojení s dalšími členy Azharovy sítě …   

Mušarraf ve své autobiografii z roku 06  svůj postoj k Omarovi zmírnil, a třebaže kniha tvrdí, že Omar proti němu z vězení zosnoval v 4/02 atentát( bomba nevybuchla) , jedním dechem se domnívá , že Pearla  mohl zabít „agent MI6“  Ahmed Omar, ale spíše jej zabil Khalid Šejk Mohamed /KSM , jenž jeho vraždu pravděpodobně i zosnoval, takže Omarův obhájce Mušarrafovu knihu uváděl jako nový důkaz pro obnovu procesu, a taktéž pozdější „přiznání“ samotného KSM, že Pearla osobně stˇal . 

Mušarraf byl první, který veřejně zmínil, že Ahmed Omar byl  v 90.letech „vyroben“ britskou MI6, načež list Independent z 26.11.06 Mušarrafovi „vytknul“ ,že je škoda, že ve své knize neuvedl, že se Ahmed Omar dobrovolně přihlásil již týden před svým oficiálním zatčením  ve vile  Mušarrova přítele, a ku své škodě kniha také neuvádí, co s Omarem ISI  celý týden „diskutovala „  … 

Kniha vyvolala skandál i ve Washingtonu, protože Mušarraf se v ní zmínil, „ jak málo peněz US vláda vyplácela pákistánské vládě na dopadení islámistických teroristů, které požadovala „prioritně“ dopadnout,takže atˇse nediví, že dopadeni nebyli … „ .

Protože US zákony nedovolují vyplácet odměny vládám, US ministr spravedlnosti musel vysvětlovat, že se peníze pák. vládě dostaly „nedopatřením“, protože byly určeny pro soukromé osoby, které přispěly k dopadení teroristů (londýnské Times z 26.9.06).O 2 dny později Mušarraf vysvětloval, že to,co napsal, nemyslel tak, že by peníze dostávala pák. vláda …

Mušarraf v knize také tvrdí, že muž číslo dvě US ministerstva zahraničí Richard Armitage,bývalý voják, poté zahraničněpolitický poradce Reagana a obou Bushů, předložil krátce po 11.9.01 pák. vládě ultimativní požadavky na její spolupráci ve válce proti mez. terorismu, a hrozil „vybombardováním Pákistánu do doby kamenné“, jestliže je nesplní …“ , což Armitage,jenž rezignoval spolu s Powellem v 11/04,  popřel.

Wall Street Journal knihu Mušarrafa nazval nikoliv autobiografií, ale„hagiografií“ /legendistikou o „svatém“ Mušarrafovi .

Od své rezignace žije gen.Mušarraf převážně v LON …

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 27.10.2009 7:32 | karma článku: 10,60 | přečteno: 1732x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,21 | Přečteno: 450x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 498x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 726x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,82
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz