Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sýrie, Putin hledá nového Asáda

Putin, rekonfigurující BV model, rozehrál šachovou partii na daleko větší šachovnici než je jen Sýrie. Svým tvrzením, že „ nedovolí, aby Asád skončil jako Kaddáfí „ se řídí tezí ex US ministra obrany 06-011 Roberta Gates, kterou

vyslovil za libyjské krize ( demonstrace v Benghází v 2/011)  před US Kongresem v 3/011v narážce na Irák  - „ to, co US potřebují nejméně, je budování dalšího státu od samých základů „ …

Kremlu nejde o Asáda, ale o syrské generály, hledá nového Asáda, proto také Lavrov v roce 015 přijal několik představitelů syrské opozice, mj. šéfa Národní koalice sil revoluce a opozice  (lékaře) Chalída Chodžu ( jenž 2.10.015 Kreml obvinil z bombardování protivládních povstalců ) a Haythama Manna, syrského spisovatele, odpůrce Asádovy dynastie, mluvčího Arabské komise pro lidská práva, žijícího v PAR.

Arabské jaro 011 sponzorované ( protisaúdským ) Katarem/US a spol., Západem oslavované jako konec tyranismu, obnažilo arabský konfesionalismus a tribalismus, které držely na uzdě vojenští laičtí diktátoři -  gen. Mubarak v Egyptě ( gen. Mubarak v roce 014 veřejně podpořil prosaúdského a proruského maršála Sisího, byl proto v roce 015 odsouzen jen ke třem letům vězení) , Saddám Husajn (oběšen v 12/06), Kaddáfí ( v 10/011 zlynčován)  či Háfiz Asád ( zemřel v 6/00 při vyjednáváni s Madelaine Albrightovou o nástupnictví svého syna Bašíra, kterého v té době podpořila i Paříž/PAR).

Ruské/Sovětské impérium Sýrii zaslalo první dodávku SU zbraní v roce 56, ruští vojenští instruktoři Sýrii zaplavili poté, co 1958 vznikla Sjednocená arabská republika/SAR, unie Egypta a Sýrie krátkého trvání do roku 61, přičemž po celou dobu si oba státy nemohly přijít na jméno, Násir chtěl v podstatě Sýrii kolonizovat – na SAR si zavzpomínali Putin a maršál Sisi při letošních (015) četných Sisiho kremelských návštěvách.

Maršál Sisi dokonce levicového a zpočátku prokremelského Násira zmínil ve své volební kampani z roku 014 – Putin mu za to prodal vojenskou výzbroj v částce 3 mld euro.

S Rijádem Putin dohodl, že bude hlavním dodavatelem zbraní Egypta místo US – výměnou za ruské základny v Egyptě, o které Kreml přišel v roce 1977, kdy Anvar Sadat změnil spojenectví, a v Camp Davidu podepsal smlouvu o spolupráci s US, uzavřel separatní mír s Izraelem a u příležitosti navázání diplomatických styků jako první arabský představitel  oficiálně v 11/77 přijel do Izraele, za což v roce 78 dostal Nobelovu cenu míru, zatímco v socialistickém bloku platil za nejodpornějšího zaprodance ( v roce 81 byl zastřelen na vojenské přehlídce, dle oficiální verze islámistou ).

Bolševický Kreml měl základny v Alexandrii /67-72/a v Mersa Matruh.

Podle izraelské zpravodajské stránky Debka  šéf GRU Vjačeslav Kondrašov o ruských základnách v Egyptě  vyjednával se Sisim již v době, když byl Sisi šéfem vojenských zpravodajských služeb v letech 010 -012, nikoliv až od 11/013, kdy vrchní velitel egyptské armády Sisi v krvavém puči svrhl islámistu Morsího, jenž vyhrál volby po tzv. arabském jaru 011.

Kremlu by se hodily následující přístavy :

Alexandrie, strategický přístav Port Said při ústí Suezského kanálu, Damietta, 70 km od Port Saidu, + Rosetta, 65 km od Alexandrie.

Egypt, který koupil útočná velitelská  a výsadková plavidla Mistral, třebaže Sisi nemá flotu, které by velel, zato ruské flotě by se taková plavidla hodila,  jakákoliv jednání o ruských námořních základnách popřel.

( Kreml budoval v 50.letech námořní základnu v Albánii, kterou nedokončil pro ideologické spory Chruščova s albánským vůdcem Enverem Hodžou, jenž kritizoval „ destalinizaci“ , a orientoval se na pravověrnou maoistickou Čínu, která v Albánii vydatně investovala (syn Hodži usiluje o spojení Kosova s Albánií )).

Po roce 77 přístav Tartus ( který měl Kreml k dizpozici od roku 74) zůstal jedinou, třebaže jen podpůrně technickou základnou pro SU lodě ve Středomoří.

V době Putinovy agrese vůči Gruzii zde 8.9.08 kotvilo 10 Putinových válečných lodí + 4 ponorky s jadernými hlavicemi na palubě, které se účastnily společného námořního cvičení s venezuelským lodˇstvem, ale mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo ( proslulý lhaním kolem potopené ponorky Kursk) v rozhovoru pro Izvěstije popřel, že by v přístavu Tartus zastavily.

List Pravda uvedl, že ruské válečné lodˇstvo kotvilo v přístavu Tartus i v 11/011, aby demonstrovalo podporu Kremlu Asádovi.

V 3/012 údajně do Sýrie dorazily elitní jednotky ruského námořnictva, a v 8/012 stovky ruských námořníků, které do Tartusu  dopravila ruská obojživelná útočná plavidla.

Od 5/013 před přístavem Tartus hlídkovaly desítky ruských válečných lodí, které sem vyslal ministr obrany Šojgu  -  26.6.013 Russia Today oznámila, že náměstek zamini Bogdanov prohlásil, že Tartus je pro RF bez vojenského významu, a že Kreml z Tartusu evakuoval všechny civilní i vojenské zaměstnance, což 27.6.013 popřel ruský ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že  „ Tartus zůstává ruskou oficiální námořní základnou v Sýrii „  ( Putin v roce 06 Sýrii „odpustil“ většinu SU dluhu výměnou za to, že se Kreml stal Asádovým dvorním zbrojním dodavatelem, jenž rovněž souhlasil, že po rekonstrukci a rozšíření přístavu Tartus zde budou i ruské rakety vybavené jadernými hlavicemi )    …

V 8/015 v něm byla spatřena ruská obří jaderná ponorka Dmitrij Donskoj třídy Tajfun, kterou Kreml používá při zkouškách nových raket.

Za kyperské bankovní krize v 3/013 Kreml tlačil na kyperskou vládu v Nikósii, nejen aby byl kompenzován za ztrátu ruského kapitálu v kyperských bankách formou účasti na těžbě kyperských offshore zásob zemního plynu, ale údajně naléhal i na zřízení ruské námořní základny na Kypru, zaplaveném ruskými „ turisty „/ „zelenými mužiky „ , kteří zde ve velkém skupují nemovitosti  …

V 6/013 kyperský ministr zahraničí prohlásil, že Kreml vyžadoval povolení pro ruské válečné lodě ke vstupu na základnu v Limassolu a do přístavu Larnaca pro doplnění pohonných hmot, a požádal o využívání letecké základny „Andreas Papandreou“ v Paphos – v 1/014 kyperská vláda Kremlu povolila, aby na této letecké základně přistávaly ruské vojenské dopravní letouny, ale nedala souhlas k tomu, aby ruská armáda využívala zdejší skladovací prostory.

Putinova virtuozita hry jménem soft power vůči vládám, které jsou na seznamu kremelského zájmu ( přední místo vždy zaujímá Praha ).

„Turisty a ruské realitní agenty „ Kreml hojně využívá i v Černé Hoře + v Chorvatsku.

19.12.013 černohorský list Vijesti informoval, že ministr obrany Černé Hory, která usiluje o připojení k NATO, zamítl ruskou žádost ( kterou údajně za Kreml vyřizoval Oleg Děripaska ) o zřízení ruské vojenské základny ve městě Bar.

Proto Šojgu odcestoval do Řecka, kde konzultoval možnost zřídit v Řecku „opravárenský „ přístav pro ruské válečné lodě, anebo přinejmenším  získat pro ruské válečné lodě právo vplouvat do řeckých přístavů pro technické zastávky …

V Chorvatsku na kremelské zájmy dohlíží  ruský „ obchodník „ Konstantin Zemskov, šéf Severního přístavu ve městě Split ( ve kterém 32% vlastní další dva ruští „ obchodníci „ ), zatímco oligarcha Viktor Vekselberg si koupil  palác v Dubrovníku ….

Putin „ GameChanger“/měnící pravidla hry, podepsal dohody o technické, ekonomické a vojenské spolupráci nejen s maršálem Sisim, ale i s Irákem a s chudým Jordánskem, které vydržuje Saúdská Arábie  …

Nákup ruských zbraní financuje maršálu Sisi Rijád, který počátkem července 015  navzdory protiruským sankcím, investoval 10 mld dolarů i do ruské infrastruktury.

Putin se násilnicky vrátil na BV, ale za cenu toho, že podporuje Araby nenáviděný Asádův režim, a ještě k tomu stojí na straně šíitského Teheránu a libanonského proíránského Hezbolláhu, a iráckých šíitských milic  – za jaký slib mu asi Rijád poskytl oněch 10 mld dolarů, když Putin stojí v čele jeho konfesních nepřátel …

Putin zachraňoval Asáda již na podzim 013, když, aby odvrátil intervenci Západu v Sýrii, osobně na příkaz RB OSN ze 9/013 zorganizoval odvoz + likvidaci syrsko-ruských chemických zbraní ze Sýrie, použitých mj. v 8/013 u Damašku - zakázaný bojový plyn sarin (složení vražedného plynu, který FSB použila v Dubrovce v 10/02, Putin nikdy nezveřejnil ), a přislíbil, že použití chemických zbraní Asádem „ vyšetří „, což neučinil.

Prezidenta Hollanda, jenž kritizuje Washington a BER za jejich iluzorní nezávislost na Putinovi ( viz deník Les Echos ze 30.9.015 Obama traite avec Moscou et s´accommode d´Assad/ Obama jedná s MOW a souhlasí s Asádem ), a jenž Putinovi nevydal Mistrály, Putin nevpustil na svoji soukromou konferenci o Sýrii, kterou zorganizoval krátce před svým vpádem do Sýrie (RF, US, Rijád, TR).

Putin musel pozvat Erdogana, velkého přítele Rijádu, třebaže se vysmívá  „ tureckému demokratickému modelu „ Erdoganovy islámistické strany, takže Erdogan, stejně cynický a manipulátorský jako Putin ( válka proti Kurdům pod záminkou války proti IS), je dnes Putinovým nepřítelem číslo jedna ( Erdogan a monarchie Zálivu nesnášejí až rasisticky Obamu, jenž hraje kartu „ íránského satana „, kterou však hraje i Putin  ).

?????? ???????? ?????? ? ????????? ?????????? ???????????? /TR obvinilo RF z narušení svého VP  http://www.kommersant.ru/doc/2825300

Erdogan warns Russia not to destroy friendship with Turkey after incursions /Erdogan varuje Rusko, aby svým narušováním TR VP neničilo přátelství s TR  https://in.news.yahoo.com/erdogan-warns-russia-not-destroy-friendship-turkey-incursions-112147005.html

Podpluk. KGB poprvé od 9/11, kdy Bush vyhlásil Írán státem Osy zla, tvrdí, že Írán nevyváží teror, ale je státem mírumilovným, proto Obama prohlásil, že je třeba zrušit protiíránské OSN sankce, a veškeré další sankce vůči Teheránu.

Putin-Obama se krásně doplňují - zatímco Putin dle TV FoxNews poskytl bratřím Castrům gigantický úvěr, Putinovi loajální Obama s nimi v 7/015, kdy potřeboval Putina k podepsání jaderné dohody s Teheránem, obnovil diplomatické styky.

Západ se naivně domnívá, že Putin zamýšlí vyměnit Donbas za kontrolu nad Sýrií, což Putin rozhodně nechce - Putin si nenechá vzít ani Sýrii ani Donbas, třebaže koncem září 015 EU vyjednala za Kyjev dohodu o plynu, která je výhodná pro obě strany, Kyjev i Gazprom, který nemá peníze ani nové kontrakty.

Počátkem října 015 Kreml s Kyjevem jednali v PAR o stažení těžkých zbraní z Donbasu a umožnění komunálních voleb v něm, přičemž ve svém projevu v OSN ze dne 28.9.015 Putin zaútočil na NATO, že konflikt v Donbasu „ vyvolalo, přeměnilo jej v občanskou válku, a dodnes jej v doutnajícím stavu udržuje „ …

Vojenským vpádem do Sýrie však Putin riskuje, že odhalí své limity – letecké útoky vyžadují nemalou logistiku, navíc nepřátelské jednotky stojí jen několik desítek km od ruské základny v Latakíja, kterou proto chrání bitevní vrtulníky Mi-24 + tanky.

Webová stránka informing.ru uvádí, že je v Sýrii 2.000 ruských vojáků ( účastní se zvláštních operací a hlídají Asádovy základny ), ale analytici uvádějí, že tento oficiální počet může být ve světle lží, které Putin předvedl na Krymu, jen kouřová clona, a v Sýrii jich je daleko více.

Starší ročníky ruských občanů nezapomněly na „ omezený počet vojáků“ v Afghánistánu, a následné povinné odvody do Afghánistánu.

SU velitelé se domnívali, že v Afghánistánu půjde o Blitzkrieg, válka  podstatně přispěla k pádu SU ( šéf KGB Andropov, autor ruského vpádu do Madˇarska 1956 a do ČSSR 21.8.68, s invazí do Afghánistánu nesouhlasil, Politbyro však nepřesvědčil ) .

O invazi do Afghánistánu rozhodlo Politbyro, raketovou krizi na Kubě ( karibská krize 1962 ) vyvolal cholerický Chruščov osobně ( v 10/1960 tloukl botou do stolu v OSN ), jenž poté, co US rozmístily rakety v TR a v Itálii, rozhodl rozmístit na Kubě SU rakety s jadernými hlavicemi, vulgárně to okomentoval „ zarazit osten do US …… „ ( stejně jako Putin, i Chruščov  bez mrknutí oka celému světu lhal – rakety na Kubě rozmístˇoval již od 7/62, a v době, kdy již na Kubě byly, prohlásil, že SU žádné rakety na Kubě nerozmístí ) …

Později Chruščov tvrdil, že šlo o kolektivní rozhodnutí, ale nebyla to pravda, ostatní z Politbyra jen dodatečně informoval ( Chruščov také vyhrožoval 3.sv.v., nebude-li Kremlu přenechán celý BER, viz William Taubman Khrouchtchev, the Man and His Era ) – Washington přistoupil k námořní blokádě Kuby, aby zabránil dalšímu přísunu raket, Chruščov se nakonec s JFK dohodl, a rakety nařídil stáhnout, v 11/63 byl JFK zavražděn v Dallasu, Chruščov byl poslán do důchodu v 10/64 Brežněvem.

V Sýrii Putin počítá s tím, že bombardováním odvede pozornost od svržení Asáda ke světové koalici proti odpuzujícímu IS v čele s Putinem ( třebaže Su-34 + střely s plochou dráhou letu vystřelené z Kaspického moře, a intenzita ruského bombardování bez ohledu na civilisty umožnila ofenzívu Asádových vojsk proti syrské opozici, bandě IS se ruské letectvo pečlivě vyhýbá – kdyby IS a Putin byli nepřáteli, vybuchovaly by na Rudém nám. v MOW nepřetržitě bomby, a přinejmenším ruským turistům by všude ve světě byly stínány hlavy ).

Pohádku o protiteroristickém boji, tentokrát s tlupou IS, mohou spolknout jen lidé s těžkou amnézií/ztrátou paměti.

Francois Hollande uvedl, že síla zločinecké tlupy IS narostla poté, co „Obama Putinovi o „černé“ poslední srpnové sobotě roku 013 zbaběle ustoupil, a zabránil Paříži bombardovat Asádův režim  “ ( týdeník Le Point z 15.10.015).

Laurent Fabius + Erdogan tvrdí, že Asád s bandou IS spolupracuje.

Spojence do koalice ( kromě západních ultrapravicových stran v čele s Marinou Le Pen, a bizarních stran jako je Syriza, Podemos apod.  ) však Putin těžce získává, nikdo se ke Kremlu do koalice nehrne, mocnosti s Putinem spolupracují jen v technických aspektech, aby nikým nevyžádá intervence ruského letectva nekončila vzájemnými srážkami ve VP.

Putin sice Teherán plně rehabilitoval, a ještě jej ověnčil svatojiřskou stužkou s nápisem „Džihádobijce „ , ale třebaže pověřil diktaturu íránských ajatolláhů morální povinností bít se s žoldnéřskou bandou IS, a navzdory tomu, že obávaný velitel elitních brigád pazdaránů al-Qods/Kuds, které v Iráku a v Sýrii bojují,  gen. Kásem Sulajmání, navštívil letos 2x Kreml, Teherán si v Sýrii sleduje jen vlastní, nikoliv Putinovy cíle ( Putin ujistil izraelského premiéra , že do Izraele ruská vojska nevtrhnou, a Hezbolláh již vyzbrojovat nebudou ), zatímco Peking jakýkoliv svůj vojenský zásah na BV odmítl.

Gen. Kásem Sulajmání dorazil do Bagdádu v 6/014 jen pár hodin poté, co irácká armáda, která měla drtivou převahu, prohrála s žoldáky IS boj o Mosul ( iráckou ropu poté IS prodávala Asádovi ), a v 1/015 prohlásil, že IS brzy padne, odkud to asi věděl  …

15.9.015 Putin na bezpečnostním summitu Organizace smlouvy pro kolektivní bezpečnost  Kremlu spřátelených zemí v tádžikistánském Dušanbe prohlásil, že „ je Bašír Asád připraven sdílet politickou moc s opozicí „  ( proto ji ruské letectvo začalo urychleně vyvraždˇovat), která by se poté s Asádem za ruského dozoru dohodla na jeho nástupci „,  scénář tak nepravděpodobný, že by jej Porošenko nazval další ruskou pohádkou  ...

30.9.015 si Putin nechal dekorativní Dumou formálně orazítkovat letecké údery (Duma údajně téhož dne orazítkovala i vyslání pozemních jednotek) proti Sýrii ( požádal o ně dle Sergeje Ivanova Asád, takže nemířily na IS, ale na Asádovy odpůrce, a na ropnou infrastrukturu,  aby IS připravily o příjmy z ropy, třebaže IS ropu prodává Asádovi ), US o nich byly informovány 60 minut předem.

První ruský útok zabil zhruba 36 civilistů.

Mezitím Miloš Zeman vyzval v OSN k vytvoření široké proruské mezinárodní koalice a k ustavení zvláštních sil proti (protiasádovskému) terorismu, které  i profesionálně nastínil. Terorismus je jako rakovina, prohlásil Zeman, a „ většina uprchlíků si soucit nezaslouží, děti mají jako živý štít  „ , pronesl český prezident o pár týdnů později -  jaká by byla asi reakce v sále, kdyby to vyslovil v OSN.

 

Autor: Andrea Kostlánová | pátek 30.10.2015 13:33 | karma článku: 14,30 | přečteno: 840x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 500x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,85
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz