Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ruští žoldnéři v jugoslávském konfliktu

V jugoslávském konfliktu (1991-2001) stovky ruských žoldnéřů a dobrovolníků bojovaly na straně bosenských Srbů.Bojovali na předměstích Sarajeva, v bosenském Trebinje a jinde.

Sukhankin píše, že 1992 probíhal v hlavních ruských městech nábor „ dobrovolníků „ do brigád, které měly bojovat po boku srbských „bratrů“.  

První tajnou jednotku vytvořili kozáci, ale drtivou většinu ruských žoldáků v ex Jugoslávii tvořili veteráni z Afghánistánu.

Známý je příběh 50 kozáků Viktora Zaplatina, sovětského vojáka a žoldáka z Bosny 1992-3, z Podněstří, Abcházie, a Náhorního Karabachu, kteří v lednu 1993 překročili hranice, a vydávali se za folkloristickou skupinu s vystoupeními v Bělehradu.

Ve skutečnosti šlo o zkušené žoldáky z postsovětského prostoru, kteří po přejití hranice okamžitě zamířili k městu Višegrad v horském údolí na řece Drině mezi srbským městem Užice a bosenskou metropolí Sarajevo, ovládaném bosenskosrbskými silami. Ve Višegradu se stali jádrem 1. kozáckého dobrovolnického sboru, který v Bosně napáchal nejhorší zvěrstva.

Putinem dekorovaný „kozácký gen.“ Zaplatin neuznává daytonské dohody z roku 1995, tvrdí, že Bosna měla být rozdělena mezi Srby a muslimy, a přísahá, že Putinovi kozáci budou za nezávislou bosenskou „Republiku Srbskou“ bojovat i nadále.

11.9. 2016 byl Viktor Zaplatin v černohorském Kotoru zvolen velitelem „ balkánské kozácké armády „, o jejímž účelu odmítl s novináři diskutovat, ale všem je jasné, že má bránit pronikání západního vlivu na Balkán, který dle Putinova názoru patří Rusku.

Putinovi kozáci jsou zrcadlem Putinových motorkářů Nočních vlků, které vede Putinův slouha a mistr bojových umění Alexandr Zadolstanov.

Mimo službu se jako motorkáři oblékají do černých kožených bund, jezdí na luxusních západních motorkách, jsou ultranacionalistickými fašisty, předstírají, že jsou věřící, a jsou přímo podřízeni Putinovi.

V Kotoru byl jejich sbor „ vysvěcen“ pravoslavným srbským popem Mornchilo Krivokapicem, kdy Zaplatin pronesl : “ Ortodoxní svět je jeden svět, stejně jako „Ruský svět „. Rusové, Ukrajinci, Bělorusové, Srbové, Černohorci, Makedonci, Bulhaři a Řekové jsou jedna rodina, která patří do „Ruského světa „.

Byli to Putinovi kozáci, kteří v březnu 2014 při obsazování Krymu hlídali parlament v Simferopolu, zatímco uvnitř budovy v časných ranních hodinách komando pluk.GRU Igora „Strelkova“ Girkina terorizovalo ruskými okupanty sem navezené rozespalé krymské poslance – s revolvery u spánku je přinutili odhlasovat protiústavní zákon o vyhlášení referenda o připojení Krymu k Rusku ( takovéto referendum mohla dle ústavy vyhlásit jen ústřední vláda v Kyjevě, navíc v tak malém počtu, v jakém je Girkinovo komando dokázalo násilně dopravit do parlamentu, nebyli ani usnášeníschopni ). Tuto svoji akci popisuje sám podpluk. Girkin v jednom svém videu, která zveřejňoval v době, kdy se před Putinem ukrýval v klášteře.

Girkin je válečným veteránem z Podněstří, z jugoslávské války a z čečenských válek - na těchto územích byl obviněn z válečných zločinů, nemluvě již o jeho obvinění z Haagu z března 2020 v kauze sestřelení civilního malajského Boeingu letu MH-17 ( 298 mrtvých civilistů ) v červenci 2014.

Girkin byl za své teroristické zásluhy jmenován ministrem obrany Putinovy DLR, ale poté, co ruská armáda v červenci 2014 sestřelila civilní Boeing MH17, pochopil, že měl být obětním beránkem, obvinění odmítl a navzdory instrukcím Kremlu s nizozemskými vyšetřovateli na místě pádu letadla spolupracoval -  nařídil svým lidem předat jim černou skříňku, proto byl Kremlem v srpnu 2014 z funkce „ ministra obrany „ DLR odvolán, a po nějakou dobu se skrýval v ruském klášteru.

V Srbsku působí několik kozáckých polovojenských uskupení, založených Putinovou Ústřední kozáckou armádou, jejíhož velitele jmenuje Putin, mj. St. Sava Cossack Stanica, založená 2011, která Putinovo Rusko nazývá „ majákem balkánských národů „ .

Zaplatina, jenž na Balkáně ve své funkci šéfa Svazu ruských dobrovolníků napojeného na Putina, koordinuje akce kozáků a ruských „ dobrovolníků „, kontroluje FSB důstojník Alexandr Borodaj, jenž pomáhal při obsazení Krymu a organizoval protiukrajinská hnutí na východní Ukrajině, za což se stal premiérem „DLR“ .

Se srbskými veterány z Balkánu se Zaplatin setkává přes různé akce ruské státní organizace Rossotrudničestvo ( od června 2020 ji vede Jevgenij Primakov, v letech 1991-6 šéf civilní rozvědky ), která srbským veteránům pomáhá .

V čele její pražské pobočky stál 2020 „ muž s kufříkem „ Jurij Zajcev, kterého US vyhostily pro verbování US občanů ke spolupráci s ruskými tajnými službami přes různé kulturní akce.  Zajcev v březnu 2020 údajně přivezl do Prahy ricin či jiné lethální zbraně.

Viz Radio Free Europe/Radio Liberty : Russia's Friends Form New 'Cossack Army' In Balkans, 18.10.2016 + balkaninsight.com 16.10.2020 Under Cossack Banner, Russian Ties with Balkan Fighters .

Rozsáhlou pomoc ruských „ dobrovolníků „  Republice Srbské v jejím boji proti bosenským muslimům v 90. letech musela Moskva jako evropská muslimská velmoc kvůli protestům ruských muslimů formálně veřejně odsoudit.

Ruské polovojenské jednotky, které se účastnily války v Bosně, byly organizovány do 4 skupin:  

1) První ruský dobrovolnický oddíl (RDO-1 )

Tyto žoldáky v letech 1992-3 v Petrohradě rekrutovala jedna z prvních ruských žoldnéřských firem Rubikon pod přímou kontrolou ex KGB- FSK/ Federální služba kontrarozvědky, která byla 1995 přejmenovaná na FSB.

V čele Rubikonu stál neonacista Jurij Beljajev, šéf ruské neonacistické NRPR, prolínající se s Nacionálně bolševickou stranou, napadající Asiaty a „ negry „ , dle Beljajeva „ špínu „ .

V Rusku je obrovský počet neonacistických skupin propojených s náboženskými sektami, včetně s pohanskými. Dalším jejím velitelem byl bývalý sovětský námořník Valerij Vlasenko, veterán z Podněstří, jenž se svými muži bojoval i v Náhorním Karabachu. Měl základnu v BH nedaleko města Višegrad.

2) Druhý ruský dobrovolnický oddíl (RDO-2, jako stoupencům monarchie se jim přezdívalo „ Carští Vlci„ ), rovněž naverbován Beljajevem.

„ Carští vlci“  byli veteráni války v Podněstří, velel jim Alexandr „Ace/Eso“ Mucharev, jehož zástupcem byl Igor „ Strelkov „ Girkin , jenž se stal známým o 20 let později při anexi Krymu a v Putinově válce v Donbasu.

Všichni z nich na Balkáně spáchali válečné zločiny, a Mezinárodní trestní tribunál v Haagu, který proti nim shromáždil dostatek důkazů, žádal Moskvu o vydání jejích „ dobrovolníků „ , kteří se účastnili trestních výprav proti civilistům, ale Putin nebyl ochoten o tomto tématu vůbec jednat, stěžovala si v roce 2003 soudní komisařka Haagského tribunálu .

Carští Vlci byli nejvýkonnějším ruským bojovým oddílem, vyznamenal se např. kpt. Michail Trofimov, jenž padl.

Černozlatý prapor jednotky je uložen v pravoslavném chrámu Svaté Trojice v Bělehradě, kde je i pamětní deska Rusů, kteří při obraně srbských zájmů padli.

Skupina Rusů pod velením Alexandra Škrabova, jenž padl v červnu 1994, bojovala v Sarajevu, a na jaře 1999 v Kosovu. Další skupina Rusů bojovala na podzim 2000 v Makedonii.

3) Kozáci ze sotnií ( 1 sotnie = 10 až 40 kozáků ), kteří bojovali společně s RDO-2, jejich velitelem byl Alexandr Zagrebov, veterán z Afghánistánu, a poručík Alexandr Alexandrov, veterán z Podněstří a z Náhorního Karabachu, padl v květnu 1993.

4) Oddíl Srbské dobrovolnické gardy ( „Arkanovi tygři“ z přezdívky jejich velitele Željka Ražnatoviče )

Polyglot Ražnatovič byl od roku 1974 hledaný Interpolem pro pašování, ozbrojené loupeže a vraždy spáchané v západní Evropě, 1981 se vrátil do Jugoslávie, kde provozoval nelegální podniky, 1990 založil Arkanovy tygry, se kterými se pohyboval i v okolí Srebrenice v potyčkách se stejným násilníkem Násirem Oričem, se kterým vraždil civilní obyvatelstvo - Ražnatovič Chorvaty a Bosňany, muslim Orič Srby.

Viz mj. můj článek  Srebrenica, válečný zločinec Násir Orič pod ochranou ...

Od roku 1993 Arkanovi tygři spolupracovali s Bílými orly právníka Vojislava Šešelje, zakladatele Srbské radikální strany, při zajištˇování bezpečnosti konvojů  se zbraněmi dodávanými bosenskosrbské armádě, čímž nepřímo podporovali pašerácké aktivity Arkana.

I nepokrytě neonacistická Ruská národní jednota, vedená Alexandrem Barkašovem, se 1993 pokusila vyslat do Bosny žoldáckou jednotku.

A protože později nespolupracovala s Putinem, byli její dva členové ( Nikita Tichonov a Jevgenija  Chasisová ) v listopadu 2009 obviněni z vraždy právníka Stanislava Merkelova a jeho asistentky Anastazie Baburové, dle FSB z důvodu, že Merkelov zastupoval oběti neonacistů - typický Putinův modus operandi zbavit se několika nepohodlných lidí jednou ranou ( Merkelov v lednu 2009, kdy byl zastřelen za bílého dne na moskevské ulici plné lidí, kritizoval předčasné propuštění z vězení ex armádního pluk. Jurije Budanova, jenž uškrtil 18letou Čečenku, jejíž rodinu Merkelov zastupoval – zastřelil jej Budanov výměnou za propuštění z vězení ? ). Dle FSB se Tichonov ve vazbě „ přiznal“, ale Barkašov odmítl, že by jeho organizace měla s vraždou cokoliv společného.

Ruští žoldnéři byli v BH využíváni jako útočná pěchota, účastnili se všech hlavních nejkrvavějších bitev – v Tvrtkoviči, Skilani, podél linie Rudo ( bosenskosrbské město) - Goražde,  a bitvy o Zaglavak.

Ruští „ dobrovolníci“ se účastnili i války v Kosovu 1998-9, ale náhle se stáhli, když Kreml oznámil rozhodnutí vyslat do Kosova vojenský kontingent, který měl být integrován do mise NATO - KFOR ( začala v červenci 1999 ).

Ruští  „dobrovolníci“ si v balkánském konfliktu vylepšili své vojenské dovednosti a zvýšili si šance na zaměstnání u zahraničních PMC, jak v roce 1999 v rozhlasovém rozhovoru potvrdil Igor „ Strelkov“ Girkin, když uvedl, že většina z ruských „dobrovolníků“ odjela na Balkán, aby získala bojové zkušenosti v násilnějším konfliktu, než byl ten v Podněstří, a mohli se ucházet o nábor do západních PMC.

K tématu žoldnéřů viz i můj článek

"Stínoví" zabijáci ze zvláštních jednotek - Blog iDNES.cz

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 8.2.2022 17:03 | karma článku: 20,58 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,25 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 498x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 726x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,84
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz