Ruská sága posádky Arctic-Sunrise ještě neskončila

27.8.012 Kreml obvinil aktivisty z celosvětového ekologického hnutí Greenpeace z provokace proti Gazpromu, státu ve státě ( a rodinném podniku, v Gazpromu Jorrit Joost Faassen, nizozemský občan, otec Putinova vnuka, v letech 07-08 pracoval), když aktivisté hnutí na ledoborci Arctic-Sunrise, plujícího pod nizozemsku vlajkou, obsazením těžební plošiny Gazpromu v Karském moři protestovali proti rusko-US projektům těžby ropy a plynu v této arktické oblasti, kterou Kreml považuje za výsostnou oblast ruských těžebních aktivit.

Greenpeace se v 8/012 podařilo počátek těžby v ložisku Prirazlomnaja oddálit, protože Greenpeace zveřejnilo dopis ruského ministerstva pro mimořádné situace, ve kterém ministerstvo konstatovalo, že Gazprom nepředložil řádný plán pro řešení ropných úniků ze svých vrtů v této oblasti, jak např. bude řešit situaci, až bude ropa unikat pod tlustou vrstvou ledu v noci při mínus 60 stupních Celsia ( navzdory všem sympóziím a svátkům (5.6. ekologický den), ochrana přírody ruskou vládu nikdy nezajímala, mj. Ukrajina a Rusko 16.7.013 v Komisi pro ochranu mořské fauny a flóry opětovně zabránily přijetí dvou návrhů na vytvoření chráněných mořských zón na Antarktidě) ...

Pokračuje v bolševických megaprojektech, které vraždí přírodu, olympijské hry v Soči v 2/014 jsou toho zářným příkladem, proto až 1.7.013 vstoupil v účinnost ruský zákon o odpovědnosti firem za ropné a jiné katastrofy tohoto druhu, a to jen kvůli mezinárodní kritice, která vzešla z ekologických organizací jako Greenpeace či Bellona  …

Greenpeace zkritizovala celkovou zchátralost ropné plošiny Gazpromu Prirazlomnaja, která byla sezáplatována ze starých kusů jiných vrtných plošin, přičemž její kostra pochází z roku 84.

19.9.013 2 aktivisté Greenpeace, protestující proti plánované těžbě ropy v polární oblasti,  se ze svého ledoborce Arctic Sunrise vyšplhali na ropnou plošinu ruského Gazpromu v Pečorském moři za polárním kruhem ( ropné pole Prirazlomnaja), která je umístěna  uprostřed národních parků  a přírodních rezervací, obydlených polárními medvědy a mroži , a umístili zde svůj transparent …

Od potopení lodi Greenpeace „Rainbow-Warrior“  francouzskými tajnými službami /DGSE v 7/85 v novozélandském přístavu ( aktivisté protestovali proti francouzským jaderným výbuchům v Polynésii ), při kterém zahynul fotograf Greenpeace Fernando Pereira, se válka ekologům již nevyhlašuje – jen v Rusku, jehož vojensko-bezpečnostní klika v čele s Putinem se bez biče používaného Stalinem nedokáže obejít.

Proto byli druhý den v mezinárodních vodách Barentsova moře přepadeni ozbrojeným a maskovaným komandem ruské pohraniční stráže pod přímým velením FSB, která je přímo podřízená Putinovi, jenž tímto dal k akci přímý souhlas.

Komando bylo vysazené z vrtulníku, a aniž by se identifikovalo, nasadilo pouta všem 30 z nich ( 28 členů Greenpeace +  2 fotografové ), zabavilo všechny osobní věci na palubě, počítače, kamery, mobily, a věznilo je na lodi několik dní, dokud je nepřevezli do vězení /SIZO Vazební středisko v Murmansku, kam bylo odtaženo i jejich plavidlo s tím, že jim za „ pirátství“  hrozí až 7-15 let vězení ...

Měli 10 minut na to, aby si z lodi vzali některé věci osobní potřeby, nejvíce jim ve v ledově mrazivých celách, ve kterých 24 hodin denně svítila žárovka na stropě, scházelo teplé oblečení ( ruská vězení jsou líhništěm TBC) .

Žaláře v Murmansku dokonale vystihovaly, jak si ruské žaláře 21.století představuje Vladimír Vladimírovič Putin – na jednu stranu ryze feudální, kdy v celách neměli přístup k pitné/tekoucí vodě, a měli nárok na 60 minut čerstvého vzduchu denně, a na druhou stranu ultramoderní, kdy byli nonstop zabíráni videokamerou, včetně na záchodě. 

Po příjezdu do Murmanska mohli krátce mluvit s konzulem své země, poté byli několik hodin vyslýcháni.

26.9. byli převáženi v kovových klecích jako zvířata, ke svému advokátovi měli jen omezený přístup.

Po hlasitých mezinárodních protestech se Putin na mezinárodním dvoudenním Fórum o Arktidě, které se konalo v MOW, nechal  25.9.013 slyšet , že „ aktivisté Greenpeace samozřejmě nejsou piráti, ale vážně ohrozili bezpečnost na platformě “ , a dodal, “ že těžbě ropy a plynu v této oblasti nic nezabrání „, i kdyby měl lední medvědy osobně postřílet, či měli hromadně vyhynout, o čemž pochybuje, protože „ jenom extrémně bohaté firmy s nejmodernějšími technologiemi těžby dostanou licence k těžbě v oblasti za polárním kruhem „ ( náklady na těžbu v arktických podmínkách z ropného pole Prirazlomnaja jsou odhadovány na 5 mld dolarů,  a ani  „ nejmodernější“ technologie nejsou dostačující ) …

Těžba za polárním kruhem je pro Rusko, které kromě zbrojních systémů nic nevyrábí, a jeho HNP tvoří vývoz/drancování nerostných zdrojů, strategická, o to více, že ruský vývoz ohrožuje břidlicová ropa a břidlicový plyn, které stále více zaplňují trhy.

V zamrzlém eldorádu Pečorského moře se pohybují pouze dvě společnosti Gazprom a Rosneft, jehož partnery jsou US Exxon Mobil, norská Statoil a italská Eni.

Gazprom Neft, který ropné pole Prirazlomnaja vlastní, požaduje na ruských úřadech mimořádné úlevy na daních.

2.10.013 Kreml obžaloval 14  aktivistů z Greenpeace z „ pirátství provozovaného formou zločinného spolčení“ , tj. organizovaně, a zamítl jejich stížnosti proti (dvouměsíční) vazbě, uvedli Dmitri Artamanov, šéf Greenpeace v Murmansku, a advokáti Greenpeace Sergej Golubov a Alexandr Muchortov ...

Ben Ayliffe, odpovědný za akce Greenpeace v Arktidě, prohlásil, že je Putin nezastraší, protože „ nebezpečí plynoucí z budoucí těžby ropy v Arktidě jsou větší než rizika, která členové Greenpeace podstupují v Putinově Rusku“ …

5.10.013 se na obranu uvězněných členů Greenpeace konala velká demonstrace v Madridu.

Téhož dne Rádio Svobodná  Evropa zveřejnilo svědectví Faizy Oulahsen, která 4.den vazby napsala dopis své kolegyni z hnutí.

8.10.013 byl US kapitán plavidla Peter Willcox (60), jenž se s Greenpeace plaví již 33 let, a byl i kapitánem na potopené Rainbow-Warrior, odsouzen k pokutě 500 euro za to, že neuposlechl výzvu ruských „ orgánů“ k zastavení plavidla ( naposledy byl zatčen v roce 01 na Filipínách, když aktivisté Greenpeace postavili kontejner naplněný toxickým odpadem před US ambasádu poté, co US armáda zanechala námořní základnu, kterou vyklidila, plnou toxického odpadu ).

9.10.013 Kreml oznámil, že připravuje další, ještě závažnější obvinění proti 28 členům Greenpeace, které FSB komando přepadlo a zajalo ( jako vždy ruská justice najde u všech nepohodlných lidí tuny narkotik, a navíc „teroristé“ z Greenpeace prý najížděli do lodě ruských „ orgánů“  s úmyslem ji převrátit, čímž útočili na veřejné činitele, a s lodí prováděli další nebezpečné manévry, které ohrožovaly samotnou ropnou plošinu, jejíž bezpečnost ohrozili již tím, že překročili tří mílové bezpečnostní pásmo kolem ní ) …

Odborníci na mezinárodní právo se vysmáli Putinovu výkladu pojmu „ pirátství“ , které definuje Úmluva o mořském právu OSN z Montego Bay z roku 82 ( Rusko ji ratifikovalo až v roce 97).

Podle jejího článku 101 se za pirátství považuje „ nezákonné násilí vedené s cílem získat kontrolu nad plavidlem, omezování osobní svobody, poškození či zcizení majetku, spáchané k soukromým účelům ( korzáři měli mandát od svých států, proto slůvko k „ soukromým“  ) na širém moři posádkou či cestujícími jedné lodi proti posádce či cestujícím další lodi či  hydroplánu  „  ( dnes navíc piráti požadují i výkupné, zejména somálští, nigerijští, kamerunští ) – takovéto akty mohou státy dle svého národního práva  i na širém moři v mezinárodních vodách potlačovat, je to výjimka ze svobodné plavby na širém moři.

V žádném případě není možné označovat ropnou plošinu za plavidlo, jak to učinil Kreml ( což uznal i Gazprom, proto Kreml jejich jednání překvalifikoval na „ výtržnictví „ obnášející až 7 let vězení s tím, že ohrozili ruské zájmy ve výlučné ekonomické zóně, na hladině této výlučné ekonomické zóny však platí právo svobodné plavby ...).

Kreml se maximálně mohl odvolat na Úmluvu z roku 88 o potlačování nezákonných aktů proti bezpečnosti námořní plavby, zejména na její Protokol, který se vztahuje na těžební plošiny umístěné na kontinentálním šelfu.

O pirátství v tomto textu však není ani slovo, a lze úspěšně pochybovat, že aktivisté Greenpeace nějaké nezákonné akty dle této úmluvy spáchali, a i kdyby, nesplňovali by podmínku „ k soukromým účelům“ , protože Greenpeace je registrovaná nevládní organizace …

Greenpeace jako organizace mohla dle mezinárodních pravidel své členy a své plavidlo vykoupit – složit kauci jako záruku, že se příslušní aktivisté k soudnímu procesu dostaví.

Třebaže ve prospěch zadržených mohly diplomaticky intervenovat i jejich státy ( týkalo se to 18 států, jejichž státními příslušníky byli, mj. US, CAN, Nový Zealand, Austrálie, Brazílie, Argentina, Dánsko, Itálie, Francie , Polsko), Nizozemí v jejich obraně zůstalo samo.      

Nizozemí, kde je ledoborec Arctic Sunrise registrovaný, ve prospěch členů Greenpeace zasáhlo 21.10.013, kdy proti Rusku iniciovalo řízení u Mezinárodního tribunálu pro mořské právo ze sídlem v Hamburku, který působí od roku 94.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexej Meškov oznámil, že si nizozemská/NL vláda může vznášet stížnosti, jak je jí libo, protože bude muset ruské vládě vysvětlovat více, než ruská nizozemské …

6.11.013 právní zástupci NL vězněné členy Greenpeace před soudem 3 hodiny bránili, zástupci ruského státu se nedostavili, zato písemná pošta mezi Kremlem a soudem narostla.

Nizozemští zástupci mj. upozornili na to, že Kreml bez souhlasu státu vlajky neoprávněně zadržuje lodˇ i její posádku, jejíž lidská práva porušuje mj. bráněním ve svobodě pohybu.

Požadovali okamžitě propustit nejen posádku, ale i vydat ledoborec, zadržovaný v Murmansku, ještě předtím než nastane arktická zima, protože potřebuje projít pravidelnou údržbou, jinak hrozí poškození životního prostředí ( Putin ledoborec den předtím odmítl vydat jeho vlastníku – nizozemské společnosti Stichting-Phoenix ) .

18.11.013 petrohradská justice v očekávání rozsudku Námořního soudu v Hamburku propustila po dvou měsících vazby nejprve tři aktivisty ( fotografa Denise Sinjakova, lékařku Jekatěrinu Zaspa, a mluvčího skupiny Andreje Alachverdova) na kauci ve výši 45.000 euro/2 milióny rublů za osobu ( Greenpeace peníze na kauci vybírá ve své pobočce v Amsterodamu), třebaže 37letou lékařku, která si podepsáním smlouvy s Greenpeace na tři měsíce chtěla jen přivydělat, aniž by s ekologií měla něco společného, prokurátor nedoporučil propustit, protože „ odmítla proti sobě samé vypovídat s tím, že jí to zaručuje článek 51 ústavy“ ...

Australanu Colin Russellovi, radistovi ledoborce, soud v Primorski vazbu o 3 měsíce bez udání důvodu prodloužil, ale jak naznačila ruská blogosféra, důvodem bylo to, že „ telefonní příkaz shora soudci přišel až po slyšení případu“ ( telefonní justice) ...

Zahraniční novináři, kteří se tísnili v jednacích místnostech petrohradských soudů o velikosti toalety, konstatovali středověké podmínky – obvinění byli v klecích, stráže měli přes obličej černé kukly, a u některých obviněných stráže obklopili klec tak, aby obviněným zabránili jakýkoliv kontakt s jejich advokátem ...

Mezi 18. + 20.11.013 Kalininski a Primorski soud propustil na kauci 20 členů Greenpeace - ale obvinění z pirátství/vandalismu tyto soudy nestáhly.

Zbylí z nich se měli k soudu dostavit za další týden.

Propuštěným sice nebyl přikázán pobyt, ale byli zbaveni ruských víz – oficiálně by se měli nahlásit Ruskému imigračnímu úřadu, ale protože jim komando FSB při ozbrojeném přepadení a násilném odvlečení do Ruska neorazítkovalo pasy, zůstávají v Rusku jako ilegálové. Pasy byly vráceny jen některým z nich, nebyl vrácen kapitánovi.

Hamburský soud, kterému Haag, jehož zprostředkování Rusko odmítlo, poskytl vše vypovídající video o brutálním ozbrojeném přepadení lodi Greenpeace ruským komandem pod velením FSB, stížnosti Nizozemí 21.11.013 vyhověl, a Kremlu nařídil lodˇ i s posádkou na kauci 3.6 mil. eur propustit bez omezení pohybu.

Putin ústy svého ministra zahraničí Sergeje Lavrova, proslulého svojí arogancí, sdělil, že toto jednání aktivistů Greenpeace pod pravomoc hamburského soudu nespadá, a jen tak mimochodem zkritizoval nekvalitnost nizozemských sýrů, o litevských mléčných výrobcích ani nemluvě, které Rusko proto přestane dovážet, zatímco nizozemské delegaci u soudu se nezdála výše kauce.

Rozhodnutí mezinárodního soudu sice nejsou vynutitelná, ale na provinilé státy padá stín v OSN ( Kreml se snaží OSN přesvědčit, že arktická Země Nikoho je geologickým pokračováním ruského kontinentálního šelfu) , a Nizozemí by Kreml mohlo potrestat v diplomatické sféře ( Putin rok 013 vyhlásil za nezdařený Rok rusko-nizozemského přátelství, Putinova starší dcera žije s /či je provdána za nizozemského občana pochybné pověsti ).

Šéf Greenpeace International Kumi Naidoo vyzval Putina k dodržování mezinárodního práva, zatímco jeho dopis Putinovi podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova  ani po dvou měsících „ ještě  nedorazil „ ...

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 28.11.2013 5:54 | karma článku: 7,30 | přečteno: 685x