Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putinova intervence v Sýrii je protiíránská

Migranti jako loutky míří do Evropy i přes Arktidu, jezdí i na kole, nikdo z nich však nechce do RF. Libanonský ministr školství v 9/015 varoval Davida Camerona, že mezi migranty jsou vycvičení bojovníci ISIS, kteří rekrutují i

děti ve školách, a působí v uprchlických táborech ( čtyřmiliónový Libanon má na svém území 1.5 mil. syrských uprchlíků), v nichž mezi uprchlíky vládnou zločinecké gangy.

Přes (FSB) „ zelený koridor „ do TR ( Novaja gazeta ) již od roku 012 míří tisíce ex SU „džihádistů „/žoldnéřů z Ruska, z Kavkazu, a ze Střední Asie, aby bojovali v blízkovýchodních „ džihádistických „  skupinách.

Šéf FSB Alexandr Bortnikov měl proto dobrou záminku na „ protiteroristickém „  summitu ve Washingtonu  v 2/015 zdůraznit Putinovu připravenost  „ pomoci US v jeho boji proti ISIS „  ( za zrušení protiruských sankcí ), třebaže média v RF tvrdí, že ISIS provozují US …

Když v 3/015 vládní vojska utrpěla těžké porážky v oblasti Idlib a Palmýry, Kreml se ( k panice prokremelských středoasijských diktátorů ) o Asádův osud neznepokojoval, v tichosti evakuoval své státní příslušníky z letecké základny Latakíja  ( největší syrský přístav, odkud vede přímá cesta do nedalekého přístavu Tartus ), a dohadoval se s Obamovými lidmi o postAsádově éře.

Dojem z ruského nezájmu/vydírání přiměl Asáda, aby poskytl ( jím nikdy neposkytovaný) rozhovor osmi ruským médiím, ve kterém Kreml vybídl, aby z Východního Středomoří neodcházel (zvací dopis pro Putina ).

Vzápětí Putin zahájil propagandistické tažení na svoji diplomatickou rehabilitaci a za zrušení protiruských sankcí, a za bubnování na bubny vyzval k vytvoření  alternativní  „ protiteroristické“ /protiNATO koalice, na které by se podílel i Damašek, který by na oplátku začal vyjednávat s umírněnou protivládní opozicí. Umírněná opozice je pro Kreml v každé kandidátské zemi na ruskou agresi nezpůsobilá k jednání, proto ji vždy likviduje jako první, viz Čečna, – v Afghánistánu před možnou intervencí Kremlu ( Matvijenková krátce po Putinově úderu proti Sýrii prohlásila, že RF dostala zvací dopisy nejen od Sýrie, ale i od Afghánistánu + Iráku ) umírněné politické aktivisty a novináře likvidují talibanci …

Ruská propaganda pro tuto likvidaci umírněné opozice již vytváří podmínky tím, že umírněnou opozici, kterou podporují US, úmyslně označuje za džihádisty ( na Krymu a východní Ukrajině ji označovala za „ fašistickou „ )  …

Nejprve byl s Putinovým návrhem seznámen Erdogan 13.6.015 v Baku, poté saúdskoarabský ministr obrany korunní princ Mohamad bin Salman, jenž se z tohoto důvodu překvapivě objevil v Petrohradu, seznámen s ním byl i šéf Jordánska, a 29.6.015 s tímto plánem v kufříku odjel i syrský ministr zahraničí, jenž v Kremlu hledal alespoň slova útěchy.

V 5/015 ruské ministerstvo obrany informovalo, že ruské letectvo nacvičuje letecké útoky v Tádžikistánu, ruští výsadkáři zde nacvičovali výsadky v horském terénu a v poušti v rámci vojenské aliance/CSTO sdružující RF, Bělorusko, Kazachstán, Arménii, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Jde sice jen o papírovou alianci, ale území těchto států je pro ruskou armádu strategicky důležité jako nástupní prostor pro agrese na BV a Středním východě, zejména do Afghánistánu.

V 9/015 se konalo cvičení Centrum 2015, největší od dob SU, s téměř 100.000 vojáky, do kterého bylo zapojeno i ministerstvo vnitra  + FSB.

Ruští fašisté a jejich svaté přesvědčení " Každý Rus je Svatý ", aneb jak ruská ortodoxní církev kolaborovala s nacistickými okupanty : "Bože, dej Hitlerovi sílu "  /???? ??????? - ??? ?????? - ???? ??????. https://www.youtube.com/watch?v=YdkiSyL8UVA

Král Salman v 5/015 ignoroval Obamovo pozvání do Camp David, protože Obama odmítl vyslat US pěšáky do Sýrie a Jemenu, třebaže Rijád (s velkými výhradami) podpořil Obamovu rehabilitaci Íránu.

Rijád se v syrském terénu od doby, kdy byl v 4/014 odstraněn z funkce šéfa tajných služeb princ Bandar bin Sultan, krotí, ale stále zde podporuje salafistické skupiny, zejména Jaich al- Islam + Ahrar al-Cham.

Džihádistická Jabhat al-Nusra se hlásí k odkazu al-Qajdy ( džihádistické skupiny v Sýrii mezi sebou bojují o ideologické prvenství, které by jim přineslo větší podporu, a tudíž více sponzorských darů od muslimských miliardářů ), zatímco US podporují protivládní povstalce přísně selektivně, a marně/neschopně se snaží vycvičit v terénu vlastní povstaleckou frakci.

Washington se snažil normalizovat vztahy Rijádu s Bagdádem odstraněním Nuriho Málika z funkce premiéra, ale když nový premiér Haider Abadí zkritizoval  arabskou intervenci pod vedením Rijádu do Jemenu, vztahy opět ochladly.

Výsledkem setkání krále Salmana s Obamou byl jen kontrakt ve výši jedné miliardy dolarů na dodání US zbraní – řízených protileteckých střel a samonaváděcí munice.

Nejnovější model stíhačky F-35/ „Létající počítač „ král Salman nedostal, v BV oblasti jej bude mít pouze Izrael, který si jich objednal zhruba 20, první z nich dostane koncem roku 016.

8.7.015 na schůzce BRICS v baškortostánské Ufě Putin svůj návrh alternativní protiteroristické koalice vytáhl na světlo boží – Putinově plánu však nikdo nezatleskal, protože pro arabské státy je koalice s Asádem vyloučená.

Putin se však nevzdal, a začal do Sýrie intenzívně posílat vojenský materiál  – na internetu se objevilo několik fotografií a videí, která naznačovala, že Kreml zvýšil vojenskou podporu Asádovi, mj. na vojensko-analytickém webu Oryxblog.

Na této stránce jde o video ( již z 23.8.015) , které bylo natočeno provládní milicí během bojů v provincii Latakíja, na nichž je vidět ruské obrněné vozidlo  BTR82-A, a někdo rusky mluvící vydává příkazy jeho posádce. Na vozidlech jsou vidět značky, které používá ruská armáda.

Z videa nelze usoudit, zda jde o vojenské instruktory, které Kreml do Sýrie vysílá, jak poprvé přiznal v roce 012, anebo o ruské jednotky, které dorazily do Sýrie k udržení klíčového města Latakíja, další video ukazovalo ruský dron.

Syrští vojenští analytici v Dubaji potvrdili rozsáhlý přísun ruské bojové techniky do Sýrie, zejména letounů, raket a špionážních dronů Šmel-1 /či modernější Pčela-1T s dosahem 60 km, které vypouštějí ze základny Latakíja  ( zda Putin Asádovi poskytne i v roce 07 objednaných šest letounů MIG-31, je ve hvězdách ).

Dodávky ruské vojenské techniky potvrdili i asádovci v Damašku, např. list al-Watan v 8/015 informoval, že si Kreml staví novou vojenskou základnu na pobřeží pod Latakíjou ve městě Jablah, zatímco izraelský deník Yediot Aharonot informoval o tom, že se na syrskou leteckou základnu u Damašku přesouvají ruští piloti.

20.7.015 politik a publicista Konstantin Borovoj *1948 napsal : „ Putin se připravuje na velkou vojenskou agresi „  …

4.8.015 Putinův mluvčí Dmitrij Peskov vyzval Západ, aby se připojil k Putinovi v jeho údajném boji proti ISIS, a současně Západ varoval před odstraněním Bašíra Asáda ( Putin hrozil Washingtonu, který v 7/015 začal v rámci mezinárodní koalice vést nálety bez ohledu na postavení Asádových jednotek ).

Kreml varoval, že ISIS má nejen prvotřídní státní hackery ( 8.4.015  drtivě napadli francouzský TV kanál TV5-Monde, včetně jeho webových stanic a profilů na sociálních sítích ), ale i prvotřídní zbrusu novou vojenskou techniku, zatímco mluvčí ruského zamini Zacharovová prohlásila, že „ bojové jedy vlastní nejen ISIS, ale i další (protiruské) teroristické organizace v Sýrii „, jediný , kdo bojové jedy nemá, je dle Kremlu Bašír Asád, třebaže pokud jedy teroristické skupiny vlastní, pocházejí z dobytých skladů syrské armády …

Zacharová však nepřipomněla, že OSN Putinovi vyčítá, že navzdory svému ujištˇování ze 7.8.015, kdy o kauze použití chemických zbraní v Sýrii OSN jednalo, ještě nezahájil vyšetřování, protože moc dobře ví, že Asád Sýrii nesjednotí - proto se snaží jen získat čas uvedením Sýrie do chaosu.

V 8/015 jednal v Kataru o Sýrii Lavrov s Kerrym + saúdskoarabským Džubajrem, jenž požadoval okamžitý odchod Asáda, ale Obama se odmítl angažovat na dvou frontách ( proti žoldákům z ISIS + proti Asádovi ).

4.9.015 UAE oznámily, že v jemenském Maribu padlo 52 vojáků Emirátů ( šíitští jemenští povstalci Hutiové/Husiové, kteří v roce 014 obsadili Saná, a byli na hranicích Saúdské Arábie zastaveni až arabskou koalicí - v 3/015 uprchl Kremlem financovaný prezident ze země ), a několik vojáků Bahrajnu.

V 9/015 žoldnéřské ISIS ve svém časopise prodávalo rukojmí „ s časově omezenou nabídkou „ v duchu Surkova surrealistického divadla, stejně jako svého času nejrůznější kriminální bandy v Čečně více či méně řízené ruskými tajnými službami.

Milovník moderního umění Vladislav Surkov, Putinův kardinál Richelieu, ideolog a Loutkař, skrytý autor surrealistického divadla jménem putinismus, ruskou společnost řídí jako reality show.

Surkov stvořil Putinovo mládežnické hnutí Naši dle HitlerJugend, hlasatelům v Ostankinu vybírá témata dne, stvořil FSB zpravodajský server LifeNews, podle expluk. FSB/GRU Igora Girkina „Strelkova“ jeho poradci řídí jako loutky i donbaské separatisty.

Bulharsko 3.9.015 odmítlo žádost Moskvy o využití jeho VP pro zásobovací lety ruských „ humanitárních „ letadel do Sýrie, protože mělo „vážné pochybnosti“ ohledně nákladu těchto letadel.

Ruský senátor Vladimir Džabarov agentuře TASS uvedl, že bulharský zákaz je stupidní, protože ruské stroje využívají jiné trasy. Letadla kvůli válce na Donbasu nelétají přes Ukrajinu, ale přes Kavkaz, TR a Írán.

Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov zvláštní zmocněnec Kremlu pro BV, prohlásil, že přítomnost ruských instruktorů v Sýrii je nutná pro výcvik obsluhy ruské vojenské techniky.

Atény obdržely žádost od US, aby ruským letounům, převážejícím náklad do Sýrie, nedovolily užívat řecký VP. Atény uvedly, že Rusko létá východněji, nikoliv přes řecký VP.

4.9.015 na okraj ekonomického fóra ve Vladivostoku tradičně dezinformující Putin  „ vyloučil jakýkoliv ruský zásah v Sýrii „ , načež 30.9.015 začala ruská intervence v Sýrii, nejvíce fanoušků měla v Bílém domě -  Obamův tým ji sice označil za ponižující pro US, ale vyhlásil ji za  Putinův „ brilantní tah „, zatímco jako vždy nejednotná EU řešila nasazené migranty a jejich slumy ve svých městech.

Putin ve svém projevu v OSN vyzval k vytvoření mezinárodní „ protihitlerovské „ koalice vedené Putinem, a snažil se delegátům namluvit, že cílem ruského tažení je ISIS, která je jen záminkou pro zničení všech neproruských frakcí, tj. všech skupin, které se postavily proti Asádovi.

ISIS, zločinecká žoldnéřská skupina, není Asádovi nepřátelská, naopak Asád ji toleruje, navíc po ruských náletech, dle syrských a západních zdrojů, ISIS v místě náletů postupuje  ( dle Kremlu " ustupuje " ) …

Nejlepší pomocí pro dominantní skupinu ( mediálně ISIS)  je zahraniční intervence vedená „ Nevěřícím psem „  - útoky proti ruským vojákům by ISIS posloužily jako skvělá propaganda – video s umučeným jordánským pilotem ISIS skvělou propagandu přineslo, ruský pilot by byl propagandisticky ještě cennější.

Ruská intervence v Sýrii je navzdory slovům o podpoře a přátelství, a navzdory potlesku Teheránu této intervenci, namířena především proti Teheránu, který začal mít nad Asádem od roku 011 větší vliv než Kreml, protože Teherán spolu se zbraněmi Asádovi poskytl i vojáky do terénu – milice Hezbolláh, které de facto vedly válku za Asáda, jenž se stával stoprocentní íránskou loutkou ( což muselo hluboce urazit absurdistického Loutkaře Surkova ) .

Ruská intervence vrátila dobrovolně či nedobrovolně Asáda zpět Kremlu, ale Asád již není pro MOW důležitý, důležitější pro Kreml jsou syrští generálové, se kterými bude Kreml čím dál více intimněji spolupracovat, takže Asád může padnout při vojenském puči, čímž by si Kreml zachoval tvář.

Trajektorie ruské intervence pravděpodobně nebude v nejbližší době eskalovat, protože Putin by musel převážet své vojáky přes cizí území, což mu málokdo umožní, takže pro Putina bude daleko obtížnější předvést to, co ukázal na východní Ukrajině – pašování ruských vojáků na všechny způsoby.

Přístav Tartus

Kreml si po zcizení Krymu přisvojil i chudáky delfíny ukrajinské armády, které bude z přístavu Tartus používat na „ protiteroristické  sebevražedné „ mise, kdy se s noži a pistolemi upevněnými na hlavách budou vrhat na nepřátelské potápěče, budou klást miny, vrhat miny a odstraňovat miny.

V přístavu Tartus má Kreml námořní základnu od roku 1971, třebaže oficiálně to není základna, ale „ podpůrné technické středisko č. 720 ruských námořních sil „ ( opravárenské středisko, čerpání pohonných hmot, zásob vody apod.).

Jde o malé zařízení, které obsluhují 4 ruští vojáci.

Od roku 07, kdy Putin prohlásil, že RF potřebuje Východní Středomoří, a proto rozšíří ex SU „ základnu „ v přístavu Tartus, se zejména v roce 010 šeptalo, že Kreml přístav Tartus rozsáhle rozšiřuje a modernizuje.

Po tzv. arabském jaru 011 a vypuknutí občanské války však mediální ruch kolem stavebních aktivit v přístavu Tartus utichl, a v roce 013 byl dokonce, dle tvrzení náměstka ministra zahraničí Michaila Bogdanova, „ veškerý civilní a vojenský personál ze střediska č.720 evakuován „ , a nejenom ze „ zcela nedůležité bezvýznamné základny „Tartus  - Bogdanov na tiskovce uvedl, že „ z celé Sýrie byli odvoláni všichni ruští vojenští poradci, takže  RF ( ministerstvo obrany ani zamini )  nemá v Sýrii ani jednoho člověka „ …

Přesto na jaře 015 začala Putinova média hlásit: „ Musíme pomoci syrské vládě, máme v Sýrii dvě plně obsazené námořní základny „, což byla naprostá lež.

Přístav Tartus se stal strategickým, až když v 3/015 vládní vojska začala ztrácet území takovou rychlostí, že bylo jasné, že když jí Kreml nepomůže, přijde o Latakíju i s nedalekou leteckou základnou, a posléze i o přístav Tartus.

26.8.015 média informovala, že do přístavu Tartus přijela na ruské vojenské lodi Cesar Kunikov ruská delegace, která se zde setkala s představiteli syrské armády, kterým předala drony Pčela-1T.

Tato černomořská lodˇ, která se účastnila i Putinovy agrese vůči Gruzii v 8/08,  byla v přístavu Tartus spatřena několikrát, vykládala se z ní výzbroj, mj. projela Dardanelskou úžinou 6.10.015.

Large Landing Ship "Cesar Kunikov" - YouTube? 1:12

www.youtube.com/watch?v=Jjla8E9sadI ( 2012)

 

Putinova intervence zatím není klíčová, v Sýrii jsou stále hlavními aktéry vládní vojska, kurdské jednotky, ISIS žoldáci a neISIS džihádistické frakce.

Putinova intervence však ztížila/ne-li vyloučila případnou ale velmi nepravděpodobnou pozemní operaci Západu, jehož jednotky by nestály na stejné straně jako ruské síly.

Přispíváním k chaosu v Sýrii Putin získává čas, aby se při budoucích diplomatických jednáních mohl vrátit středem jednacího sálu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 15.10.2015 15:47 | karma článku: 12,63 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,27 | Přečteno: 489x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 500x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,85
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz