Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Připravovaná bitva o BV nebude letecká, ale pozemní

Francouzská Operace Chammal byla zahájena 19.9.014 v Iráku. Po 13.11.015 francouzské letectvo uskutečnilo několik symbolických úderů v Iráku a v Sýrii „proti IS„, celkově se však Paříž/PAR na leteckých úderech západní spojenecké

koalice podílí jen 5% ( US 80% ).

Letecké údery v Sýrii bez pozemní podpory jsou k ničemu, prohlásil pluk. Michel Goya, jenž prosazuje, aby byly v terénu nasazeny, stejně jako v Libyi, kde jejich nasazení bylo rozhodující, elitní jednotky s bitevními vrtulníky, protože po leteckých úderech není v terénu nikdo, kdo by dobyté území převzal ( po ruských úderech je přebíral IS ).

Šéf francouzského genštábu  Pierre LeJolis de Villiers kritizoval, že Američané nemají žádnou jasnou strategii, zatímco strategií Putina bylo vrátit Asáda do hry ještě před konferencí ve Vídni, což se mu podařilo.

Američané se v Sýrii spokojili jen s rozbombardováním ropných zařízení na východě Sýrie, ale svoji taktiku od 8/014 nezměnili – letecké údery zaměřují na irácké území, na kterém spolupracují s vojenskými skupinami v terénu ( US přiznávají 15.000 jimi vycvičených iráckých vojáků, na které se mohou spolehnout) .

Pentagon požadoval, aby se francouzské elitní jednotky připojily k US komandům v Iráku, ale PAR odsouhlasila jen vojenské poradce a zpravodajské informace, které bude poskytovat kurdské vládě v iráckém Erbílu ( zhruba ze 150.000 protiasádovských povstalců je polovina radikálů, dle PAR se tak spojenci mohou 100% opřít jen o Kurdy a Svobodnou syrskou armádu, kterou však Putinovy nálety zdecimovaly ).

Boj proti IS, jejíž velitelské buňky se schovávají ve městech mezi civilisty, značně oslabuje „internacionalizace“ konfliktu  - v Sýrii na straně Asáda mj. bojuje 10.000 zahraničních šíitských bojovníků, polovina z nich pochází z Íránu, zbytek z libanonského Hezbolláhu, zatímco Putin nasadil do terénu přinejmenším 5.000 ruských vojáků, proti kterým stojí US, saúdskoarabské, katarské a TR speciální jednotky ( Le Monde ze 13.12.015).

IS má stále větší problémy s najímáním dalších rekrutů, což dosvědčují i násilné odvody z jím ovládaných území, a fatwa, která povoluje bojovat i ženám.

IS docházejí finance, vyplácí měsíční žold ve výši již jen 80 dolarů namísto doposud vyplácených 400 dolarů.

V dvoumiliónovém Mosulu se navíc potýká s povstaleckými skupinami.

Vojenští analytici na rok 2016 předpovídají, že se zbytky IS, které neodtáhnou do Libye, ještě více opevní v Mosulu a v Rakce.

Spojenci nemají pro letecké útoky vhodné cíle, došla jim i munice.

Francouzským bitevním letounům Rafale + Mirage 2000D na letadlové lodi CHDG ( 26 strojů) došla munice, takže francouzský ministr obrany musel u US zbrojovek urgentně  objednat stovky inteligentních bomb GBU naváděných laserem ( munice, která měla vystačit až do konce roku 016, Paříži došla z důvodu, že podstatnou část svých zásob postoupila Rijádu pro jeho tažení v Jemenu, Le Monde z 5.12.015) .

Letouny Mirage 2000D nejvíce používají bomby GBU-12 (250 kg), obvykle nesou 4 kusy.

Kdy je US zbrojovky dodají, není jasné, protože také US letectvu došly inteligentní bomby, které je postoupilo ze stejného důvodu jako Paříž Saúdské Arábii (8.000 kusů) a jejím koaličním partnerům /UAE + Katar pro jejích tažení v Jemenu, protože arabské koalici bomby došly, takže i US letectvo zaslalo urgentní objednávky US zbrojovkám.

O doplnění svých zásob munice požádalo US vládu také NATO, takže  inteligentní munice „bude patrně na příděl“ …

Na rozdíl od Kremlu spojenecká koalice používá zásadně inteligentní munici, aby zbytečně neničila místní infrastrukturu, a když musí bombardovat městské zóny, používá ještě přesnější munici – 13 kg bombu BLU-126.

Spolupráce s Putinem se nikdy nedala nazvat spoluprací, třebaže Alexej Puškov, předseda zahraničního výboru Dumy, prohlásil, že Francie je nejlepším přítelem Ruska.

Hollande 26.11.015  odmítl sdílet s Putinem zpravodajské informace ( nejen Hollande, ale především francouzské ministerstvo obrany, které prosazuje spolupráci, nikoliv alianci s Putinem ).

Hollande projevil ochotu spolupracovat jen operačně, ale jen za podmínky, že ruské letectvo přestane bombardovat pozice umírněných protiasádovských povstalců, což Putin odmítl s tím, že jsou to všichni teroristé .

21.12.015 LeDrian navštívil v MOW buddhistu Sergeje Šojga, aby se dohodli na způsobech spolupráce. Po setkání byl LeDrian velmi odměřený, a na tiskovce prohlásil, že „ slovo koordinovat znamená jen koordinovat, nic jiného „, na další otázku prohlásil „ neřekl jsem, že je Rusko naším spojencem „ , a dále uvedl, že „ PAR nebude s Asádovou armádou spolupracovat nikdy, a protože Asádova armáda zůstává hlavním partnerem ruské armády, je francouzsko-ruská spolupráce velmi omezená „.

LeDrian  také odmítl okomentovat efektivitu ruských leteckých úderů ze 30.9.015.

Putinova neústupnost Paříž sjednotila v názoru, že musí ze Sahelu své jednotky, které zde plní misi Barchan, stáhnout na BV, protože bitva o BV nebude letecká, ale pozemní.

Ministr obrany LeDrian  proto vyzval členské země NATO, aby Paříži s operací Barchan pomohly, a zastoupily zde francouzské jednotky.

Třebaže francouzský genštáb z přesunu jednotek nemá žádnou radost, postupně bude na BV do léta 2016 přeskupovat své vojenské síly, např. 4 letouny Rafale z N´Djamena v Čadu přesune na základnu al-Dhafra v UAE.

LeDrian prosazuje i vojenský zásah proti islámistickým teroristům v Libyii, což naznačily průzkumné lety stíhaček z letadlové lodi CHDG koncem listopadu 015 nad Tobrúkem a Syrtou.

18.2.016 francouzské velení oznámilo, že přesunuje své vojenské síly z nigerského Niamey na bojiště v Sýrii a v Iráku, kde je cítit silné napětí mezi ruskou a spojeneckou koalicí, půjde především o bitvu o Mosul.

Na základně Prince Hasana v Jordánsku již stojí 8 letounů Mirage 2000D, které však budou muset zvládnout práci za 10 letounů.

K 1.3.016 by měla mít PAR pro bojiště v Iráku a v Sýrii k dizpozici 1.000 – 3.500 svých vojáků, průzkumné letouny poskytne i Německo, náletů v Iráku se v 2/016 účastnilo i Nizozemí.

Francouzi při operaci Chammal nebyli ochotni podřídit se spojeneckému velení, ponechali si vojenskou autonomii, proto jim Američané poskytovali jen základní zpravodajské informace.

Po atentátech v PAR ze 13.11.015 Hollande musel „ zintenzívnit „ údery, protože veřejnosti slíbil, že „vymýtí terorismus „, ale nebyly vhodné cíle k bombardování, jen město Rakka, bašta IS ( cílů pro bombardovámí je velmi málo, protože spojenecké velení není ochotno přijmout odpovědnost i za kolaterální škody, ze kterých si Putin hlavu nedělá ).

PAR v současnosti vyjednává o rozšíření svých odpovědností a pravomocí ve spojeneckém velení, dnes neúčelně rozděleném mezi Francouzské síly a US vrchní velení CENTCOM v Kataru.

Spojenecké velení má být reorganizováno a sjednoceno pod velením jen jednoho generála s rozšířeným štábem.

Putin zažádal US o přelety nad US s nejmodernější ruskou výzvědnou technikou

http://www.msn.com/en-us/news/world/russia-wants-to-fly-over-us-with-advanced-digital-camera/ar-BBpNLsh?li=BBnb7Kz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Andrea Kostlánová | středa 24.2.2016 8:23 | karma článku: 22,48 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,28 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 500x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:29

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,85
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz