Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pákistánská stopa II (Novodobý Brutus?)

Benazir Bhuttová nazvala  britského státního příslušníka Ahmeda Omara Sajída Šejka , pravděpodobného "pořadatele muslimsko-ekonomického aspektu" 9/11 , kterého UBL "adoptoval" za syna, vrahem UBL ..

V roce 96 se setkali UBL,abú Zubajda, a Mušaf Ali Mir z ISI, ,jenž se v roce 00 stal šéfem pák. letectva. Na tomto setkání se ISI zavázala, že UBL bude jako sponzora talibanců chránit, načež se UBL i s rodinou  přestěhoval do Kandaháru.

ISI se také zavázala poskytovat UBL odbornou lékařskou péči (měl nemocné ledviny) v pák. ústřední voj. nemocnici v Rawalpindi (v níž se UBL údajně léčil 10.9.01 , což potvrzuje informace četných CIA analytiků, že Afghánistán opustil dlouho před 9/11 na palubě Ariana Airlines …).

Posttalibanský afghánský ministr vnitra Younis Qanooni zase tvrdil, že ISI  pomohla UBL „utéci“  z Afghánistánu do Pákistánu až koncem 12/01 .

 Bývalý Hakův šéf ISI  gen. Hamid Gul, od roku 99 v opozici vůči Mušarrafovi, a po 9/11 veřejný nepřítel Indie a Washingtonu číslo jedna ( hned v prvých dnech po 9/11 generál Gul v hlavních US denících zesměšňoval Bushovu oficiální verzi , takže Washington označil, na základě svědectví Richarda Clarke před Kongresem z 7/04 , za autora 9/11  Hamida Gula) , údajně, podle  Richarda Clarke , jak UBL v 8/98, tak talibanské šéfy v 7/99 varoval, že se je Washington chystá zavraždit řízenou střelou přes jejich satelitní telefony .  

Richard Clarke před Kongresem jako důkaz uvedl tel. rozhovor zachycený NSA v 7/99, v němž Gul varoval předáky Talibanu, a sliboval jim, že je před jakýmkoliv US útokem bude varovat s 3-4 hodinovým předstihem, tak jako je již varoval předtím … Podle  Richarda Clarke gen. Gul UBL varoval 20.8.98, 4 hodiny před útokem (od té doby UBL nepoužíval satelitní telefon a NSA údajně ztratila přehled ) …

Sledovací zařízení bylo do UBL satelitního telefonu nainstalováno při výměně batérie v 5/98  (New Yorker z 24.1.00 + z 28.7.03). Pentagon upozornil na střely s plochou dráhou letu vystřelené na afghánské území a letící přes Pákistán pouze s 10 minutovým předstihem, aby je pák. armáda nesestřelila, ale pák. ISI o jejich zamýšleném vystřelení věděla několik hodin předem, údajně z důvodu, jak uvedl před Kongresem v 7/04 Richard Clarke, že US voj. námořnictvo nedodrželo slovo, které Clarkovi dalo.

Velení námořnictva slíbilo, že střely vystřelí jen z ponorek, ale, podle Clarka, „ nejenomže námořnictvo střely vystřelilo z povrchových plavidel, ale ještě dodatečná plavidla k tomuto účelu sem převelelo, protože každý velitel se chtěl vychloubat, že střela byla vystřelena právě z jeho lodi… „   .

Zatímco OSN vyhlásilo v letech 99-01 vůči talibancům 2x sankce (vládní činitelé mohli cestovat do zahraničí jen omezeně, účty Talibanu  byly zmrazeny,, letadla Ariana Airlines nesměla do zahraničí, + zbrojní emabargo vůči Talibanu), ISI, financovaná za tuto „logistiku“ pro talibance Rijádem a UAE , svoji voj. pomoc Talibanu o to více zintenzívnila … 

Po 11.9.01 US média rozvířila, že někdo z ISI ,pár dní před atentáty, Attovi přeposlal 100.000 dolarů  přes „pomocníka“ ISI Ahmeda Omara Sajída Šejka *1973, Brita pákistánského původu, jenž v Británii navštěvoval elitní školy pro bohaté ,vynikal ve sportu a šachu, a dva roky ,ve svých 14-16 letech, žil s rodiči v Pákistánu,kde rovněž navštěvoval elitní školu pro bohaté (a seznamoval se,podle vlastních slov, s džihádem, což mu v LON nikdo zpětně nevěřil).

Na London School of Economics, kde studoval matematiku, byl naverbován britskou MI6,která počátkem 90.let,aby vyhověla CIA, posílala do Bosny v nejrůznějších „charitativních „ konvojích vyslaných na pomoc Bosně /Convoys of Mercy,  „své“ muslimy, aby bojovali proti proruskému Miloševiči (New York Times z 25.2.02).  

Zakládali zde výcvikové tábory pro džihádisty z pákistánské extrémistické organizace Harkat-ul-Ansar, kterou vytvořila a financovala ISI/CIA, a poté, co ji Washington byl nucen dát na seznam teroristických organizací o pár let později (provozovala  únosy + únosy civilních letadel), se přejmenovala na Harkat-ul-Mujahedeen/HUM (viz mj. Guardian z 10.9.05 + Michael Meacher + kniha „Pamětí“ bývalého pák. prez. Perveze Mušarrafa V palební linii z roku 06). 

Ahmed Omar Sajíd Šejk, alias OmarSajíd, alias šejk Umar,alias Chaudrey Bašír,mezi přáteli Darren,  s MI6 v Bosně spolupracoval na plný pracovní úvazek, vlažné kontakty s ní udržoval od roku 99 (londýnské Times z 26.9.06) , kdy již byl zcela pod vlivem pákistánské ISI/CIA, a pronikl do nejbližší blízkosti UBL, jenž jej „adoptoval „ za syna  (Mušarraf 06 + kniha Lévyho z roku 03)  ...   

V roce 94 ,spolu se šéfem pákistánské odnože al-Qajdy Maulanem Azharou, v Indii unesl tři důvěřivé britské turisty a jednoho US turistu (kteří přijali nabídku navštívit jeho farmu), načež v 10/94 byli oba ,Azhara i Omar Sajíd, v Indii zatčeni.

Právníky jim platila ISI/CIA, která  je z vězení i dostala únosem indického civilního letadla  : Indie oba (+ dalšího pák aktivistu al-Qajdy Aftaba Ansari)  osm dní po únosu, třebaže jednoho cestujícího únosci ubodali k smrti,  v 12/99 propustila, a zabezpečila jim průchod do Pákistánu výměnou za zbylých 155 cestujících z letadla  společnosti Indian Airlines, let 814 z Nepálu , uneseného „talibanci“ do Kandaháru …

Indická vláda z napomáhání únosu veřejně obvinila ISI .Všech pět pák. únosců z HUM bylo vráceno do Pákistánu, kde nejenže nebyli zatčeni, ale dál nerušeně působili jako teroristé, jeden z nich ,Amjad Farooqi, byl údajně v souvislosti s atentátem na Mušarrafa v 9/04  odsouzen k trestu smrti . 

26.9.01 CNN odvysílala rozhovor s kpt.  dalšího uneseného indického letadla Devi Sharanem, jenž uvedl, že i jeho letadlo bylo uneseno podobným modem operandi jako US letadla z 11.9.01 : únosci s noži velebili UBL, podřízli jednoho cestujícího, a zbytek nahnali na zádˇletadla, kde cestující vyzývali,aby volali z mobilů příbuzným, a jeden z únosců prohlásil, že ovládání letadla cvičil na simulátoru …  

ISI na záchranu Omara Sajída z indického vězení zorganizovala únos šesti západních turistů již 4.7.95 v indickém Kašmíru , ale únos neproběhl, tak jak měl : Nor byl okamžitě dekapitován, jeden Američan utekl, a zbylí turisté ( 2 Britové, 1 Američan ,1 Němec) jsou dodnes nezvěstní.  

Také oni byli  uneseni pák. odnoží al-Qajdy, organizací HUM, s vedením infiltrovaným ISI , která požadovala výměnou za turisty propuštění z indického vězení Omara Sajída , a dvou šéfů pák. al-Qajdy .

Podle knihy srílanského analytika Rohana Gunaratna Inside Al- Qaeda tajná zpráva CIA z 1/96 uvádí, že jistá zahraniční zpravodajská agentura tvrdí, že Američan syrského původu Enaan Arnaut, ředitel charitativní Benevolence International Foundation/BIF, byl v době  únosu v Pákistánu, a přesně odpovídá popisu muže do únosu zapleteného.

Arnaut počátkem října přes US odletěl do Bosny, kde přes tuto nadaci, disponující 20 milióny dolarů, financoval bosenské muslimské bojovníky.

Při procesu s ním v 8/03 v US se k financování bosenských muslimů přiznal, a dostal 10 let vězení, ale jen za zpronevěru, nikoliv za sponzorování mez. terorismu, US soudkyně ospravedlňovala Arnauta i BIF, třebaže BIF již několik let byla na seznamu OSN sponzorů mez. terorismu …(Viz také Washington Post z 12.6.05 a New York Times z 18.2.06) .

Navzdory této informaci, CIA proti Arnautovi a BIF nic nepodnikla, třebaže teroristickou organizaci Harkat, jejíž „provozování“  stálo ISI 60.000 dolarů měsíčně, musela v roce 97 označit za teroristickou ( zástupce šéfa HUM, Maulana Fazlur Rehman Khalil, se ostentativně připojil k údajné fatwě UBL z 22.2.98 , která ukládala všem muslimům povinnost zabíjet Američany a Židy, Maulana Khalil k fatwě ještě připojil :“ A Indy .„ ) . 

Během 5letého pobytu v indickém vězení za Omarem, kromě právníka,9x přišel britský „úředník“ zkontrolovat, „jak se mu daří“ , protože Omar byl britským občanem.

Los Angeles Times z 8.2.02, Independent ze 26.2.02 + londýnské Sunday Times z 21.4.02 tvrdily, že šlo o zpravodajského důstojníka, jenž údajně Omarovi nabízel „amnestii“ za jisté informace, ale Omar prý, podle tvrzení londýnských Times a Daily Mail ze 16.7.02, spolupráci odmítl .

Indické listy však upozornily na to, že Omar byl v UK nějakým podivným způsobem stejně  „amnestován“ , protože se jako terorista z povolání  po Británii volně pohyboval (přinejmenším 2x navštívil rodiče,  počátkem roku 00,+ počátkem roku 01).  

Omar po svém vynuceném propuštění z indického vězení odjel do Kandaháru, kde se setkal s mulláhem Omarem, a  usídlil se v Karáčí, kde rozděloval finance pro pák. satelity al-Qajdy, které řídil …

V al-Qajdě byl bezprostředním šéfem Omara údajně abú Zubajda (India Today + New York Times z 25.2.02, Guardian z 26.2.06) .  

S Maulanem se brzy nepohodl, zato s Ansarim, jenž se usídlil v Dubaji, Omar vybudoval dubajskou odnož al-Qajdy, přes kterou se přesunuli mnozí z únosců z 11.9.01, a přes kterou procházely jejich finance..

Omar Sajíd, nadaný matematik z LON , pomohl al-Qajdě se zabezpečením jejího webového komunikačního systému …

Byl tak dokonalý (spojení fanatismu a profesionality), že jej považovali za perspektivního nástupce Usámy bin Ladina (Daily Telegraph z 30.9.01).

Po údajném odeslání posledních peněz Attovi z Dubaje  11.8.01 ,Omar odletěl přes Pákistán do Afghánistánu,kde se setkal s UBL (Washington Post z 18.2.02, The Times z 25.2.02). Po 11.9.01 působil jako prostředník ve vyjednávání mezi UBL a ISI (nerudovský problém Kam s ním) , a natočil s Usámou video (Pittsburgh Tribune Review ze 3.3.02)  …

V 10/01 se Omar Sajíd sebevědomě vrátil do své luxusní vily v Lahore,kterou mu darovala ISI  ( Omar také vlastnil úspěšný řetězec myček aut po celém západním pobřeží …) .

V této době Omar s ISI již zcela nepokrytě spolupracoval : s bývalým gen. ISI Mohamedem Azízem Chánem,jenž měl na starosti extrémistickou Jaish-e-Mohammed, ale zejména s bývalým generálem ISI Ijazem Šáhem , jenž měl na starosti další dvě extrémistické skupiny, a byl Omarovým styčným důstojníkem  .

Omara také často doprovázel bývalý důstojník ISI, poručík Abdulláh.  

Právě klíčovou postavu ISI, Ijaze Šáha, šéfa své osobní ochranky, Benazir Bhuttová, ve svém pamětném rozhovoru pro al-Džazíru z 22.10.07, jmenovala jako hlavního organizátora své budoucí vraždy (byla zavražděna 27.12.07) .

Bhuttová v tomto rozhovoru dále prohlásila (poprvé a naposledy) , že společník generála Ijaze Šáha, Omar Sajíd, zavraždil Usámu bin Ládina ( zatímco  US novináři „nacházeli“ jeho audio a video nahrávky s výzvami k džihádu) …

Jak al-Džazíra, tak poté BBC tento rozhovor odvysílaly s vynecháním tvrzení Bhuttové o zavraždění Usámy (obě TV se údajně domnívaly, že se Bhuttová přeřekla, a myslela,že Omar zavraždil Daniela Pearla) , ale po zavraždění Bhuttové o pár týdnů později tento rozhovor odvysílaly ještě jednou v nezkrácené verzi (BBC 1.4.08)  … 

V době US náletů  na talibance  Omar Sajíd  pořádal v Lahore  „mejdany“, kterých se účastnili i vysocí pák. vládní činitelé (Guardian z 9.2.02, New York Times z 25.2.02, Newsweek ze 13.3.02, The Times) , zatímco CIA celý podzim 01  tvrdila, že „bojuje po boku talibanců“ … 

Veřejné mejdany v Lahore pořádal i poté, co Washington 29.12.01 požádal Islámábád o jeho  „ nalezení“ , zatčení a extradici …

Na jednom takovém večírku  v 1/02, který uspořádal v Lahore  na oslavu narození svého dítěte,které mu porodila jeho nová žena (The Pittsburgh Tribune Review ze 3.3.02), Omar Sajíd, , „ meziplanetárně hledaný“  Washingtonem,  se samolibým úsměvem  pózoval pro fotografa US agentury Associated Press …

Mušarraf ve své knize ze 9/06 tvrdí, že Omarovo privilegované postavení v pavučině ISI vyplývalo z toho, že měl nad sebou většího pána než byla ISI, a to CIA, která jej tučně platila … 

Také britská tajná služba náhle začala po 9/11  „oficiálně“  úporně hledat   neskrývajícího se Omara , a aby toto své úsilí zviditelnila,  požádala o pomoc indickou vládu, což list The Times bez vysvětlení zveřejnil 23.9.01.

Teroristickou minulost Omara poté propral list Daily Telegraph 30.9.01, aniž uvedl jeho návštěvy v UK. 

V říjnu 01 indická média poznamenala, že „ US a britské tajné služby sice „veřejně“ odhalily démona Omara, ale na Islámábád nikdo nevyvíjí tlak, aby jej vydal …“  .

US koncem 11/01 narychlo a tajně Omara obvinily z únosu jednoho US občana z roku 94, ale až 9.1.02 US velvyslanec Chamberlin v Islámábádu oficiálně požádal o jeho „ nalezení“, zatčení a vydání , třebaže Omar pořádal ve své vile v Lahore výše zmíněné mejdany pro pák. veřejné činitele až do 19.1.02, kdy ze svého domu zmizel ...

22.1. 02 údajně zorganizoval ve spolupráci s agentem ISI banditou Ansarim  ( podle  informací/dezinformací Los Angeles Times ze 23.1.02, Daily Telegraph ze 24.1.02) útok na hlídku indické policie u US Informačního střediska v Kalkatě ,kdy maskovaní útočníci zastřelili 4 policisty, zranili 21 dalších lidí, a uprchli .

Také Indie z autorství útoku obvinila Ansariho a Omara. 

Identita „kontaktního“ bankéře únosců se ve verzích FBI, a tím i v tisku, neustále měnila.  

6.10.01 významný US vládní činitel na CNN potvrdil, že „ Omar Sajíd poslal 11.8.01  100.000 dolarů Attovi,ale ne z Pákistánu, nýbrž z Dubaje ,a Atta později přeposlal nevyužitý zbytek do Dubaje“. 

Od 8.10.01 hlavní západní média Omara Sajída a jeho ISI šéfa přestala zmiňovat, anebo psala o eg. bankéři al-Qajdy, Mustafu Ahmedovi alias Sajídovi alias Mustafa abú Yazidovi ( Washinton Post ze 7.10.01,New York Times z 15.10.01), 16.10.01 CNN nadhodila, že jde o šejka Sajída Masry z Keňi ,člena la-Qajdy, Newsweek z 11.11.01 + AP z 18.12.01 tvrdili, že jde o švagra Usámy Sajída Šarifa.

11.12.01  v obžalobě Zakariáše Músávího se tvrdí, že Músáví přiznal, že jde o Mustafa Ahmeda Hawsawi/Hawsi ze Saúdské Arábie (Washington Post) .

Do tohoto zmatku se opět vložila Indie, a v 1/02 její listy uveřejnily nové informace o šejku Omarovi, a vrátila britská média (nikoliv US) opět na pákistánskou stopu. 

18.6.02 ředitel FBI Mueller před Komisí 11/9 vypověděl, že v roce 00 únosci dostávali peníze od jistého Ali Abdula Azíze Ali, kterého Komise později identifikovala jako synovce šejka Khaleda Mohameda Azíze Ali.

Mueller dále tvrdil, že v roce 01 peníze přicházeli od jiného muže , a to Omara Sajída .

Newsweek ze 4.9.02 uvádí, že spojkou záhadného Omara Sajída  byl Mustafa Ahmad Adin Hisawi. 

Od 26.12.02 US úřady tvrdily, že žádný Omar Sajíd neexistuje,a že si jej média poskládala z totožností Mustafy Hisawiho a šejka Sajída Masri ( které ani v této době FBI nedala na svůj seznam nejhledanějších islámistů … ), anebo jej zaměnila za  švagra UBL, Saad Šarif, bankéře al-Qajdy menší důležitosti.

Hisawi byl údajně zatčen spolu se šejkem Khaledem Mohamedem/KSM 1.3.03 v Pákistánu, ale nikdy nebyla zveřejněna fotografie Hisawiho, ani se s ním nikdy nesetkal žádný svědek Komise 11/9, a svědkové oné kontroverzní policejní razie prý neviděli ani Hisawiho, ani Khaleda Mohameda (Reuters ze 3.3.03). 

Počátkem srpna 01 indický muslim a bandita Aftab Ansari,údajný agent ISI, od propuštění z vězení v roce 99 žijící v Dubaji,dostal jeden milión dolarů výkupného za uneseného indického výrobce bot z Calcutty ( islámisté unesli v 1.pol. roku 01 několik indických milionářů).

830.000 dolarů poslal šejkoviOmaru, který 11.8.01 poslal 100.000 dolarů z Pákistánu Attovi na jeho dva účty na Floridě, zbytek peněz rozdělil mezi talibance a pákistánské islámistické extrémisty přes charitativní Al Rashid Trust,jeden z prvních uzavřených po 11.9.01.

Mezi 8-10.9.01 únosci zaslali peníze do Dubaje muži jménem Mustafa Ahmed (Hisawi), a když jej média začala houfně spojovat s „londýnským matematikem a ekonomem “ Omarem Sajídem, FBI tuto stopu zasypávala pepřem a vyslovovala další zavádějící jména  .

Newsweek z 1.10.01  tak tvrdil , že  záhadný Mustafa Ahmed (Hisawi) je Mustafa Mahmoud Said Ahmed, egyptský bankéř al-Qajdy, zatčený v Tanzánii 98, později propuštěn, avšak The Guardian z 1.10.01 napsal, že jde o Omara Sajída, což 6.10.01 potvrdila i CNN, která citovala „ vládní zdroj“ (zmínil jej kongresman John LaFalce 3.10.01).   

První zprávu o „pákistánské stopě“ přinesl The Wall Street Journal , když citoval Times of India, že „ 11.9.01 mj. financoval šéf ISI gen. Mahmúd Ahmed (gen. Mahmúd Ahmed jednal ve Washingtonu s představiteli Bushovy vlády týden před 11.9., během 11.9. a po 11.9.), jehož agent Omar Sajíd  přeposlal z Pákistánu Attovi 100.000 dolarů .“ 

Times of India pákistánskou stopu „nasadila“ poté, co islámističtí sebevražedníci najeli s nákladním autem naloženým výbušninami do budovy kašmírského parlamentu (36 mrtvých), a Indie z organizování útoku obvinila ISI, a mj. Aftaba Ansariho.

Indická zprav. služba tvrdila, že odposlechla rozhovor (nahrávku poslala prez. Mušarrafovi) mezi šéfem ISI Ahmedem a šéfem jím vytvořeným Jaish-e-Mohammed, Maulanem Masoodem Azharem, ve kterém tento hlásil, že „bombový útok byl úspěšně proveden …“  (United Press International/UPI z 10.10.01) . 

Indie v 10/01 a v 11/01 zatkla mnohé kontakty Aftaba Ansariho a Omara Sajída, především muslimského banditu Asif Raza Chána, jenž se údajně doznal, že ve spolupráci s Ansarim a Omarem unášel indické milionáře, kteří výkupné posílali budoucímu únosci Attovi … ( 7.12/01 ind. policie Asifa Chána zastřelila  "při pokusu o útěk") .

Odvetou ISI byl 13.12.01 útok „teroristů“ na budovu ind. parlamentu v New Delhi (podle Vanity Fair ze 8/02 byl útok na ind. parlament zorganizován  Omarem Sajídem a Ansarim), zemřelo 14 lidí, z toho 5 útočníků.

Indie obvinila z útoků islámistické skupiny řízené ISI, Jaish – e- Mohamed a Lashkar-e-Toiba, o 12 dní později pák. policie na naléhání Washingtonu zatkla Maulanu Masooda Azhara, šéfa Jaish –e-Mohamed, Omarova komplice, a jeho skupinu „symbolicky“ zakázala , o rok později byl tento agent ISI bez újmy propuštěn … 

Mezitím Washington zpracovával Mušarrafa, aby  veřejně a s pompou přislíbil Bushovi podporu v jeho boji s talibanci, a  zahájil celostátní hon na  prominentní pákistánské islámisty (zejm. z pák. Komise pro jadernou energetiku) .

Pro sekularistu Mušarrafa by to nebyl problém, ale jeho 4 prominentní generálové byli proti : gen. Ahmed,šéf ISI,gen.Muzaffar Usmani,gen.Jamshaid  Gulzar Kiani, a gen.Mohamed Aziz Khan.

Všichni 4 generálové nesouhlasící s honem na talibance a pák. islámisty, byli během několika dalších měsíců zbaveni svých velitelských funkcí … 

Gen. Ahmeda, šéfa ISI, jenž útoky proti věžím WTC sledoval od své snídaně s kongresmany Bobem Grahamem a Porterem Gossem,kterého později Bush jmenoval šéfem CIA , ve Washingtonu celý týden po 9/11 marně přemlouvali, aby souhlasil s válkou proti vlastním pák. islámistům .  

Gen. Ahmed byl přesvědčován Tenetem,Colinem Powellem a Richardem Armitage velmi přesvědčivě (třebaže přesně nevíme o čem) : 13.9.01 bylo uzavřeno letiště v Islámábádu kvůli hrozbám,že bude rozbombardováno . 14.9.01 Islámábád konečně souhlasil, že  si v rámci boje proti terorismu vezme na mušku i vlastní islámisty, a letiště mohlo být znovu otevřeno … 

Mušarraf nakonec generála Ahmeda, kterého Indie zkompromitovala nastolením tzv. pákistánské stopy ( a který navíc prohlásil, že do „11.9.  byla zapletena jedna zahran. zprav. služba“),  7.10.01 odvolal z funkce , ale nikdy jej kvůli jeho kontaktům na Omara Sajída nevyšetřoval, ani vyšetřovací komise 9/11. se šéfa CIA Roberta Muellera ani slůvkem neoptala ani na gen. Ahmeda z ISI, ani na jeho podřízeného Omara Sajída … .  

Mušarraf tak počátkem 1/02 nařídil policejní razie v pák. islámistických sítích (polovina zatčených byla vzápětí propuštěna a všichni do jednoho byli propuštěni do roka a do dne … ) , avšak kvůli nevyhlášené válce s Indií Islámábád nevyslal slíbené pák. jednotky k Tora Bora, a umožnil tak mnohým prominentním džihádistům a talibancům nerušeně projít v 12/01 do Pákistánu …  

Pákistánská ISI musela vykázat některé větší úlovky, ale všechny významné islámisty pochytala za velmi podivných okolností : v 3/02  ISI vydala CIA saúdskoarabského občana palestinského původu s válečným jménem abú Zubajda, kterému namluvila, že jej vydává do Rijádu.Legendu abú Zubajdy CIA pečlivě vytvářela dlouhá léta : byl v nepřítomnosti jordánským soudem odsouzen k trestu smrti za útoky na US a izraelské cíle v Jordánsku, třebaže důkazy nebyly předloženy, a tudíž z něho byl učiněn psanec.

V roce 98 CIA  prohlásila, že byl autorem útoků proti US ambasádám v Africe , aniž by uvedla důkazy, a označila jej za prominentního velitele UBL , třebaže později při výsleších na Guantanamo Bay většina jeho kumpánů  shodně vypovídala, že se s UBL bytostně nesnášel. 

Abú Zubajda v roce 91 odešel jako 20letý mladík bojovat proti pohrobkům bolševiků  do Afghánistánu, ale v roce 92 byl těžce zraněn, ztratil pamětˇa přes rok nemohl mluvit. Stal se proslulým instruktorem v afghánském výcvikovém táboře Khaldem , který CIA označila za hlavní tábor UBL, třebaže tábor Khaldem byl pro věčné neshody s UBL talibanci počátkem roku 01 uzavřen … (v 9/07 BER prohlásil, že hodlá  sankcionovat pobyt svých občanů ve výcvikových táborech extrémistů , bavorský ministra vnitra Gunther Beckstein z CSU již předložil zákon , podle kterého bude policie monitorovat všechny německé občany, které konvertovali na islám ) .

Zubajda CIA při prvním výslechu pod vlivem drog zpaměti uvedl telefonní číslo na saúdskoarabského prince Ahmeda bin Abdul Azíze s tím, že neposlouchá UBL, ale prince Ahmeda … Vyjmenoval další saúdskoarabské prince, kteří al-Qajdě poskytovali finance ( Turki + Sultan bin Faisal + Fahd bin Turki), aby talibanci mohli dobýt v roce 96  Kábul  .

Všechny pásky z jeho výslechů byli operativci CIA zničeny, Zubajda , třebaže dodnes nebyl z ničeho oficiálně obviněn, je stále v US vojenské vazbě, a jestliže 38letého islámistu, na kterém „ vystudovaní odborníci na psychologii“ vyzkoušeli všechny formy mučení,  někdy propustí, bude nejspíše týž den zastřelen „neznámým“ pachatelem …  

Poté, co 6.2.02 ISI/CIA spojila Omara Sajída s únosem Daniela Pearla, US média naběhla na tuto stopu, a do procesu s Omarem v 7/02, jej v souvislosti s 11.9.01 již nezmiňovala, a začala používat pro identitu kontaktního bankéře únosců jméno Sajíd Šarif.

Když v US v 8/06 vyšla kniha bývalých členů 9/11 vyšetřovací komise Without Precedent, její spoluautor Demokrat Lee Hamilton*1931 ,místopředseda Komise ( a bývalý předseda Komise,která vyšetřovala nelegální prodej zbraní Íránu, jenž odmítl před Komisi postavit Reagana a Bushe Seniora) poskytl rozhovor TV CBC, v němž na otázku, co ví o tom, že Sajíd Omar poslal 100.000 dolarů Attovi, odpověděl :“ Nevím o tom vůbec nic.“

Ve stejném duchu  (ve stylu experta NASA na Gagarina Jamese Oberga, viz KAL007 a voj. rošáda nad Sachalinem) odpověděl na další otázky. Na otázku, zda Komise vyšetřovala pákistánskou stopu, odpověděl :“ Možná, že ano, ale nevzpomínám  si, že bychom o tom něco psali ve zprávě … „   .

Pákistánskou stopu vrátila zpět na stůl Indie, poté, co v 6/07 zatkla islámistického aktivistu Babu Bhai, šéfujícího Harkat ul-Jihad al-Islam, jenž převod  100.000 dolarů Attovi „potvrdil „ … Indie gen. Mahmúda Ahmeda dlouho veřejně obviňovala z financování únosů svých letadel a marně požadovala na Washingtonu, aby pákistánskou ISI veřejně za únosy indických letadel odsoudil…

Indická vláda poskytla francouzskému intelektuálovi Bernard-Henri Levy pro jeho knihu Kdo zabil Daniela Pearla ze 9/03 důkazy o tom, že Omar  Sajíd v létě 01 (červen-září) 16x telefonoval šéfovi ISI, gen. Ahmedovi, a vzápětí po každém telefonátu jistý Ali z Dubaje poslal Attovi částku 5.000 – 10.000 dolarů.

Mohammed Atta měl společný účet s dalším únoscem Marwanem Alshehhi u Western Union Bank .Ali posílal stejné peníze i na společný účet dalších únosců z 11.9.01, Nawafa Alhazmi a Khalida Almihdhara.

Tímto Alim byl údajně bratranec/synovec údajně hlavního technického organizátora 11.9.01 šejka Khalida Mohameda (viz zpráva Vyšetřovací komise 11.9.01).

Bratranec/Synovec Ali Abdul Aziz Ali se přiznal jen k částkám, které vyzvedl Alshehhi s tím, že peníze Alshehhimu jen vracel, a přiznal se, že v tomto období mu Alshehhi 16x volal, pokaždé poté poslal Alshehhimu peníze. 

Na tyto finanční převody US média brzy „zapomněla“, a to až do 31.7.03, kdy zástupce šéfa protiteroristického odd. FBI John S. Pistole před senátním výborem pro vládní záležitosti překvapivě prohlásil, že „FBI vystopovala původ finančního krytí 11.9.01 zpět na finanční účty al-Qajdy v Pákistánu „.,čímž potvrdil tvrzení Indie, že finanční krytí 11.9.01 organizovala ISI . 

S vědomím CIA, jak naznačilo několik prominentních politiků, např. poslanec britského parlamentu Michael Meacher*1939, konkurent Gordona Browna v Labour Party, či Daniel Ellsberg *1931, významný voj. analytik za Nixona z Rand Corporation, jenž v roce 1971, aby přispěl k ukončení vietnamské války,ve které byl dva roky, a došel k závěru, že není v silách US ji vyhrát, poskytl listu The NYC Times, i za cenu toho, že půjde do vězení, přísně tajné dokumenty Pentagonu , které usvědčily Pentagon z extrémního cynismu - Pentagon od počátku věděl, že jde o prohranou válku, životy vlastních vojáků jej ale nezajímaly .

 Daniel Ellsberg v listu Guardian z 22.7.04 ,který ten den uveřejnil druhý článek Meachera  „Pákistánská stopa“ , prohlásil :“ Pákistánská stopa je zcela věrohodná pod podmínkou, že akci řídila CIA, protože ISI neudělá nic, o čem by CIA nevěděla …“

CIA si z ISI (asi 200.000 lidí) od svržení šáha v Íránu de facto udělala svoji paralelní pobočku, stát ve státě  .

Horst Ehmke, bývalý koordinátor západoněmeckých zpravodajských služeb, podotkl, že „ žádní teroristé by nemohli zorganizovat takovouto akci se čtyřmi unesenými letadly bez podpory tajné služby.“

Richard Clarke, protiteroristický šéf Bílého domu,prohlásil, že když uviděl seznamy cestujících z unesených letadel, byl v šoku. Na palubě byly operativci al-Qajdy pod jmény, které FBI dobře znala. Dale Watson, tehdejší šéf protiteroristické sekce FBI, však uvedl : „ CIA nám o nich zapomněla říci“  … 

O tom, jak nadřízení FBI chránili islámistické sítě v US před jejich rozbitím ze strany svých podřízených viz žaloba Roberta G.Wright, zvláštního agenta FBI, vs FBI z 9/02 , FBI mu v roce 01 zabavila 500stránkový rukopis nazvaný Fatal Betrayals of the Intelligence Mission, který odmítla vydat i senátorovi Shelby, místopředsedovi společného zpravodajského výboru obou komor Kongresu …

Wright jej začal psát v roce 99, kdy pochopil, že jeho nadřízený veškerou jeho zpravodajskou práci o islámistech v US po pět let schovával v šuplíku a záměrně mu poskytoval nesprávné či neúplné informace . 

Vyšetřovací komise 11.9.01 pákistánskou stopu ve své zprávě z roku 04 nezmiňuje, protože šéf FBI Mueller této Komisi tvrdil, že když Pistole použil slovo „finanční účty“ , nemyslel tím bankovní účty, ale jen to, že s těmito penězi disponoval údajný technický organizátor těchto útoků šejk Khalid Mohammed, žijící v Pákistánu, a nikdo jiný.

Pistole tento výklad potvrdil, a byl v 10/04 povýšen na zástupce šéfa FBI.

Michael Meacher se 6.9.03 v listu Guardian podivuje,  že „Omar, dle instrukcí tehdejšího šéfa ISI,gen. Mahmooda Ahmeda, poslal Attovi, hlavnímu únosci, 100.000 dolarů, ale přesto ani jednoho z nich FBI nevyslechla, natož aby je obžalovala  (gen. Ahmed 11.9.01 ve Washingtonu intenzívně jednal  s Bílým domem, Pentagonem,Radou pro národní bezpečnost, s Tenetem, šéfem CIA, a s Markem Grossmanem, státním tajemníkem pro politické záležitosti, bývalým US velvyslancem v Turecku  … „) .

Po ročním „vyšetřování“ Komise 11.9. nebyl řádně vyslechnut ani jeden klíčový svědek,mnozí nebyli vyslechnuti vůbec ( gen.Mahmúd, Omar Sajíd ), a výpovědi klíčových svědků (např.Robert Baer z FBI,bývalé FBI překladatelky Sibel Edmonds, která  vypovídala celé tři hodiny, novináře Robert Wright) nebyly zahrnuty do její Zprávy .

Komise se rovněž nezabývala informacemi od ve WTC zavražděného Johna O´Neilla, ani od Johna Pistole. 

Ani 9/11 Komise ani US vláda nebyla dodnes schopna vystopovat hlavní zdroje financování útoků z 9/11. Komise prohlásila, že „ je to, koneckonců, irelevantní otázka „ ...

Dodnes zadržovaný islámista KSM/Khalid Šejk Mohamed při výslechu prohlásil, že 9/11 financoval UBL z vlastních zdrojů , ale z jiných zdrojů je jasné, že UBL v této době al-Qajdu z vlastního jmění již dávno nefinacoval … 

Pár týdnů po útoku Washington prohlašoval, že teroristé vynaložili na útok kolem 500.000 dolarů, podrobná zpráva FBI z léta 02 udávala až 600.000 dolarů, ze kterých údajně 325.000 dolarů proteklo účty bank SunTrust (New York Times 10.7.02).

Stejnou částku uvedl John Pistole před senátní komisí .

Poté Washington začal pracovat s poloviční částkou, kterou uvádí (270.000 ) i Vyšetřovací komise.

Po útocích Washington tvrdil, že si teroristé v USA založili několik desítek účtů, šéf FBI, jenž vyšetřoval financování útoků ,Dennis Lormel, v 7/02 prohlásil, že si založili 35 účtů, z toho 14 u SunTrust Bank, zatímco šéf FBI Robert Mueller před Kongresem v 9/02 uvedl, že si založili 24 účtů u čtyř US bank.

Vyšetřovací komise se zabývala jen některými účty, jejich celkový počet neuvádí.  

Autor: Andrea Kostlánová | pondělí 26.10.2009 7:24 | karma článku: 14,76 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,17 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 503x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 497x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 723x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,80
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz