Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K osvobození Osvětimi, americký a polský postoj

27.1.45  RA pronikla do obřího komplexu Auschwitz/Osvětim. Zvláštní úlohu ve vyhlazovacím táboře hrála Sonderkomanda, jejichž členy z deportovaných SSmani pečlivě vybírali - jejich „životnost“ nepřesáhla týden, přesto, aby o jeden týden přežili déle, museli správnost svého výběru prokázat, např. umlátit vlastní rodiče.     

Sonderkomanda obsluhovala 4 pece krematoria, vyprazdňovala plynové komory, a čistila k nim pokálenou cestu od vystresovaných obětí.

Osvětim-Birkenau byla konečná.

Tábor měl rozsáhlé sály pro „ lékařské“ pokusy, podrobné „ vědecké“ zprávy pročítaly uznávané nacistické lékařské kapacity, které "lékařům" v táboře zadávaly úkoly, tak jako podrobné zprávy o zvěrských pokusech v japonských táborech pročítala prominentní lékařská obec v Japonsku.

Mezi ty, co v Osvětimi nosili bílé pláště  mj. patřili Eduard Wiz, spáchal sebevraždu v 9/45, Viktor Brack popravený v roce 48, Carl Clauberg odsouzený k 25 letům, propuštěný v roce 55, zemřel v roce 57.

Prominentní vrazi s lékařským titulem většinou včas zmizeli, jako Joseph Mengele.

Některé menší rybky z vedení IG Farben, jejichž laboratoře mj. dodávaly do plynových komor Zyklon B, byly odsouzeny od 6 měsíců do 6 let vězení, vedení laboratoří souzeno nebylo.

Průmyslový koncern byl v roce 51 rozložen na firmy Bayer, Hoechst, Basf, Agfa.

US

V 6/41 měl v US premiéru psychologický thriller rakouského režiséra Fritze Langa /1890-1976/ Lovec /Huntman, nejlepší protinacistický film, který byl ve 40.letech ( z těch několika málo) v Hollywoodu natočen .

US židovští nadšenci neměli šanci podnikat v divadlech, která byla vyhrazena jen americké smetánce, tak se vrhli na lidovou zábavu – kinematografii, kam až ji dovedli, viz úspěch hollywoodských filmových studií.

Je s podivem, jak málo protinacistických filmů tato židovská filmová studia ve 30. a 40. letech natočila, bylo to mj. z toho důvodu, že US veřejnost byla politicky lhostejná, a později byl případný vstup US do války pro US veřejnost tabu – ohrožení Evropy Američany nezajímalo.

Huntman – krátce před vypuknutím války se britský kpt. Thornbike v luxusním obleku anglického gentlemana plíží se svoji loveckou puškou lesem u Berghofu kolem Hitlerovy rezidence nedaleko Berchtesgadenu.

Zacílí na Hitlera svoji nenabitou zbraní ( posedlost Washingtonu neutralitou vůči Hitlerovi/ustupování nacistické hrozbě ), stiskne kohoutek, vloží ostré náboje, a v tom je přistižen německým vojákem - je mučen, svržen ze skály, dostane se zpět do LON, vstoupí do RAF, a je vysazen v Říši, aby svoji přerušenou misi dokončil ...

Úvahy o násilí a barbarství Fritz Lang naservíroval již ve svém prvním US filmu z roku 37  Furie.

Lang natočil i příběh volně založený na atentátu na Reinharda Heydricha Hangmen Also Die (1943), třebaže z nedostatku informací v době natáčení má jeho atentátník kontakty na komunisty.

Lang se po smrti své 1. ženy 1922 oženil s německou aristokratkou, herečkou a spisovatelkou Thea von Harbou/1888-1954/, rozvedli se v 4/34, protože jednak se stala členkou NSDAP, a jednak se vzápětí provdala za svého milence z Indie.

V tomto roce si jej k sobě pozval Joseph Goebbels, a sdělil mu, že jeho film Závětˇ dr. Mabuse sice zakázal, ale nabídl mu funkci šéfa filmových ateliérů UFA – Lang se tak vyděsil, že týž den odjel do exilu do PAR ( třebaže , jak uvedl , „ banky již měly zavřeno“ ) , poté do Hollywoodu.

V roce 39 se stal naturalizovaným US občanem.

Hollywoodský židovský průmysl sice moc filmů o nacistickém barbarství za války, ani o nacismu z 30.let nevyrobil ( US izolacionismus, antisemitismus, tlak německých diplomatů ve Washingtonu, kteří moc dobře věděli, že si Washington nechce uzavřít německý trh ), zato po Pearl Harbour se s celou vervou servilně vrhl do propagandistických služeb US armády, aby zpracoval US veřejné mínění, a natočil pro ni přes 200 filmů , mj. This is the Army z roku 43 ( Warner Bros), či dokumentární snímek pro mladé rekruty od Franka Capra „ Proč bojujeme“  ...

PL 

Ještě podivnější než postoj US veřejnosti za války je přetrvávající silně antisemitský postoj polské veřejnosti dnes, jako by si Poláci chtěli zopakovat Kam s Židy z předválečného období.

Před válkou žily v Polsku přes tři milióny Židů, většinou ortodoxních, přežilo jich 300.000, zhruba 50.000 z nich, včetně významných vědců a vysokých důstojníků, se v letech 56-57 z Polska za přetrvávajícího silného antisemitismu vystěhovali ( v této době k antisemitismu přispěla destalinizace, protože mnozí bolševici měli židovský původ)   ...

O emigraci desetitisíců občanů, z nichž mnozí v Izraeli získali vysoké funkce a stali se významnými izraelskými intelektuály, polští intelektuálové později psali s pocitem uraženosti, a s výčitkami, že opustili svoji vlast.

Jak v 60., tak v 80. letech polští intelektuálové provolávali, aby polští občané židovského původu jasně řekli, zda se zříkají sionismu.

V 60.letech to bylo zejména bolševiky založené katolické sdružení PAX nacionalisty Boleslava Piaseckého /1915-1979/, před válkou ultrapravičáka z ONR-Falanga, za války v odboji/Armáda Krajová, po zatčení jej rekrutovala NKVD.

8.-9.3.68 došlo na Varšavské univerzitě k protibolševickým nepokojům, policie studenty brutálně zmlátila.

5 katolických poslanců ze skupiny ZNAK napsali premiérovi 11.3.68 interpelaci, ve které se zároveň distancovali od vládní katolické skupiny PAX s tím, že protestují i proti antisemitismu – právník a profesor na krakovské Jagellonské univerzitě Stanislav Stomma /1908-2005/, Tadeas Mazowiecki /1927-2013/, jeden z vůdců pozdější Solidarity, Konstanty Lubienski /1910-1977/, jenž z PAX přešel do skupiny ZNAK, Janusz Zablocki*1926, rovněž profesor na Jagellonské univerzitě, a spisovatel Jerzy Zawieyski /1902-1969/ se postavili proti celému Sejmu ...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Andrea Kostlánová | neděle 26.1.2014 18:53 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1309x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,59 | Přečteno: 507x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,43 | Přečteno: 504x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 502x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 727x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 269x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

VIDEO: Jiskry a dým. Boeing s poruchou podvozku dosedl v Istanbulu na „čumák“

8. května 2024  12:41

Nákladní letadlo Boeing společnosti FedEx Airlines ve středu přistálo na istanbulském letišti bez...

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 13,01
  • Průměrná čtenost 1381x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz