Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se Německo vymklo US kontrole

Washington potřebuje podporu EU při řešení mnohých krizí : především  proti rozpínání se Číny, zatímco EU Čínu potřebuje proti US ... US vláda nezastírá, že má na evropské problémy vlastní názor : EU má podle ní jediný problém - nebere vážně vojenské výdaje, které by měly být daleko vyšší, a také by měla od základu přebudovat svoji ekonomiku podle anglosaského typu, a zcela změnit svoji imigrační politiku.

 V 2/05 byl US prezident poprvé v Bruselu přijat nejen v sídle NATO, ale i v  hlavních sídlech EU ( u předsedy Komise, výkonného prezidenta Rady a představitele EU pro zahraniční politiku, kde se setkal se šéfy evropských států a vlád ) - tyto evropské instituce by chtěly, aby jejich role při spolurozhodování NATO byla posílena, mj. používáním francouzštiny.

V rámci boje za používání francouzštiny Francie, Belgie a Lucembursko vypracovaly program, jak diplomaty, komisaře a funkcionáře přeorientovat na práci ve francouzštině – jsou posazováni do bruselských pracovních skupin bez tlumočníků, program je velmi úspěšný.

Setkání s US prezidentem předcházela prudká hádka mezi Komisí a Radou ( Komisi již navštívil předtím, ale jeho návštěva v Radě byla bezprecedentní ), ve které instituci bude Bush přijat : Bush, aby nikoho neurazil, oznámil, že jednoduše navštíví jednu instituci, a poté přejde přes ulici do druhé instituce ( nejprve navštívil Radu, kde čekalo 25 šéfů evropských států a vlád, poté přešel poobědvat do budovy Komise ) – nicméně k tomuto kompromisu bylo třeba dlouhého vyjednávání  mezi Radou a Komisí …

Lucemburský premiér, tehdy výkonný prezident unie, Jean-Claude Juncker, prohlásil, že „ kdyby komično zabíjelo, Brusel by byl posetý mrtvolami „ ...

Sídlo Komise bylo na celý den z bezpečnostních důvodů evakuováno – zaměstnancům bylo řečeno, atˇ pracují doma či jinde, že je to EU srdečně jedno.

Na tomto setkání s Bushem Juniorem nebyly nepříjemné věci na pořadu dne, tak jako nejsou nikdy v agendě jednání s navoskovaným Putinem, nicméně napjaté vztahy ostentativně vládly mezi Bushem a Schroederem (zatímco Putina ujištˇoval o své přízni k němu až za hrob ), jenž ještě před příjezdem Bushe ( třebaže Bush schůzku pojal jako „usmiřovací“ ) veřejně požadoval novou, a hlavně  jasnou definici transatlantických vztahů mezi EU a NATO, a mezi EU a Washingtonem, „ protože současná forma dialogu neodpovídá ani rostoucí geopolitické váze EU, ani novým  požadavkům transatlantické spolupráce “ .

NATO podle Schroedera nemůže být prioritním místem pro tyto vztahy (zpochybnil tak Američany ovládané NATO jako privilegované místo pro odvíjení těchto vztahů ), je třeba vytvořit jiné fórum , např. společný panel expertů mimo NATO ( tuto tezi okopíroval z Putinova projevu v Mnichově  )  ...

Bush mu odporoval, že NATO je životaschopné, a spolupráce s EU rovněž, a obvinil Berlín a Paříž, že chtějí přetvořit NATO do mini Rady bezpečnosti OSN.

Schroederův projev, stejně jako jeho rázné odsouzení US intervence v Iráku, naznačil, že Německo s Putinem v zádech radikálně změnilo svůj pohled na svoji mezinárodní úlohu.

Schroeder : “ Německo s pádem berlínské zdi ( a s nástupem Putina) hraje ve světě novou úlohu – jeho vojáci jsou na Balkáně a v Afghánistánu ( 7.000), takže Německo spoluzodpovídá za stabilitu a pořádek ve světě, a tudíž má právo vyjadřovat své názory – do této doby jsme je nevyjadřovali dostatečně  „ ...

Schroeder jistěže nepředpokládal, že Bush něco změní, zato Condoleezza Rice navrhla EU alespoň změnu stylu : „ Ode dneška budeme rozpory řešit dialogem, nikoliv jednostrannými klatbami“ , prohlásila.

Merkelová však považovala Schroederovu symbiózu s Paříží  ( „ mission impossible „ ) za zradu na Američanech, zatímco místopředseda parlamentní skupiny německých  křestˇanských demokratů Wolfgang Schauble vyčetl Schroederovi, že zneužívá zahraniční politiku k volebním účelům ...

Následoval summit NATO, na kterém se Washington snažil přimět Schroedera, aby odvolal své prohlášení z Mnichova, kdy Donald Rumsfeld prohlásil, že „ NATO nepotřebuje EU “, ale Schroeder neustoupil.

Nakonec Schroedera a jemu podobné zpacifikoval Chirak, jenž chtěl, aby summit vyzněl pozitivně, nikoliv trpkokysele.

Když gen. tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer navrhl, aby ministři zahraničních věcí definovali političtější roli NATO ( Washington není nakloněn větším politickým prerogativám NATO, protože by pak nemohl NATO využívat ,kdy se mu zlíbí ), Chirak prohlásil, že nemá smysl přeměnit pařížský summit v teologickou diskusi o existenci a úloze NATO.

Nicméně Chirak podotkl, že Paříž je velmi překvapena, kolik rozruchu na US straně vyvolalo prohlášení německého kancléře, kterým NATO v žádném případě nevyhlašoval válku ( stejné prohlášení jako Schroeder vydal i francouzský ministr zahraničí Michel Barnier v otevřeném dopise „Americkému příteli“  v Le Monde z 10.11.04 ) ...

EU ráda připomíná jeden precedent : 1967 belgický ministr zahraničí Pierre Harmel dal dohromady skupinu expertů, kteří měli předefinovat nové poslání NATO poté, co v roce 66 Francie odešla z vojenských struktur aliance, a ve vztazích Východ-Západ se „oteplovalo“.

Projev Schroedera však nastolil skutečný problém, který ze stolu nemohou smést žádná diplomatická ekvilibristická cvičení.

NATO stále hledá svůj důvod k existenci – není také sporu o tom, že US potřebují Evropu a Evropa USA.

Není to však nic nového  –  smysl své existence NATO hledá již od svého založení v roce 49.

Dnes je to aktuální přinejmenším z důvodu marginalizace NATO, protože EU v NATO nevidí privilegovanou instituci pro spolupráci, spíše jen nepříjemnou povinnost, kterou jí Washington svazuje.

NATO je založeno na politické fikci, že všechny státy jsou si v právu rovné ( jednomyslná rozhodnutí ), třebaže v praxi existuje jeden stát, který je rovnější,  a prosazuje si v NATO svoji hegemonii – US.

US a Evropa však mají nové společné nepřátele – Washingtonu ekonomicky i politicky konkuruje megavelmoc Čína, která právě prochází přeměnou z regionální na světovou supervelmoc.

Dalším společným nepřítelem US a Evropy je šíření jaderných zbraní.

Evropa také shledává obtížným definovat se proti islámu, protože má 20 miliónů vlastních muslimů – kolik jich bude mít za 20 let?

Autor: Andrea Kostlánová | čtvrtek 5.9.2013 7:26 | karma článku: 9,71 | přečteno: 578x
  • Další články autora

Andrea Kostlánová

Ženy bez práva na život versus Panenky z Instagramu

Většina žen na světě jen přežívá a hrbí se, zatímco pár jiných žen se předvádí na Instagramu, mluví o děloze a těžkou volbou mezi kariérou a mateřstvím ( k tomuto viz článek „ Kňourání na Lvech, kňourání zemědělců. Tak nějak se

1.5.2024 v 18:17 | Karma: 12,92 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma: 13,74 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma: 12,27 | Přečteno: 513x | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma: 16,28 | Přečteno: 744x | Diskuse| Politika

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma: 11,13 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Foto měsíce zachycuje zlaté oslavy. Porota ocenila Michala Růžičku z MAFRY

27. června 2024  16:08

Kapitán národního týmu Roman Červenka slaví na pódiu s mistrovskou trofejí, zatímco na něj...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:04

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Zelenskyj se v Bruselu sešel s lídry EU, podepsal novou bezpečností dohodu

27. června 2024  15:03,  aktualizováno  16:01

Evropská unie a Ukrajina v Bruselu schválily bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské...

Policie prohledala pražské byty Bystroně z AfD, dostala žádost z Německa

27. června 2024  12:48,  aktualizováno  15:48

Česká policie prohledala dva byty politika Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně na pražském...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1106
  • Celková karma 12,92
  • Průměrná čtenost 1382x
Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz